BIST 10.066
DOLAR 35,37
EURO 36,44
ALTIN 3.008,58
HABER /  GÜNCEL

Bakan Soylu o konuda taviz verilmeyeceğini açıkladı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 1 Kasım itibarıyla yetkisiz çakar kullanımı noktasında tavizsiz bir uygulamaya başlanılacağını belirterek; Araç muayenelerinde de çakar takılı olma halinin artık ağır kusur olarak işlem görebileceğine dikkati çekti.

Abone ol

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığınca hazırlanan Trafik Medya Ödülleri programındaki konuşmasında, trafik meselesinin uzun yıllardır Türkiye'nin en önemli güvenlik problemlerinden birisi olarak varlığını sürdürdüğünü söyledi, trafik kazalarının ve ölümlerin yüzde 50 azaltılması hedefinin 2020 yılının sonu itibarıyla Türkiye'de karşılığını bulacağını söyledi.

İçişleri Bakanlığı tarafından İstanbul özelinde yapılan bir araştırmada, insanların başlarına gelmesinden en çok korktukları olaylarda trafik kazasının yüzde 39,2 ile ikinci sırada yer aldığını aktaran Soylu, şu bilgileri paylaştı:

"100 bin nüfus başına düşen trafik kazalarındaki can kaybı rakamının ABD ve Rusya'da bizden fazla olduğunu belki bilmiyor olabiliriz. ABD'de rakam 100 binde 12, Rusya'da 15. AB ortalaması 5. Fransa 4,5, Almanya 3,8. İngilizleri gerçekten bu konuda takdir etmek gerekir. Orada yüz binde 2,5. Neredeyse dünyanın en iyi noktasına gelmiş. Bizde 4 yıl önce 9,6'lardan başladı. Geçen yıl güzel bir rakam inişi yakaladık. Bu bizim için yeterli değil. 6 bin 675 kişiden bahsediyoruz ki ortalama bir Anadolu ilçesinde herkesin hayatını kaybetmesi demektir. Bu yıl hep birlikte büyük bir iş yapıyoruz. Şu an 100 bin kişi başına can kaybı rakamımızın eldeki verilerle yıl sonu için ortalaması 6,2. İnşallah 2020'de AB ortalamasına düşmeyi planlıyoruz yani 100 binde 5'e düşmeyi planlıyoruz. Bu rakamları bilmek veya ezberlemek zorunda değiliz. Ama bu ülkede, trafik kazalarında yaşadığımız can kayıplarının terörden çok çok fazla olduğunu ve basit önlemlerin, bir emniyet kemeri takmanın, direksiyon başında cep telefonu kullanmamanın, hızımızı o anda olduğundan 20 kilometre daha düşürmenin veya motosiklet kullanıyorsak kask takmanın, bu ölümleri yüzde 30-40 azalttığını bilirsek, işte o zaman kendimize ait bir fark ortaya koyabilir, bu istatistiklerin bize temas etmemesini temin edebiliriz."

"Toplumun bunu hissetmesine yardımcı olmanızı istiyorum"

Soylu, bir meseleyi çözmek için meseleyi bilmenin yanı sıra hissetmek de gerektiğini anlatarak, katılımcılara "İşte sizlere bunun için geliyoruz. Bu salonlarda bunun için toplanıp, sizlerden bunun için yardım istiyoruz. Trafik kazası meselesini hissetmemize, toplumun bunu hissetmesine yardımcı olmanızı istiyoruz." şeklinde seslendi.

Yakın zamanda toplumun hayat tarzlarıyla ilgili yapılan bir araştırmada, vatandaşların boş vakitlerinde yüzde 58-59 oranında televizyon seyrettiği, televizyon karşısında harcanan sürenin ortalama 3 saat olduğu, özellikle akşam saatlerinde toplumun yarıya yakınının televizyon izlediğinin ortaya çıktığını anlatan Soylu, "İşin içinde insan hayatı varken, kanun yapıp kenara çekilemeyiz. Yol kenarlarına polis ve radar doldurmak kısa vadede fark ortaya koyuyor. Bizim hedefimiz alıştırmak, insanımıza trafikteki yanlışları bıraktırmak." dedi. 

"Yaya ölümlerinde yüzde 34,5 azalma söz konusu"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2013'te başlatılan ve son yıllarda hızla ivme artırılan trafik dedektifleri projesi kapsamında verilen eğitimlerin etkisiyle son 6 yılda trafik kazaları kaynaklı çocuk kayıplarında yüzde 31 oranında azalış elde edildiğini kaydederek, proje kapsamında yılın ilk 9 ayında 1 milyon 300 bin çocuğa eğitim verildiğini, yıl sonu hedefinin 2 milyon olduğunu belirtti.

"Yaya öncelikli trafik modeli"nin bu kadar hızlı şekilde benimseneceğini ve yayaların bu kadar hakkını savunacağını düşünmediklerini ifade eden Soylu, "Yaya öncelikli trafiğe geçmemizle trafik kazalarındaki yaya ölümlerinde yüzde 34,5 azalma söz konusu." dedi. 

Ben kendim utanmaya başladım

Çakar kullanımının son zamanlarda önemli bir şikayet konusu olduğuna değinen Soylu, şunları söyledi:

"Ben kendim utanmaya başladım, İçişleri Bakanıyım. Tam 1 yıldır çakar kullanmıyorum. Zorluk çekmiyor muyum? Çekiyorum. Vatandaşımız bu konuda çok ciddi eleştiriler ortaya koydu. Defalarca uyardık. Ama yetkili yetkisiz herkes, zamanlı zamansız herkes, ihtiyacı olup olmayan herkes... Bir bakıyoruz İstanbul'un bütün güvenlik şeritlerinden herkes çakarla gidiyor. Vatandaş şikayetinde yüzde 100 haklıydı. Biz de gereğini yaptık. Yasal düzenlemesini tamamladık. Daha önce bunun cezalarını artırdık, bin liranın üzerine çıkardık cezayı. 100 liralar civarındaydı. 1 Kasım itibarıyla yetkisiz çakar kullanımı noktasında tavizsiz bir uygulamaya başlıyoruz. Kimse kusura bakmasın. Polis ve jandarma kardeşimiz çevirdiği zaman kimde olacağını biliyor. Diğerleri için de korunma statüsünde olan, korunan kişiler ve koruyan kişilerle ilgili neler yapılacağını anlattık. Araç muayenelerinde de çakar takılı olma halinin artık ağır kusur olarak işlem görmesine yönelik düzenleme için adım atılıyor. Şunun şurasında 1 Kasım'a az kaldı. Özellikle araçlarında çakar bulunan vatandaşlarımıza bu konuda herhangi bir esneklik veya müsamaha gösteremeyeceğimizi hatırlatmak istiyorum."