BIST 9.725
DOLAR 35,21
EURO 36,76
ALTIN 2.964,73
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Bakan Işık'tan Bank Asya yorumu!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bank Asya'ya TMSF'nin el koymasıyla ilgili kararı değerlendirdi.

Abone ol
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TMSF'nin Bank Asya'ya el koymasında asıl amacın hedef insanların mağdur olmamasını sağlamak olduğunu söyledi. Sistem içerisinde bulunan aktörlerin, mudilerin zarar görmesini engelleyen düzenlemelere harfiyen uyması gerektiğini anlatan Işık, uymayanların gerekli yaptırımlarla karşılaşacaklarını ifade etti.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Ankara Üniversitesi Teknokent’in yeni hizmet binasının açılış törenine katıldı. Tören sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Işık, TMSF’nin el koyduğu Bank Asya’ya ilişkin soru üzerine, şöyle konuştu;

“Türkiye’de bankalar ile ilgili mevzuatı Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu yürütüyor. Orada da belli ilkeler, yani sermayenin ve hareketlerin açık, şeffaf ve saydam olması noktasında bu ilkeler çiğnendiği için vatandaşların daha büyük bir mağduriyet ile ilerde karşılaşmaması için mudilerin korunması amacıyla uygulanan bir tedbir. Burada hedef insanların mağdur olmasını engellemek. Bütün bankacılık sistemimizde bulunan aktörlerin bu düzenlemelere, özellikle ilerde mudilerin zarar görmesini engelleyen düzenlemelere harfiyen uyması lazım. Uymayanlar tabi ki gerekli yaptırımla karşılaşacaklar. bugün ve dün akşam yapılan mudilerin özellikle zarar görmesini engellemek ve yasalara uymayan tavırların önüne geçmek. Hayırlı olsun.”

YERLİ ÜRÜNE YÜZDE 15 FİYAT AVANTAJI
 
Kamu ihalelerinde yerli ürüne yüzde 15’e kadar fiyat avantajı sağlanmasının zorunlu hale getirilmesine yönelik “yüzde 15’e kadar” ifadesini yorumlayarak “İhalelerde yüzde 1’lik avantaj sağlayacak kurum var mı?” sorusuna Bakan Işık, “Onu şimdi söylemeyelim, dün bizzat bakanımızla konuştuk o genelge geri çekilecek. Ben ‘yüzde 15’e kadar olan kısmı yüzde 15 üst limittir o benim inisiyatif alanım olarak yorumlamış’, öyle bir yorumlama hakkı yok. Kanun çok açık, iki teklif arasındaki fiyat farkı yüzde 15’e kadarsa bunu yerli üreticinin lehine uygulamak zorunda. Öyle yönetmelikle ben böyle uygularım anlayışını kabullenmiyoruz. Bir yıldır bunun üzerine çalışıyoruz. Bürokratın kendi keyfine göre yorum yapmasına asla müsamaha göstermeyiz” cevabını verdi.