Bakan Şahin, şike ve teşvik priminin Türkiye'de spor deyince ilk akla gelen faktörler olduğunu söyledi ve ekledi;
Abone olMehmet Ali Şahin, yapımı devam eden Selçuklu ilçe Belediyesi Spor Kompleksinde incelemelerde bulunarak, tesis hakkında yetkililerden bilgi aldı.
Daha sonra UNESCO 2007 Mevlana Yılı dolayısıyla Konya Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu tarafından Bera Otel'de düzenlenen “Mevlana Felsefesi ve Fair Play” konulu panele katılan Şahin, Konya Amatör Spor Kulüpleri 2006 yılının en iyileri ödül töreninde, başarılı sporculara plaket verdi.
Ödül töreninin ardından konuşma yapan Bakan Şahin, Konya'nın buğday ambarı olduğunu bildiğini, ancak sporcu ambarı bir kent olduğunu bu törende gördüğünü söyledi.
Bir ülkede, bir kentte başarılı sporun, amatör ruhla yapılan çalışmalarla gerçekleşebileceğini ifade eden Şahin, “Konya'da amatör sporun destek gördüğünü, bu uğurda ne türlü çalışmalar yapıldığını zaten biliyorduk. Bu ödül töreninde yakinen yaşama imkanı bulduk” dedi.
"SPORDA, MEVLANA'NIN HOŞGÖRÜ ANLAYIŞINA İHTİYAÇ DOĞDU"
Sporun bireysel olarak başladığını, daha sonra kolektif hale geldiğini ve spora paranın girmesiyle bir takım olumsuzluklar yaşanmaya başladığını belirten Şahin, “Sadece ülkemizde değil dünyada da böyle. Hz. Mevlana, spor, fair play, bunlar yan yana koyulduğunda ne ilgisi var diye düşünülebilir. İş öyle bir noktaya geldi ki, Mevlana'nın ortaya koyduğu insanlık anlayışına, hoşgörü anlayışına ihtiyaç doğdu” diye konuştu.
Sporla ilgisinin sadece başarıları alkışlamaktan ibaret olmasını arzu ettiğini ifade eden Bakan Şahin, şöyle devam etti:
“Alkışlayalım, sporcuların başarılarıyla da gurur duyalım. Bana başka da bir iş düşmemesini arzu ediyorum. Ama biraz önce söylediğimiz nedenle bu alanda zaman zaman kirlilikler yaşıyoruz. Spor, rekabettir. Ancak rekabet adaletli olursa anlamı vardır. Rekabette adaleti zedeleyecek faktörleri devreye sokarsanız, orada kirlilik meydana geliyor. Rekabetin içine doping de girerse, tabii orada farklı tezahürlerle karşı karşıya kalıyorsunuz. O nedenle siyaset kurumu olarak bu alanlarla ilgili düzenleme yapmak ve tedbirler almak gereğini hissediyorsunuz. Şikedir, teşvik primidir, buna benzer yanlışlıklar maalesef son zamanlarda Türkiye'de spor deyince ilk akla gelen faktörler olmaya başladı. Bundan büyük üzüntü duyuyoruz.”
Bakan Şahin, 4 yıl önce göreve geldiklerinde lisanslı sporcu sayısının 278 bin civarında olduğunu belirterek, “Şimdi sayı 1 milyon 750 bine çıktı. Bu bile kafi değil. Bu konuda almamız gereken uzun mesafeler var ama geçmişle kıyasladığımızda önemli bir mesafe aldık” dedi.
SPOR YOLUYLA TANITIM
Spor yoluyla tanıtımın, bugün ülkelerin başvurdukları en önemli tanıtım olduğuna dikkati çeken Şahin, şunları kaydetti:
“Spordaki başarılar, bir ülkenin tanıtımında artık ilk sırada yer alıyor. Ne kadar para harcarsanız harcayın, bir sporcunun dünya şampiyonu olması kadar etkili olmuyor. O nedenle spora yapılan yatırım boşa yapılan yatırım değildir, Türkiye'nin tanıtımına yapılan yatırımdır. Biz hükümet olarak ülkede sporu geliştirmek, spor tesislerinin sayısını artırmak için büyük gayret içindeyiz. Başbakanımız da sporla ilgili her türlü çalışmayı takip eder.”
Şahin, Aksaray'da meydana gelen trafik kazasından da büyük üzüntü duyduğunu belirterek, “Başbakan beni aradı, burada olduğumu söyledim. Talimat verdi, aranızdan süratle ayrılıp Aksaray'a gideceğim” dedi. Bakan Şahin, daha sonra Aksaray'a hareket etti.
Panele ve ödül törenine, Vali Osman Aydın, Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Mehmet Baykan da katıldı.