BIST 9.658
DOLAR 35,22
EURO 36,76
ALTIN 2.963,78
HABER /  DÜNYA

Bakan Yazıcı Amerikalılara ahiliği anlattı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ABD Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Ve Uluslararası İlişkiler Başkanı Myron Brillant ile beraberinde...

Abone ol

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ABD Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Ve Uluslararası İlişkiler Başkanı Myron Brillant ile beraberindeki heyetini kabul etti. Bakan Yazıcı, heyete ahilik kültürüyle ilgili bilgiler verdi.
TOBB Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen toplantıda konuşan Bakan Yazıcı, ahilik kültürüyle ilgili önemli bilgiler verdi. Ahilik teşkilatının dünyada kurulmuş olan ilk meslek örgütlenmesi olduğunu, iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzen olduğunu ifade etti.

“BACIYAN-I RUMLAR TARİHTE KURULAN İLK KADIN TEŞKİLATIDIR”
Anadolu kadınının ahilik teşkilatı içinde aktif olarak rol aldığını dile getiren Bakan Yazıcı, ahi Evran-ı Veli’nin eşi Fatma Hanım’ın kadınların ahilik ilkeleri çerçevesinde bir araya geldiğini ve iktisadi faaliyetlerde bulunduğu bacıyan-ı rum teşkilatını kurduğunu söyledi.
“Bacıyan-ı Rum, ahiliğin kadın kollarıdır ve tarihte kurulan ilk kadın teşkilatıdır” diyen Yazıcı, “önceleri Kayseri’de ahi Evran tarafından kurulan sanayi sitesinde işlenen derilerin artık yünlerini değerlendirmek için bir araya gelen kadınlar; ahilerle birlikte eğitim görmüş ve siyasi, iktisadi, dini birçok alanda faaliyet göstermiştir. Anadolu kadınları birliği diyebileceğimiz Baciyan-ı Rumlar; yetim, kimsesiz genç kızları himayesine almış, onların eğitimlerinden, ev bark sahibi olmalarından sorumlu olmuşlardır” diye konuştu.
12. Yüzyılda Anadolu kadınlarının, Baciyan-ı Rum adıyla örgütlenerek, sosyal hayata “serbest” ve “görünür” bir biçimde katılmış olduklarını vurgulayan Yazıcı, kendilerine ait işyerlerinde, belirli bir disiplin ve iş ahlakı ile çalışan Bacıyan-ı Rum kadınlarının sosyal ve kültürel hayata oldukça büyük katkıları olduğunun da altını çizdi.

BİZİM ÇALIŞMA ANLAYIŞIMIZ ŞU: KAPIMIZ HERKESE AÇIK
Yapılan görüşme ve toplantılarda, karşılıklı bilgi ve tecrübe paylaşımı yaptığımız her türlü etkinlikte, açık yüreklilikle ve cömert bir şekilde bilgi ve tecrübe paylaşımına katkıda bulunmayı çalışma prensibi olarak benimsediklerini ifade eden Yazıcı, dünyadaki ticari disiplin, esnaf-sanatkâr örgütlenmesi anlamındaki en eski oluşumun anadolu’da, ahi evran-ı veli tarafından oluşturulduğunu, tüketici haklarını koruma, piyasaya sunulan malın kalitesini ve fiyatını adil olarak düzenleme gibi toplumsal refahın korunmasına katkı sağlayacak çok önemli bir uygulamanın bu topraklarda doğduğunun altını da çizdi.
Bakan Yazıcı, Türkiye-ABD ilişkilerinin 18. Yüzyıla kadar uzandığını, iki ülke arasında 200 yılı aşkın bir süredir dostluk temeline dayanan bir birlikteliğin olduğunu ifade etti.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak, bakanlığın yetki ve sorumluluk alanı içerisinde Amerikan iş dünyasıyla birlikte yürütülen önemli çalışmaların olduğunu hatırlatan Yazıcı, 2011 yılında Washington’a bir ziyaret gerçekleştirdiğini, bu ziyaret kapsamında Amerika İç Güvenlik Bakanı Ve Gümrük İdaresi Başkanı ile görüşmeler yaptığını ifade etti.
İç Güvenlik Bakanı Napolitane ile Türkiye’de de bir görüşme yaptığını söyleyen Bakan Yazıcı, iki ülke arası ilişkilerin geliştirilmesi bağlamında 7 ana başlık altında çeşitli konuların görüşüldüğünü dile getirdi.
Bakan Yazıcı görüşülen konuların başında AEO, yetkilendirilmiş yükümlü uygulaması olmak üzere, fikri ve sınai hakların korunması anlamında iş birliği, hak güvenliğinin sağlanması, gümrük çalışanlarının eğitimi, gümrük akademilerinin kurulması, sahte belgelerin tespitine yönelik işbirliği, bütünleştirilmiş sınır güvenliği konusunda bilgi alış-verişinin sağlanması ve yolcu güvenliği gibi konuların da ele alındığını söyledi.
(İHA)