BIST 9.911
DOLAR 35,41
EURO 36,29
ALTIN 3.068,38
HABER /  GÜNCEL

Bakan kriz için tahminde bulundu

Devlet bakanı Şimşek, dünyayı sarsan ekonomik krizin doğru adımlar atılması durumunda 2010 yılında bitebileceğini söyledi.

Abone ol

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, doğru adımların atılması halinde, 2010'dan itibaren dünya ekonomisinin toparlanmaya başlayabileceğini söyledi.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, CNN Türk Televizyonunda, güncel ekonomik gelişmelere ilişkin soruları yanıtladı.

Şimşek, küresel krizin dibinin ne zaman görülebileceğine ilişkin soruya verdiği yanıtta, bunu tahmin etmenin güç olduğunu, bunun ortalama bir kriz olmadığını ve bu krizin daha uzun sürebileceği yönünde görüşlerin bulunduğunu söyledi. Doğru adımların atılarak uygulamaya sokulması halinde, 2010'dan itibaren dünya ekonomisinde toparlanmanın başlayabileceğini kaydeden Şimşek, mevcut küresel krizin devam etmesinin nedeninin kredi piyasasının tıkanması olduğunu ifade etti.

Kredi piyasasının yeniden açılması için bazı adımların atılması gerektiğini vurgulayan Şimşek, öncelikle, belirli bankalardaki zehirli varlıkların ayıklanması gerektiğini bildirdi.

Mehmet Şimşek, dünya ekonomisinin toparlanması için acilen talebin canlandırılmasına yönelik adımlar atılarak, finans sektöründeki problemli kredilerin çözülmesi gerektiğini söyledi.

Bankaların zehirli varlıklar nedeniyle kredi veremediğini belirten Şimşek, iyi bankaların desteklenerek, kötü bankaların tasfiye edilmesinin önemine dikkat çekti.

Gelişmiş ülkelerde doğrudan doğruya tüketiciye yönelik talebi canlandırıcı önlemler alınması gerektiğini belirten Şimşek, gelişmekte olan ülkelerdeki sıkıntının ise döviz likiditesinden kaynaklandığını, bu nedenle, bu ülkelerdeki talep eksikliğinin temelinde bunun yattığını söyledi.

Şimşek, IMF ve Dünya Bankası kurumların kaynakları artırılarak, bu kaynakların, esnek bir şekilde döviz likidite sıkıntısı çeken gelişmekte olan ülkelere kullandırılması gerektiğini anlattı.

14,1 TRİLYON DOLARLIK TEDBİR PAKETİ AÇIKLANDI

Mehmet Şimşek, şimdiye kadar, bankalara ve piyasalara verilen garantiler ile canlandırma tedbirleri de dahil olmak üzere dünya milli gelirinin yüzde 25'i kadar tedbir paketi açıklandığını belirterek, bunun da 14 trilyon 100 milyar dolara tekabül ettiğini söyledi.

Bütün bu tedbir paketlerine rağmen bir iyileşme olmadığını belirten Şimşek, ''Demek ki bu tedbirler doğru adrese yönelik değil'' dedi.