İlk kez bir bakan rasyo programına konuk oldu. Ekonomi gündemiyle ilgili açıklamalar yaptı. Şimşek'e bir de sürpriz vardı...
Abone olMaliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kral FM'de Gezegen Mehmet'in konuğu oldu. Türkiye'de ilk kez bir Bakan radyo programına katılarak ekonomi gündemiyle ilgili açıklamalar yaparken Mehmet Şimşek programda şöyle konuştu:
"Bakan olmak gelip geçicidir. Aslolan geride bıraktıklarımızdır. Vergi vermek bir vatandaşlık hizmetidir. Vergisini verenler aynı zamanda hesap soranlardır.
Vatandaş kraldır. Olması gereken budur. Ortadoğu'daki gelişmelerin nedeni budur. Türkiye son yıllarda önemli yol katlettiler. Demokrasiyle vatandaşa hizmet at başı gidiyor. Toplum olarak sormak lazım. Bu vergiler nereye gidiyor diye.
Ben tabi ki ortaokul lise çağlarında biz Ferdi Tayfur'un Orhan Gencebay'ın Neşe Karaböcek'in müzikleriyle, arabesk ağırlıklı müzikle büyüdük. O dönemler için muhteşemdi.
Aslında bu türden başarı örnekleriyle dolu. Eğitimde fırsat eşitliği sağlanırsa, Türk insanının yapamayacağı şey yok"
ORHAN GENCEBAY SÜRPRİZİ
Radyo programına bağlanan ünlü şarkıcı Orhan Gencebay ise şunları söyledi:
Sizi kutluyorum sayın bakanım. Harika bir geçmişiniz var. Bu denli olduğunu bilmiyordum çalışmalarınızın.
MEHMET ŞİMŞEK: Müsaade ederseniz Orhan ağabey demek istiyorum. Çocukluğumuzda sizin şarkılarınızla büyüdük biz. Bir yerde bir el sıkıştık. Çocukluğumuzda sizler bizim büyük kahramanlarımızdınız. Bir gün bana deselerdi ki Orhan ağabey arayacak, benim için büyük bir hayal olurdu.
ORHAN GENCEBAY: Geçen gün bir ödül verdiler bana. Onur ödülü verdiler. Bende orada "Pirimiz yüce Mevlana der ki hizmet erlerine yol açın. Onlar bize hizmet edecekler. Onları koruyalım" der. Biz aynı teşekkürü aynı hizmeti yapan sizlere ediyoruz. Biz daha iyi bir ülke olacağız. Allah kolaylık versin.
MEHMET ŞİMŞEK: Ülkemizin en iyi kaynağı insanlarımız. Başaramayacağımız bir şey yok. Tarihimiz şanla şerefle dolu. Türkiye güzel bir yolculuğa çıkmış durumda.
Hayatı kolaylaştıran düzenlemelerle dolu bir tasarı bu. Torba Yasa, yaklaşık 250 maddelik bir yasa. Her yasa da vatandaşın bir sorununu çözmeye yönelik. En basit şekliyle. Öğrencilerle ilgili olarak, üniversitelerde atılma tarihe kavuştu. Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı öğrenci affını çıkarttık. Diyelim ki bir dersten bütünlemeye kaldınız. Yıllık bir harç vardı. Diyelim ki 1000 lira. 10 ders için 1000 lira harç veriyordu. Ama kaldığı ders için de 1000 lira veriyordu. Biz şimdi diyoruz ki öğrenci kardeşimiz kaç dersten kalmışsa onun parasını versin. Öğrencilerin burs imkanları artıyor. Elektronik ortamda sınav imkanı sağlanıyor. Eskiden il dışına çıkan memur izin almak zorundaydı. Şimdi gerek yok. Kaldıralım bunu dedik.
Devlet memurları sicil sistemini kaldırdık. İtiraz hakkını sağladık. Eskiden memurlar görev yeri neredeyse orada ikamet etmek zorundaydı. Biz bunu kaldırdık. Diyelim ki hamile birisine akşam nöbeti verilmesi, engellilere akşam nöbeti verilmesi biz bunu da kaldırdık.
Eskiden görme engelli kardeşlerimiz ancak bir şahit huzurunda imza atabiliyordu. Biz dedik ki isterse şahit olmadan da imza atabilir.
Bahsedilen Torba Yasa, 250 maddeden oluşuyor, 58 değişik kanunda değişiklik yapıldı. Biz bu kanunları teker teker getirseydik, inanın bir meclis dönemi yetmezdi.
Torba'da bir güzel düzenleme daha var. Diyelim ki trafikte bir hata yaptınız. Ceza yazıldı. O ceza bazen 5 yıl sonra geliyor, sonra sizden faizini istiyorlar. Biz dedik ki devlet görevini iyi yapamazsa, bunu 1 yıl içinde vatandaşa tebliğ etmezse, iptal edilir dedik.
Vergisini zamanında yatıran, vergi borçlarını ödeyen vatandaşlara bu af bir haksızlık olarak karşımıza çıkmıyor mu?
Tarif ettiğiniz gibi bir uygulama varsa bu haksızlıktır adaletsizliktir. Böyle bir algı var. Geçmişte bu tür uygulamalar yapılmış. Fakat bu defa. Biz bunu af olmaktan çıkartmak için şöyle bir uygulama yaptık.
Şimdi diyelim ki Mehmet'in bir şirketi var 1000 lira kar etmiş. Yani devlete 200 lira vermesi lazımdı 2006'da ve ödemiş. Allah razı olsun anayasal görevini yerine getirmiş.
Gelelim Ahmet efendiye. Diyelim ki onunda şirketi var. 1000 lira kar etmiş. Ancak hiçbir beyanda bulunmamış. Maliye gidip vergi vermediğini tespit etmiş. Şimdi biz ne yapıyoruz?
200 lira vermesi gerekiyor. Vergi kaçırmışsın, yüzde 300 daha ver. Ediyor 800. Bir de gecikme faizi ver diyoruz. Oluyor 1000 lira. Vergi kaçırdığı için 1000'e çıkıyor. Vatandaş zaten 200'ü ödememiş. Mehmet efendi iyi bir vatandaştı vergisini verdi. Biz önce bu 200 lirayı ver diyoruz. İkinci olarak diyoruz ki 2005'ten bu yana enflasyon var. Enflasyon farkını alıyoruz.
Bu anlamda bir aftan çok bu bir kolaylıktır. Kapsamı son derece geniş. Bu vergileri, bütün Maliye Bakanlığı'nın, belediyelerin, sosyal güvenlik vergilerini, trafik cezaları, oda aidatları kapsam oldukça geniş.
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nda, herkes kimlik numarasını girerek oradan borcu olup olmadığını öğrenebiliyor. Herhangi bir vergi dairesinden de borcum var mı yok mu diye sorabiliyorsunuz. Ama şöyle de bir sistem de geliştirdik. İnternetten bu hizmet çok daha kolay. Burada önemli olan şu başkasının sizin T.C. numarasını kullanarak sizin bilgilere erişememesi.