BIST 9.460
DOLAR 34,43
EURO 36,43
ALTIN 2.844,08
HABER /  GÜNCEL

Bakan TÜSİAD heyetiyle görüştü

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs meselesine ilişkin, “Önemli olan kaç başlık üzerinde konuların değerlendiril...

Abone ol

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs meselesine ilişkin, “Önemli olan kaç başlık üzerinde konuların değerlendirildiği değil, önemli olan bu başlıklar altında tüm konuların kapsamlı bir şekilde ele alınması, müzakere edilmesi ve de uzlaşılmasıdır” dedi.
AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu, TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer ve Yönetim Kurulu heyetini kabul etti. AB Bakanlığında gerçekleşen kabulde Çavuşoğlu, TÜSİAD’ın Türkiye’nin en köklü kurumlarından bir tanesi olduğunu belirterek, “Hem Türkiye ekonomisi hem de Türkiye’nin sosyal yapısı dahil her alanında dış politikasında çok aktif rol oynayan bir sivil toplum örgütü. Özellikle Türkiye’nin AB müzakere sürecinde aktif rol oynamaktadır. Brüksel’de ki ofisi Türkiye’nin AB müzakere sürecine de önemli katkılar sağlamaktadır. Ülkemizin en çok ihtiyacı olan yurt dışında Türkiye’deki tüm gelişmeleri tüm gerçekliğiyle anlatmak objektif bilgileri Avrupa’ya ve uluslararası platforma aktarılmasını sağlamak hepimizin görevidir. Biz devlet olarak, hükümet olarak, siyasetçiler olarak bunu yapıyoruz ama her zaman söylüyoruz. Bizim söylemlerimiz resmi görüşü temsil ettiği için bu konuda özellikle basının ve STK’ların rolü çok önemli. Bu anlamda Türkiye ile ilgili olumsuz yargıların ya da ön yargıların oluştuğunu biliyoruz. Türkiye’nin imajının son 1 yıldır değişik sebeplerle biraz olumsuz etkilendiğini de farkındayız ama ülkemizin imajını düzeltmek hepimizin ortak görevidir. Eksik olan şeyleri de yanlış olan şeyleri de doğru ve olumlu yanlarını da doğru bir şekilde objektif bir şekilde aktarmak ve doğruları anlatmak hepimizin görevi. Bu anlamda TÜSİAD’a önemli görev düşmektedir. AB müzakere sürecinde TÜSİAD’ı ortağımız olarak görüyoruz” şeklinde konuştu.

“AB KOMİSYONU VE İKİ BAKANLIK OLARAK BU FASLIN AÇILMASI İÇİN YOĞUN ÇABA SARF EDİYORUZ”
Şuanda Türkiye’deki reformlara hız vermenin önemine değinen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
“Bu konuda kararlılığımız var. 2014 yılını Sayın Başbakanımızın da söylediği gibi AB yılı olabilmesi için şuana kadar 5. 6. yargı reform paketlerini. Meclisimiz kabul etti. İnsan hakları sözleşmesi ihlallerini önlemeye yönelik eylem planı çok önemli bir reformdur Türkiye’de. Buna benzer reformlarımız devam ediyor. Şuanda Mecliste görüşülmekte olan ya Genel Kurulda ya da Komisyonda önemli kanun ya da torba yasalar var. Bunun içinde de AB’yi ilgilendiren maddelerde var. Bazı fasılları açmak istiyoruz. Özellikle 23 ve 24 yargı, temel haklar, adalet, özgürlük ve güvenlik gibi fasılları açmak istiyoruz. Bu konuda konsensüs var ama Güney Kıbrıs’ın engellemesi var. Dolayısıyla bloke edilen iki faslın açılmasında zorluk çekiyoruz. Bu AB’nin aslında çözmesi gereken bir konu. Diğer taraftan hepimizi ilgilendiren, üzerinde siyasi bir engel olmayan sosyal politika ve İslam faslını da açmak istiyoruz. Bu konuda önemli olan sosyal tarafların işveren dünyasıyla işçi dünyasının yani sendikalarımızın konsensüsün sağlanması. Birçok konuda bu konsensüs sağlandığını görmekten de mutluluk duyuyoruz. Bazı konularda farklı görüşler var. AB yetkilileri de komisyon yetkilileri de işçi sendikaların bile bazı konulardaki atılması gereken adımlara karşı olmasını şaşkınlıkla karşıladığını söylemek isterim. Burada her iki tarafta da iyi niyetin olduğunu görüyoruz. Sayın Çalışma Bakanımızla yakın zaman içinde geçen hafta içinde bir çalışma toplantısı yaptık. Sendikalarla da görüşmeler devam ediyor. Bir taraftan çalışma örgütü diğer taraftan AB komisyonu ve iki bakanlık olarak bu faslın açılması için yoğun çaba sarf ediyoruz.”

“GELİN AB SÜRECİMİZİ BİRLİKTE GÖTÜRELİM”
AB sürecinin 1 fasıldan ibaret olmadığını bildiren Çavuşoğlu, Tüm fasıllar konusunda TÜSİAD’ın desteğinin önemli olduğunu vurguladı. Çavuşoğlu, “Türkiye’deki yapılacak reformlar konusunda da, sizin AB müzakere süreci nasıl ikinci güçse iş dünyamızın ve sivil toplum örgütlerinin görüşleri hem eleştirileri hem önerileri hem talepleri de bizim için itici güçtür. Bizim teklifimiz şudur; Tüm STK’lara, sendikalara, iş dünyasına da aynı şekilde TOBB gibi tüm kuruluşlara da aynı çağrıda bulunuyoruz. Çok olumlu yanıtlar aldık. Birlikte çalışmaya başladık. Gelin AB sürecimizi birlikte götürelim ve de Türkiye’nin hak ettiği tam üyelik sürecini birlikte başaralım. İçeri de ödevimizi birlikte yapalım ama dışarıda da hakkımızı hep birlikte arayalım” diye konuştu.

“KIBRIS’IN MESELESİ TÜRKİYE’NİN MESELESİDİR”
Bir gazetecinin, Kıbrıs ile ilgili Türk tarafının, Rum tarafına 5 aşamalı bir plan önerdiği hatırlatarak, bu paketin içerisinde Maraş’ın da olduğunu ve müzakerelerin 6 başlık üzerinden yapıldığını, ancak şimdi ilk etapta 3 başlığın görüşülmesinin gündeme gelmesini sorması üzerine Bakan Çavuşoğlu, “Kıbrıs’ın meselesi Türkiye’nin meselesidir. Dolayısıyla tüm gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Önemli olan kaç başlık üzerinde konuların değerlendirildiği değil, önemli olan bu başlıklar altında tüm konuların kapsamlı bir şekilde ele alınması, müzakere edilmesi ve de uzlaşılmasıdır. Bizim pozisyonumuz Türkiye Cumhuriyeti olarak bellidir. Herkesten çözüm konusunda bir adım önde olma kararlığımız devam ediyor ve çözüm sürecine verdiğimiz destek herkes tarafından görülüyor. Herkes tarafından Türkiye’nin bu kararlılığı ve olumlu yaklaşımı görülmektedir. Bizim arzumuz ve inancımız tüm konuların bir plan ya da bir paket içinde görüşülüp müzakere edilmesi ve de sonuca vardırılmasıdır. Bu önemli konularında liderler tarafından ve müzakereciler tarafından önceden iki tarafın lideri ve müzakerecileri tarafından görüşülmesi ve müzakere edilmesi ve de anlaşılmayan noktalarında en son noktada gündeme getirilmesi. Ayrı ayrı her konuyu Maraş başta olmak üzere müzakere etmeye başlarsak, müzakerenin olumlu sonuçlanacağı konusunda endişelerimiz şüphelerimiz var. Biz bir an evvel kalıcı bir barış, kalıcı bir çözüm istiyoruz adada. 11 Şubat’taki iki liderin açıklama metnini de temel olarak alıyoruz ki son derece mantıklı bir metindi. Gerçekçiydi. Dolayısıyla bunların içinden Maraş başta olmak üzere herhangi bir konuyu tek başına çıkarıp uzun uzun müzakere etmek bu müzakere sürecini sekteye uğratabilir” karşılığını verdi.
Öte yandan, Çavuşoğlu, bu konuda KKTC yetkilileriyle herhangi bir görüş ayrılığının da bulunmadığını ifade etti.

“TÜRKİYE’NİN HEM EKONOMİK HEM DE SİYASİ REFORMLARI İÇİN AB SON DERECE ÖNEMLİDİR”
AB ilişkileri ve AB entegrasyon sürecinin 20 yıldır Türkiye’de her zaman TÜSİAD’ın gündeminin en üst noktasında olduğunu ifade ederek, “Bugünde aynı noktadadır. Bize göre Türkiye’nin hem ekonomik hem de siyasi reformları için AB son derece önemlidir. 1996 yılından sonra Gümrük Birliği sürecinde her zaman ekonomik anlamda da Avrupa ekonomik faaliyetlerimizin merkezinde olmuştur. Hem ihracat anlamında, hem dış ticaret anlamında hem Türkiye’ye doğrudan yatırım çekme anlamında bu açıdan bizleri için son derece önemlidir. TÜSİAD Avrupa’da çok aktiftir. Brüksel’de, Berlin’de ve Paris’te bürolarımız bulunmaktadır. Sayın Bakanımızla hem AB ilişkilerimizdeki son gündemi hem de bu çalışma faaliyetlerimizi kendisine bilgi aktarmak üzere buraya gelmiş bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.
(İHA)