BIST 8.885
DOLAR 34,31
EURO 37,19
ALTIN 3.018,55
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Bakan Işık yerli otomobil için tarih verdi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye’nin otomotiv sektörüyle ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Yerli otomobilin 2020 yılından önce yollarımızda olmasını hedefliyoruz” dedi.

Kocaeli’de otomotiv sektör toplantısında yetkililerle bir araya gelen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye’nin otomotiv sektörüyle ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Katılımcılara, otomotiv sektörüyle ilgili rakamları paylaşan Bakan Işık, 2023 hedefi olarak, Türkiye’de icraat edilecek veya üretilecek ürünlerin yüzde 15’nin ileri teknoloji düzeyinde olması olduğunu söyleyerek şunları ifade etti:

“Türkiye son 12 yılda düşük teknoloji düzeyinden orta teknoloji düzeyine geçti. Üretim ortalamamız tam orta teknoloji düzeyinde ancak 2023 hedeflerine erişmek için mutlaka teknoloji düzeyimizi daha üstlere taşımak durumundayız. Burada ilk hedefimiz orta teknoloji düzeyine ulaşmak, ardından da ileri teknoloji düzeyine erişmek. 2023 için hedefimiz, icraat edeceğimiz veya üreteceğimiz ürünlerin yüzde 15’inin ileri teknoloji düzeyinde olması. Bu nedenle bizim 3Y diye formüle etimiz, yerli, yenilikçi ve yeşil üretim anlayışını artık sanayide artık öncelik olarak belirlemiş durumdayız.”

Araç üretiminde dünyada 6. sırada olduğumuzu söyleyen Bakan Işık, “2013 verilerine göre, dünya ticareti yaklaşık 18 trilyon dolar. Otomotiv sektörünün cirosu ise 1 trilyon 550 milyar dolar. Ülkemiz dünya araç üretimde, 2013 rakamlarına göre, ben 15 diye biliyorum, bazı rakımlar 17 diyor ama 15 daha uygun gibi gözüküyor. Avrupa’da da 6. sıradayız. Ticari araç üretiminde ise dünyada 9., Avrupa Birliği’nde birinciyiz. Ülkemiz otomotiv sanayinin, dünya otomotiv ihracatından aldığı pay 2002’de binde 6 iken, şuanda yüzde 1.4’e yükseldi. Bu oranlar sektörümüz ve ülkemiz açısından sevindirici. Şuanda 2013 verilerine göre faaliyet gösteren firma sayımız 3 bin 280. Bu firmaların 138’i KOBİ üstü. 319’u orta ölçekli, 980’i küçük ölçekli, bin 843’ü ise mikro ölçekli. 2013 yılında ana ve yan sanayi ile birlikte sektörde 74 milyar TL’lik ciro, 4,3 milyar TL’lik faaliyet karı elde edildi. 162 bin 590 kişi de istihdam edildi” şeklinde konuştu.

Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı’ndaki çoğu eylemi hayata geçirdiklerini hatırlatan Bakan Işık, hayata geçiremeyen eylemler olduğunu ve önümüzdeki dönem bununla ilgili gerekli hassasiyeti göstereceklerini söyledi. Bakan Işık, “2011 yılında uygulamaya başladığımız Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı, 2011-2014 yıllarını kapsıyordu, önemli çıktılar ortaya koydu. Bu belgedeki eylemleri büyük oranda hayata geçirdik. Geçiremediğimiz eylem var.

Onun da farkındayız. Önümüzdeki dönem bununla ilgili de gerekli gayreti göstereceğiz. Şimdi bu belgemizi tekrar revize edeceğiz ve 2015-2018 dönemi için yeni bir Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile yolumuza devam edeceğiz” dedi.
“Ülkemizdeki test ve muayene kapasitesini geliştirmek için büyük bir gayret gösteriyoruz” diyen Bakan Işık, “Burada Bursa Yenişehir’de kuracağımız Otomotiv Test Merkezi’nin şuanda çalışmaları büyük bir hızla devam ediyor. Belki de şöyle bir müjdeyi sizinle paylaşmakta fayda var. Yenişehir’de kuracağız test merkezinde vites büyüttük. Belki dünyanın en iddialı test merkezlerinden birini kuracağız. Yerini değiştirdik, testlerin çok daha iyi yapılmasıyla ilgili alanı belirledik, şimdi o alanla ilgili hızlı bir şekilde gerekli tüm çalışmaları yürütüyoruz. Ben de yakın olarak takip ediyorum” ifadelerini kullandı.

Yazılım teknoloji konusuna da ayrı bir önem verilmesi gerektiğini belirten Bakan Işık, “Bugün gelinen noktada araçlardaki elektronik ve gömülü yazılım payı yüzde 40’larda iken, önümüzdeki bu payın yüzde 70’lere çıkacağı tahmin ediliyor. Bu açıdan Gebze’de faaliyete geçecek olan Bilişim Vadisi’nin otomotiv sektörüne yeni bir ivme kazandıracağını düşünüyoruz” dedi.

Türkiye’de üretilecek yerli otomobil için ise Bakan Işık “Türkiye’nin artık yerli bir markaya ihtiyaç olduğunu toplumun çok geniş kesimleri tarafından kabul gören bir durum. Yerli markanın 2020 yılından önce yollarımızda olmasını hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.