Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ''Türkiye son bir yılda yaklaşık 1.8 milyon istihdam yarattı, Avrupa'nın tamamına baktığımızda 1.8 milyonluk istihdam yarattığını görüyoruz'' dedi.
Abone olŞimşek, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası'nda (KÜTSO) düzenlenen istişare toplantısında yaptığı konuşmada, ''Türkiye'nin dünyada son 60 ya da 80 yılın en büyük krizinden çok hızlı ve güçlü bir şekilde çıkmasının tesadüf olmadığını'' söyledi.
Türkiye'nin büyüme, istihdam yaratma ve kredi notu artışı bakımından Avrupa'da birçok rekor kırdığını belirten Şimşek, geçen yılın son çeyreğinden itibaren ülkenin çok hızlı bir büyüme dönemine girdiğini bildirdi.
Şimşek, yapılan tahminlere göre Türkiye'nin bu yıl yüzde 5 ile 7 arasında büyüyeceğini, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ilişkin büyüme öngörülerinin ise yüzde 0.6 ile yüzde 1.4 arasında değiştiğini anlattı.
Türkiye yüzde 5 dahi büyüse bunun Avrupa ile arayı kapatması anlamına geleceğini ifade eden Şimşek, ''Tabi ki Türkiye'de işsizlik oranı hala yüksek, ama en azından krizden çıkışa baktığımızda durumu çok iyi. Bazı Avrupa ülkelerinde işsizlik oranları artmaya devam ediyor. Türkiye son bir yılda yaklaşık 1.8 milyon istihdam yarattı, Avrupa'nın tamamına baktığımızda 1.8 milyonluk istihdam yarattığını görüyoruz'' diye konuştu.
Küresel ekonomik kriz döneminde birçok ülkede problemler yaşandığını ve bunların kamu sektörünün bilançosuna yansıdığını dile getiren Şimşek, şöyle devam etti:
''Birçok ülkede bütçe açıkları ve borçlar arttı. Şimdi yavaş yavaş bu krizin faturası bu ülkelerde daha yüksek vergilerle iş adamına, emekliye, çalışanlara, aslında vatandaşların tamamına çıkıyor. Bugün birçok Avrupa ülkesinde KDV arttı, kimisinde kurumlar vergisinde ters hareketler yaşandı, kimisinde emeklilik maaşları azaltıldı, kimisinde kamuda çok ciddi ölçüde eleman çıkarıldı. Türkiye bu krizi sadece kendi imkanları ve tedbirleriyle atlatmakla kalmadı, krizi vatandaşa mümkün olduğunca yansıtmadan atlattı.
Geçmişte dünyada krizler yokken Türkiye ne krizler yaşamış, ne sıkıntılar geçirmiş, ne büyük enflasyon oranlarıyla karşılaşmıştı. Şimdi Türkiye iyi ve doğru yoldadır, ancak sıkıntımız yok anlamına da gelmez. Türkiye birçok gelişmekte olan ülke gibi çok önemli yapısal sorunları olan ülkedir. Birçok konuda önemli mesafeler kat ettik, çözülemez denilen birçok sorunu hallettik. Mesela Türkiye'de eğitime çok imkan ayırdık, ancak eğitimin kalitesinin artırılması konusunda istenilen noktada değiliz. Eğitimin kalitesinin artması, iş gücü piyasası ve işverenlerin ihtiyacına yönelik eğitim sisteminin yerleşmesi için ekstra çaba göstermemiz lazım.''
ÇEVRE ÜLKELERİYLE İLİŞKİLER
Şimşek, Türkiye'nin bugün çevresindeki ülkelerle ''inanılmaz farklı bir noktaya ulaştığını'' ve bunun hükümetin bir inisiyatifi olduğunu kaydetti.
Türkiye'nin bundan 8-10 yıl önce çevre ülkelerin hepsiyle ya sorunlu olduğunu ya da önemli bir ilişkisi bulunmadığına dikkati çeken Şimşek, ''Şimdi öyle değil. Bütün Arap ülkelerine olan ihracatımız 2002 yılında sadece 3.2 milyar dolardı, 2008'de 25 milyar dolara ulaştı. Birçok iş adamımız 60'tan fazla ülkeye vizesiz gidebiliyor'' dedi.
Hükümet olarak son 8 yılda şirketlerin kazançları üzerindeki kurumlar vergisini yüzde 33'ten yüzde 20'ye indirdiklerini bildiren Şimşek, OECD'ye üye 30 ülkede en düşük kurumlar vergisi alan 5'inci ülkenin Türkiye olduğunu anlattı.
Şimşek, gelir vergisini yüzde 45'ten 35'e indirdiklerini anımsatarak, küresel ekonomik kriz sürecinde bazı ülkelerin bunu yüzde 50'ye çıkardığını ifade etti.
''Türkiye gelişecekse, uluslararası rekabet gücünü artırmak zorundadır'' diyen Şimşek, bunun yolunun iyi bir altyapı, eğitim ve yenilikten geçtiğini, içeride haksız rekabeti minimize edecek şekilde rekabetin de artırılması gerektiğini söyledi.
Şimşek, Türkiye'nin sağlıklı politikalar ve yapısal reformlar sayesinde çok iyi kazanımlar elde ettiğine işaret ederek, bu kazanımlara sahip çıkılıp ülkenin daha iyi noktalara getirilmesi gerektiğini belirtti.
VERGİ DENETMENLERİYLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR
Bakan Şimşek, TBMM'ye sunulan tasarının vergi denetmenleriyle ilgili önemli değişiklikler içerdiğini bildirdi.
Tasarının mükellef haklarını çok büyük ölçekte artıran bir yaklaşıma sahip olduğunu anlatan Şimşek, şunları kaydetti:
''Şimdi bir denetim elemanı, bir mükellefin defterini alıp üzerine 5 yıl yatabiliyor, 3 yıl tutabiliyor. Bu doğru bir şey değil. O süreçte mükellef belirsizlikle karşı karşıya kalıyor. Şimdi ne yapıyoruz? Diyoruz ki, mükellefin defterlerini aldınız, denetimi 6 ay içinde, 1 yıl içinde bitirin. Bitiremezseniz, çok olağanüstü bir durum varsa belki bir ek süre veririz. Mükelleften defterini alırken niye aldığınızı açıklayın. Keyfi olarak hiç kimsenin denetlenmesini istemeyiz. Bu yılın başında 140 bine yakın daha önce hiç beyanname vermemiş mükellef kazandırdık. Bunlar önemli şeylerdir. Bu ülkede iş adamlarına yapacağımız en büyük iyilik, makro ekonomik istikrarı korumak, faizleri düşük düzeyde tutmak, bu memleketin borçlanma maliyetlerini aşağıda tutmaktır.''
Şimşek, konuşmasının ardından sanayici ve işadamlarının sorularını yanıtladı.
Toplantıya, Kütahya Valisi Şükrü Kocatepe, AK Parti Kütahya Milletvekilleri Hasan Fehmi Kinay ve Hüseyin Tuğcu, Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Başkanı Erkan Güral, KÜTSO Başkan Vekili İsmet Özotraç ile KÜTSO üyeleri katıldı.