BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  POLİTİKA

Bakan kaçak olmaz dedi.

Marmaray projesi kapsamında İstanbul kazılıyor. Kazıyı bahane eden bazı uyanıkların tarihi eser ve hazine avına çıktığı iddialarına Bakan Binali Yıldırım yanıt verdi…

Abone ol



ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER-ÖZEL

ANKARA- Marmaray Projesi kapsamında özellikle kara bölümünde yapılan kazıları bahane eden bazı uyanıkların; kaçak kazılar yoluyla ya da Marmaray projesine sızarak tarihi eser, hazine gibi gömü avına çıktıkları yolundaki iddialara Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım yanıt verdi. Bakan Yıldırım, “kaçak olmaz, her türlü önlem alındı” dedi.

MECLİS GÜNDEMİNDE
DSP Milletvekili Recai Birgün’ün soru önergesi ile TBMM gündemine de taşıdığı iddialar son günlerde özellikle emniyet içinde de dile getiriliyor. Bazı uyanık hazine avcılarının; Marmaray projesi içine sızarak; bazı tarihi eserler ve hazineleri devlet envanterine sokmadan çıkartıp, kaçırmaya dönük çalışmalar yaptığı ve yine bazı hazine avcılarının kazı yapılan alanlara yakın yerlerde evler kiralayarak, yer altından gizlice kazı bölgesine sızarak tarihi eser ve hazineleri çaldıklarına ilişkin iddiaları İNTERNETHABER Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a sordu. Bakan Yıldırım, “her türlü önlemin alındığını ve kaçak olmayacağını” söyledi.

DENETİM SIKI
Bakan Yıldırım, projenin kendilerini ilgilendiren bölümünde; her türlü önlemin alındığını ve kendi ekiplerini zaten Kültür Bakanlığı arkeologlarının izni ve yönlendirmesi ile kazı yapabildiklerini belirterek, şunları söyledi:

“Burada çıkartılan her eser, her tarihi değer hemen Kültür Bakanlığı uzmanlarınca envantere işleniyor. Onlar işini tamamlayıp, inşaat için kazıya devam edilebileceğini söyledikten sonra bizim ekiplerimiz kazıya devam edebiliyor. Bu alanlara dışarıdan sızma olması da mümkün değil. Zaten tüm ekiplerin seçiminden, ekiplerin çalışma sistemine kadar her konuda gerekli araştırma ve güvenlik önlemi alınmıştır. Ayrıca; dışarıdan yapılan kaçak kazılar varsa bu tür girişimler yalnızca bugün değil her an yasa dışıdır ve emniyetin takibine bağlıdır. Bu da İçişleri Bakanlığı’nın kontrolünde ve denetiminde yürütülen soruşturmalardır. O konuda da gerekli önlemlerin alındığını biliyoruz. Kimse endişe etmesin tarihi ve kültürel mirasımız her zaman olduğu gibi bu proje sırasında da titizlikle korunmaktadır ve korunmaya da devam edecektir.”