BIST 9.972
DOLAR 35,34
EURO 36,61
ALTIN 3.010,23
HABER /  GÜNCEL

Bakan Şimşek o kelimeyi kullanmadı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek dünya ekonomilerini harekete geçiren kriz uyarılarını değerlendirdi

Abone ol

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Başbakan Erdoğan'ın, "Teğet bile geçmeyecek" dediği ekonomideki kriz tartışmalarıyla ilgili konuştu:

"Küresel ekonomide sıkıntılar var ama 'kriz, panik' kelimesini kullanacak kadar güçlü değil"

Şimşek ekonomideki son gelişmeleri NTV'ye değerlendirdi. Şimşek dünya piyasalarında beklenen ekonomik krizle ilgili şunları söyledi:

"Küresel ekonomide sıkıntılar var ama kriz, panik kelimesini kullanacak kadar güçlü değil. Bir sıkıntı var. Şu an itibariyle piyasalar işliyor, hükümetler borç alabiliyor. Dünya ekonomisi yavaşlıyor ama daralmıyor. ABD'deki borç limitinin yükseltilmesi tartışması kredibilite kaybını beraberinde getirdi. ABD'deki tüketici ve yatırımcı güvenini vurdu. Bunun yansıması olarak ABD'den gelen veriler olumsuz.

PANİĞE GEREK YOK

Türk ekonomisinin en büyük sorunu cari açığın yönetilebileceğini savunan Şimşek şöyle devam etti:

"Dünyada önemli sıkıntılar var. Kamu borç krizi önümüzdeki 10 yıla damgasını vuracak. Bu 2008 vari bir krizin başlangıcı mı, bence onun için erken, paniğe gerek yok. Sıkıntılar ağırlıklı olarak Avrupa ve diğer gelişmekte olan ülkelerde hissediliyor. Bu sıkıntılar büyürse bize dolaylı yansımaları olabilir. Türkiye genel olarak bakınca nispeten güçlü bir ülke. Türkiye'nin bankacılık sektörü son derece sağlıklı, kamu finansman dengeleri sağlıklı. Makroekonomik temeller sağlam. Türkiye büyümesini önemli ölçüde dış finansmanla sağlayan bir ülke. Cari açığın yarattığı kırılganlık var. Ama bunu yönetebilir görüyoruz. Türkiye'nin Avrupa'dan en önemli ayrışma noktası, siyasi bir istikrar var. Var olan riskler de iyi yönetiliyor. Risk yok demiyoruz ama bunlar iyi yönetiliyor."

MERKEZ BANKASI KARARLARINI NASIL YORUMLADI

Şimşek tartışmalara neden olan Merkez Bankası'nın kararlarını ise şöyle yorumladı:

"Geçen senenin son çeyreğinde en önemli konu aşırı ısınmaydı. Bugün gelinen nokta farklı bir görünümü önümüze koyuyor. Merkez Bankası'nın kararlarını o ölçüde değerlendirmek lazım. Döviz piyasasındaki oynaklığı sınırlamak, global büyüme endişelerine karşı önceden tutum ortaya koymak.. Bu tedbirleri bu çerçevede değerlendirmek lazım. Son bir ayda kredi hacminde ciddi bir yavaşlama söz konusu. Bunları iyi okumak lazım."

SIKINTILAR ABARTILMAMALI

"Küresel ekonomideki sıkıntıların abartılmaması gerektiğini düşünüyorum. Herkes kendi ayağını yorganına göre uzatırsa uzun vadede önemli. Bu ihtiyatlı olmak, harcamaları kısmayı gerektirmiyor. Bireyden bireye değişir. Türkiye'nin makroekonomik temelleri nispeten sağlam. Küresel anlamda sıkıntı yaşansa bile bize yansımaları geçici olur, kalıcı tahribat yaratmaz. Bir miktar ihtiyatlı olmak gerekiyor ama bu panik havası estirmeyi doğru kılmıyor. Harcamaları kısma şeklindeki yaklaşımları doğru bulmuyoruz."