BIST 9.900
DOLAR 34,14
EURO 38,11
ALTIN 2.873,10
HABER /  GÜNCEL

Bakan Şahin dert dinledi

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Sarıyer'deki yıkım mağdurlarını dinledi!

Abone ol

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, dün Sarıyer Derbent'de yaşanan yıkım gerginliğiyle ilgili olarak, ''Şu anda o bölgede yaşayan vatandaşlarımızın tedirgin olmalarına hiç gerek yoktur'' dedi.

Şahin, Ankara'dan gelişinde, CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen ile birlikte Sarıyerli bir grup muhtarla, bölgenin imar sorunlarıyla ilgili olarak Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda bir görüşme yaptı.
Yaklaşık bir saat süren toplantıdan sonra açıklama yapan Şahin, Türkiye'nin bazı bölgelerinde olduğu gibi İstanbul'da da özellikle Sarıyer'de mülkiyet probleminden kaynaklanan bazı sıkıntılar bulunduğunu söyledi.

TBMM'de bundan 1.5 yıl önce, üzerinde toplu yapılaşma bulunan kamu kurum ve kuruluşlarına ait yerlerle ilgili takas imkanı getiren bir yasal düzenleme yaptıklarını kaydeden Şahin, şöyle konuştu:

''Vakıf mülkiyetinde olan, ama özel mülkiyete de konu olamayan yerlerdeki toplu yapılaşmaları çözmek için böyle bir yasal düzenleme yapmıştık, ancak bunun içerisine diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait araziler de dahildi. Antalya Kepez'de vardı, İstanbul'da Okmeydanı, Alibeyköy ve Sarıyer'de de böyle durum vardı. Bununla ilgili bazı protokol çalışmaları yaptık. Hazine ile takas işlemlerini başlattık. Bu sorunların çözümü ile ilgili muhtar arkadaşlarımız bazı problemlerini bize getirdiler. Bunlar yakından bildiğim konular. Burada en ciddi sorun, özel şahısların üzerine tapuda olup da üzerine yapılaşma olan yerlerle ilgilidir. Bu konu bizim çıkardığımız kanunun kapsamı dışındadır. Çünkü Anayasa, 'mülkiyet hakkının özüne dokunulamaz' demektedir. Bunun da mutlaka sulh yoluyla çözümlenmesi gerekir. Kendilerine de onu önerdim. Ama şu anda o bölgede yaşayan vatandaşlarımızın tedirgin olmalarına hiç gerek yoktur. Söylediğim yasal çerçeve içerisinde sorunları çözmek için biz adım adım ilerliyoruz. Vatandaşlarımızın yıllardır üzerinde oturdukları yerlerle ilgili bu sorunları mümkün olduğu kadar çözmenin kararlılığı içerisindeyiz.'' Bu tür yerlerin büyük bir çoğunluğunun gecekondu olmaktan çıkarak birkaç katlı apartmanlar haline geldiğini ifade eden Şahin, ''Buralara belediye hizmetleri gitmiş. Sokakları, caddeleri düzgün. İnsanları uzun süredir orada yaşıyorlar. Oraları dozer sokarak yıkmanın artık zamanı geçmiştir. Soruna mutlaka söylediğim çerçevede çözüm bulunması gerekir. Biz de bu noktada çalışıyoruz.''

VATANDAŞLARA SAĞDUYU ÇAĞRISI

CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen de Hazine arazileri üzerinde olan yerlerin kanun çerçevesinde, kişilerin mülkiyeti üzerinde olan yerlerin ise uzlaşılarak çözüleceğini söyledi.

Bu konuda Bakan Şahin ile birlikte hakemlik yapacaklarını ifade eden Sevigen, sorunun çözüleceğine inandığını kaydetti.
Sevigen, bölgede yaşayan vatandaşların sağduyulu davranarak, provokatörleri aralarına sokmamalarını istedi.
Mehmet Sevigen, dün yıkılan Derbent Yardımlaşma ve Güzelleştirme Derneği binasıyla ilgili olarak da, derneğin faaliyet göstermesi için ya yeni bir dernek binası kiralanacağını ya da belediyenin göstereceği yere yeni dernek binası yapılacağını söyledi.