BIST 9.725
DOLAR 35,19
EURO 36,74
ALTIN 2.971,47
HABER /  DÜNYA

Bakan Kadınlar olmadan olmaz dedi

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Kalkınmanın kadınsız gerçekleşmesi mümkün değil" dedi.<br/>Avrupa Birliği’nin 5 milyon euroluk finansman de...

Abone ol

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Kalkınmanın kadınsız gerçekleşmesi mümkün değil" dedi.
Avrupa Birliği’nin 5 milyon euroluk finansman desteğiyle GAP İdaresi Başkanlığı tarafından uygulanan “Türkiye’nin Az Gelişmiş Bölgelerindeki Kadınların ve Kadın Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) Güçlendirilmesi Projesi” kapanış toplantısı Hilton Otel’de gerçekleştirildi. Kapanış toplantısına katılan Kalkınma Bakanı Yılmaz, "Bu tür projeler birkaç kişi ile yapılacak projeler değildir. Kamu kurumları, özel sektörü, sivil toplum kuruluşları gönüllüleri ile yapılacak işler olduğunu görüyorum. Türkiye-Avrupa ilişkilerinin en faydalı taraflarından biri bu. Avrupa Birliği’ne tam müzakerelerini yürütürken bir taraftan mali işler tarafını da yürütüyoruz. Burada elde ettiğimiz mal kaynak dışında tecrübelerini de almamız, kaynaşmamız gerekiyor. Demokratik standartlarımızı geliştirmemiz açısından önemli. Son 10 yılda bu alanda Avrupa Birliği ile ilişkilerimizin çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Bu proje de bunlara iyi bir örnek, hem demokratikleşme adına, hem de kalkınması adına, gelişmesi adına önemli sonuçlar elde ettiğimizi düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Türkiye’nin son 10 yılda bölgesel kalkınma konusunda ’muazzam’ gelişmeler sağladığını dile getiren Bakan Yılmaz, kalkınma konusunda önceliği bulunan 4 bölgenin kamu yatırımlarındaki payının yüzde 37,5 seviyelerine ulaştığını kaydetti. Önümüzdeki dönemde AB’den elde edilecek fonların önemli bir kısmını bölgesel kalkınma için kullanmaya devam edeceklerini ifade eden Bakan Yılmaz, "Avrupa’nın Türkiye’ye daha fazla fon tahsis etmesinde fayda var” diye konuştu.
Hükümet olarak demokrasi ve kalkınmayı birlikte düşündüklerini belirten Yılmaz, "Adalet ve özgürlüğün, kalkınmanın temelleri olduğunu belirtmek isterim" dedi. Son yıllarda kadınların iş gücüne katılımı konusunda da önemli gelişmeler yaşandığını belirten Yılmaz, temmuz ayı verilerine göre kadınların iş gücüne katılım oranının yüzde 32’lere kadar yükseldiğini ifade etti. Önümüzdeki yerel seçimlerin ardından yerel yönetimlerde çok daha fazla kadın temsilci olacağına inandığını kaydeden Yılmaz, "Parlamentoda da kadın milletvekillerinin sayısı artıyor. Yeterli değil ama son 10 yılda kadın milletvekillerinin oranı yüzde 5’lerden yüzde 14’lere kadar yükseldi. Bu yeterli mi, elbette değil. Önümüzdeki yıllarda daha üst seviyelere çıkaracağız. İdeolojik nedenlerde kadınlarımızın, kızlarımızın eğitim ve siyasal çerçevede önünün kesildiği yıllarda yaşadık. Türkiye artık o ideolojik tartışmaları da geride bıraktı. Artık başı açık-kapalı bütün kadınlarımızın katıldığı ekonomik, siyasi, kültürel bir ortam içinde Türkiye, kalkınmasını, demokratikleşmesini daha ileriye taşıyor" ifadelerini kullandı.

"KADINLARI DESTEKLEMELİYİZ"
2023 vizyonunu gerçekleştirmek için kadınlı erkekli bütün olarak çalışılması gerektiğini vurgulayan Bakan Yılmaz, “Başından itibaren de bunun farkında olarak politikalar yürüttük. Kadının eğitimine büyük önem verdik. ‘Şartlı nakil transferi’ ile kız çocuğunu okula göndermeyen annelere özel destekler verdik. Erkek çocuğuna göre pozitif ayrım yaptık, finansal destek verdik. Kadınlarımıza daha iyi eğitim vermeden onları aktif hale getiremeyiz. Milyonlarca kız çocuğumuz eğitim imkanına kavuştu. ‘Haydi Kızlar Okula’, ’4+4+4 sistemi’ ile 12 yıl zorunlu eğitimi getirdik. Bu durum kız çocuklarımız için çok anlamlı önemli bir gelişme. Eğitimin sonuçları uzun vadede görülür. Bugün bu yaptıklarımız yarının sonucu olmayabilir ama 10-20 yıl sonra eğitimde yaptıklarımızın sonuçlarını hepimiz çok daha iyi göreceğiz diye inanıyorum. Çok daha eğitimli annelerimiz olacak, çok daha ekonomiye giren annelerimiz olacak. Sosyal, siyasal, kültürel hayata daha fazla katılan kadınlarımız olacak. İstihdam olarak da kadınlarımızı desteklememiz gerekir” diye konuştu.
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Proje Koordinatörü Adalet Budak Akbaş da, projenin tarımsal gelişme, kentsel-kırsal altyapı, haberleşme, kültür turizmi, eğitim, sağlık gibi sosyal ve ekonomik sektörlerin geliştirilmesine yönelik yatırım ve etkinlikleri içerdiğini ifade etti. Projeyle kadınların ve kadın sivil toplum kuruluşlarının statüsünü yükselterek, bölgeler arası gelişmişlik farkını azaltmak, kadınların kamusal hizmetlere-kamusal hizmetlerin kadınlara erişimini arttırmayı amaçladıklarını vurgulayan Akbaş, "Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların kamu hizmetlerine erişimi konusunda kamuoyu oluşturmak, yerel yönetimler arasında farkındalık yaratmak ve birlikte çalışma kapasitesini güçlendirmeyi hedefliyoruz” dedi.
(İHA)