Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, TBMM'de yaptığı konuşmada bakanlığın 2023 yılı hedeflerini anlattı.
Abone olUlaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 2003-2010 yılları arasında yapılan 13 bin 556 kilometrelik bölünmüş yol ve diğer karayolu çalışmalarına 40 milyar lira harcadıklarını bildirdi.
Yıldırım, TBMM Genel Kurulunda, bakanlığının 2011 yılı bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, Brezilya, Çin ve Rusya'dan sonra yolcu sayısını en fazla artıran 4. ülke olduğunu belirtti. Bakan Yıldırım, dünya havacılık idarelerinin bile bu başarıyı tahmin edemediğini, Türkiye'nin, dünya otoritelerinin 2015 yılı tahminlerini 2005'de geçtiğini söyledi. Küresel krizin en şiddetli olduğu 2009'da dahil, dünyada havacılık sektörü küçülürken Türkiye'de büyümeye devam ettiğini belirten Yıldırım, 86 milyon kişinin, havayoluyla seyahat ettiğini, bu yıl 100 milyonu aştıklarını ifade ederek, 2002'ye göre dış hat yolcu sayısında 3, iç hat yolcu sayısında 5 kat artış sağladıklarını kaydetti.
Filodaki uçak sayısının 110'dan 360'a ulaştığını ifade eden Yıldırım, sektörün 2002'de 3,3 milyar lira olan cirosunun da 2009 sonu itibariyle 18 milyar liraya yükseldiğini vurguladı.
THY'nin saygın, etkili, küresel bir oyuncu haline geldiğini, Avrupa 9'unculuğundan, 4'üncülüğe yükseldiğini anlatan Yıldırım, doğrudan uçuş noktasının da 60'dan 130'a çıktığını belirtti.
Havaalanlarına 4,5 milyar lira yatırım yaptıklarını, havaalanlarını tekrar kiraya vererek Hazine'ye 14,5 milyar lira katkı sağladıklarını söyleyen Yıldırım, 46 havaalanının tamamına uçak indiğini, 7 havayolu şirketinin 7 merkezden tüm havaalanlarına sefer yaptığını belirtti.
Cumhuriyetin 100. yılına kadar 60 milyon kapasiteli 1, 30 milyon kapasiteli 2, 15 milyon kapasiteli 3 havaalanı yapmayı planladıklarını ifade eden Yıldırım, yerli uçak yapımı çalışmalarını sürdürdüklerini, Türkiye'yi havacılık üssü yapmaya kararlı olduklarını söyledi.
Yıldırım, yüzdelerden ziyade vatandaşın yüzündeki mutluluk ifadesini, memnuniyetini daha fazla önemsediklerini anlattı.
''MARMARAY 2013'TE HİZMETE GİRECEK''
Demiryolunda yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Yıldırım, Hükümetin demiryollarını devlet politikası olarak ele aldığını, yılların ihmalini ortadan kaldıracak önemli projeleri teker teker hayata geçirdiklerini ifade etti.
Tamamlanan demiryollarına bakıldığında her yıl için 135 kilometre demiryolu yaptıklarını dile getiren Yıldırım, 8 yılda demiryolu ağının yüzde 50'sini yenilediklerini söyledi.
''Kara tren gecikir'' döneminin, yerini ''hızlı tren yetişir'' sloganına bıraktığını belirten Yıldırım, bugüne kadar 2,5 milyon kişinin hızlı trenle seyahat ettiğini bildirdi. Eskişehir-İstanbul, Ankara-Sivas çalışmalarının devam ettiğini, Bursa-Bilecik'in yapımına başladıklarını kaydeden Yıldırım, ''Milletimize söz veriyoruz; demiryollarında duble demiryolları çağını başlatıyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılı 2023 yılına kadar demiryolları ağımızı 2 katına çıkaracağız'' dedi.
Yıldırım, Marmaray Projesi'ne de değinerek, bunun 150 yıllık hayalleri olan, büyük bir proje olduğunu ifade etti. Dünyanın en derin sualtı tüneli özelliğine sahip bu projenin, 29 Ekim 2013'de hizmete gireceğini dile getiren Yıldırım, dünyanın gözünü kamaştıran proje tamamlandığında, her gün 1,5 milyon İstanbullu'nun Avrupa'dan Asya'ya 4 dakikada geçeceğini, İstanbul'da toplu taşımada raylı sistemin payının yüzde 8'den yüzde 27'ye çıkacağını bildirdi.
''PARAYLA PULLA ÖLÇÜLMEZ''
Bugün 74 ilin, bölünmüş yollarla birbirine bağlandığına işaret eden Yıldırım, 2003-2010 arasında yapılan toplam 13 bin 556 kilometrelik bölünmüş yol ve diğer karayolu çalışmaları için 40 milyar lira harcadıklarını söyledi. Yıldırım, ''Milletimize helali hoş olsun. Tek bir vatandaşın hayatını kurtarmaya vesile olduysak, bunun değeri parayla pulla ölçülmez. Yolları böldük, hayatları birleştirdik'' dedi.
Yaptıkları bölünmüş yol ağının, vatandaşlara, sürücülere 7 milyar yakıt ve zaman tasarrufu sağladığını belirten Yıldırım, böylece 40 milyar lira harcadıkları bölünmüş yolun 7 milyarının geri geldiğini kaydetti.
Yıldırım, karayolu taşımacılığının yeniden yapılandırılmasında prensiplerinin, ''yolların kralı olmaz, kuralı olur'' şeklinde açıkladı.
Bakan Yıldırım, 2023 yılına kadar 19 otoyol projesini, yap-işlet-devret ile gerçekleştirmeyi planladıklarını da bildirdi.
''İstanbul'un yakında 3. bir gerdanlığı olacak'' diyen Yıldırım, 3. boğaz köprüsünün hazırlıklarını tamamladıklarını ifade etti.