BIST 8.851
DOLAR 34,24
EURO 37,04
ALTIN 2.948,11
HABER /  GÜNCEL

Bakan, kaçakçılığın bilançosunu açıkladı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı,akaryakıt kaçakçılarına yapılan operasyonda toplam parasal değeri 827 bin lira olan 204 ton petrol tü...

Abone ol

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı,akaryakıt kaçakçılarına yapılan operasyonda toplam parasal değeri 827 bin lira olan 204 ton petrol türevi eşya yakalandığını bildirdi.
Bakan Yazıcı, yaptığı açıklamada, akaryakıt kaçakçılarına yapılan son operasyon hakkında bilgi verdi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak akaryakıt kaçakçılığı ile her alanda mücadele ettiklerini, kaçak akaryakıtın ülke ekonomisine verdiği zararların yanında çevre ve insan hayatı açısından oluşturduğu riskler nedeniyle konuya ayrı bir önem verdiklerini vurgulayan Yazıcı, şunları kaydetti:
“Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne bağlı İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğünce, akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele kapsamında yürütülen çalışmalar çerçevesinde; ‘tekstil boyası’ olarak beyan edilen eşyanın yapılan laboratuvar analizi neticesinde yüzde 90’ının petrol yağı içerikli olduğunun tespit edilmesi üzerine firma ile ilgili detaylı araştırmalara başlatıldı.
Söz konusu firmanın gümrük beyannamesinde belirtilen adresinin kapalı olduğu, firmaya ait herhangi bir tabela veya bahse konu firmanın unvanını belirten herhangi bir yazının olmadığı görülmüş, Ticaret Sicil Gazetesinde firmanın merkezi olarak görünen Buharkent/Aydın adresinde sadece bir masa ve sandalye olduğu, firmaya ait herhangi bir tabela veya emarenin bulunmadığı, son 3 aydır kiranın ödenmediği, firmanın son iki yıl içinde beş defa farklı kişiye devredildiği, ayrıca yedi defa da vergi dairesi değiştirdiği tespit edildi.”
İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğünce yapılan tespitler ve Ege Üniversitesi Petrol Araştırma Merkezi Laboratuvarınca yapılan analiz neticesinde ‘akaryakıt olarak kullanılabildiği ve kaçak akaryakıt sınıfına girdiği’ belirtilen ve kaçak akaryakıt imalinde kullanılacağı değerlendirilen petrol türevi 20 ton eşyaya el konulduğunu vurgulayan Yazıcı şunları kaydetti:
“Ayrıca, firmanın daha önce ithalatını gerçekleştirdiği ve boya olarak beyan edilen 20 ton eşyanın akıbetine ilişkin olarak herhangi bir belge ibraz edememesinden dolayı eşyanın kaçak akaryakıt olarak kullanıldığı değerlendirilerek yasal işlem gerçekleştirildi. Konuyla ilgili olarak şüpheliler M.K, M.A.M, E.O ve B.B hakkında Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde suç duyurusunda bulunuldu.
Yine aynı firmanın daha önceden tescil edilmiş üç adet antrepo beyannamesinde boya olarak beyan edilen eşyanın yapılan analizi neticesinde sıvı kısmın çözücü petrol türevi olduğunun belirlenmesi üzerine, toplamda 164 ton eşyaya el konularak şüpheliler İ.Z. ve M.Ö hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde başlatılan dava süreci devam etmektedir.
Söz konusu ‘boya’ olarak beyan edilen eşyanın az miktarda ısıl işleme tabi tutulması neticesinde boya kısmının dibe çöktüğü ve üst kısımda petrol türevi cinsi eşyanın kaldığı ve bunun da kaçak akaryakıt olarak kullanıldığı anlaşılmıştır. Bu yöntem akaryakıt kaçakçılarının şıkça başvurduğu yöntemlerden biridir.
Netice itibariyle, akaryakıt kaçakçılarına yapılan operasyonda 204 ton petrol türevi eşya yakalanmış, eşyanın toplam parasal değerinin 827 bin TL olduğu anlaşılmıştır. Bakanlığımıza bağlı Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerimizin kaçakçılıkla mücadele çalışmaları özveriyle devam etmektedir. Vatandaşlarımız da rastladıkları her türlü kaçakçılık olayını ücretsiz olan Alo 136 Gümrük Muhafaza İhbar Hattına bildirimde bulunarak katkıda bulunabilirler.”
(İHA)