BIST 10.343
DOLAR 32,65
EURO 35,12
ALTIN 2.446,86
HABER /  GÜNCEL

Bakan İbrahim Yumaklı, İzmir'deki orman yangınına ilişkin son durumu açıkladı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İzmir'de devam eden Selçuk, Menderes, Torbalı, Menemen ve Çeşme yangınlarına müdahale için 11 uçak, 27 helikopter, 171 arazöz ve iş makinesi ile 972 personelin bölgeye sevk edildiğini duyurdu.

Abone ol

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 'Vatandaşlarımız geçmiş olsun diliyorum, bugün Türkiye genelinde 44 adet yangın çıktı bunlardan 11 tanesi yüksek risk grubundaki yangınlardan. 6 tanesii ile ilgili gereken müdahaleler yapıldı.' dedi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İzmir, Aydın ve Çanakkale'de orman yangınlarındaki son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Yumaklı açıklamaları şöyle:

"Vatandaşlarımız geçmiş olsun diliyorum, bugün Türkiye genelinde 44 adet yangın çıktı bunlardan 11 tanesi yüksek risk grubundaki yangınlardan. 6 tanesii ile ilgili gereken müdahaleler yapıldı. Onlar herhangi bir risk teşkil etmiyor.

İzmir Menderes ve Selçuk'da başlayan yangınlara arkadaşlarımız müdahalelerin devam ediyor. Menderes ile ilgili enerji düşürülmüş durumda ama henüz kontrol altında değil. Selçuk'da da şu anda bulunduğumuz yerde de 2 bölgede de yoğun müdahale yapılıyor. Herhangi bir risk söz konusu değil, yerleşim yerleri ve konaklama tesisleri açısından. 

Selçuk yangınına ilk anda; 4 uçak, 8 helikopter, 80 kara aracı ve yaklaşık 480 arkadaşımızla müdahalede bulunduk. Hava kararınca özellikle 3 gece görüş helopterleri ile müdahaleye devam ettik. 

Menderes yangınında ise ilk anda; 5 uçak, 12 helikopter, 56 kara araacı ve yaklaşık 360'a yakın arkadaşımız müdahaleye başladı. hava kararınca bu sayı 48 kara aracı ve 200 üzeri personel olarak devam ediyor.

Selçuk Kuşadası yolu halihazırda kapalı. Herhangi bir tehlike olmayana kadar kapalı olacak."

İZMİR

İzmir'in Selçuk ilçesinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Selçuk-Kuşadası kara yolu Pamucak mevkisindeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 4 uçak, 5 helikopter, 18 arazöz, 5 su ikmal aracı ve 5 dozer sevk edildi.

Yangının saat 17.12'de çıktığı ve ilk müdahalenin 17.20'de gerçekleştirildiği bildirildi. Yangın nedeniyle Arvalya mevkisinde, Selçuk-Kuşadası kara yolu araç trafiğine kapatıldı. Müdahale sonrası, ulaşım kontrollü sağlanmaya başladı.

EVLER, OTELLER VE BARINAK BOŞALTILDI

Rüzgarın da etkisiyle Kuşadası yönüne ilerleyen yangın nedeniyle Bayraklıdede Mahallesi'nde bulunan 2 otel ve evler ile Pamucak bölgesindeki bir otel tahliye edildi. Burada konaklayanların, çevredeki diğer otellere yönlendirildiği öğrenildi.

Ayrıca Selçuk Belediyesine ait hayvan barınağı boşaltıldı. Buradaki hayvanlar, İzmir Büyükşehir Belediyesinin barınaklarına gönderildi.

Ekiplerin yangını kontrol altına alma çalışması sürüyor.

"YANGININ ENERJİSİ DÜŞMÜŞ DURUMDA"

İzmir Valisi Süleyman Elban, Selçuk'ta yangın kriz merkezinde gazetecilere yaptığı açıklamada, bugün kentte sabahtan itibaren irili ufaklı 17 yangın çıktığını, bunun 5'inin küçük, 12'sinin ise büyük olduğunu söyledi.

Yangınların 2'si dışında diğerlerinin kontrol altına alındığını belirten Elban, "Menderes'te 2 farklı yangınımız vardı, birisi Şaşal bölgesinde birisi de Çamönü köyünde. Şaşal bölgesindeki de kontrol altına alındı. Çamönü köyündeki yangınımız henüz kontrol altına alınmamakla birlikte yangının şiddetinde ciddi bir azalma var." bilgisini verdi.

Selçuk'un Pamucak mevkisindeki yangının saat 17.12 itibarıyla başladığını ve 8 dakika sonra hava araçlarının yangına hızla müdahale ettiğini vurgulayan Elban, şöyle devam etti:

"Pamucak ve Menderes'te Allah'a şükür can kaybımız ya da yaralımız bulunmuyor. Menderes'te yerleşim yeri dışında bulunan evde birer oda ya da bir eklenti bölümünde hafif bir yangın oldu. Orman dışında büyük bir zararımız olmadı. Burada da yine çok şükür yerleşim yerlerine ciddi bir tehdit gözükmüyor. Yangın biliyorsunuz Selçuk-Kuşadası sınırında başladı. Daha sonra yangın Kuşadası tarafına sirayet etti. Ancak biraz önce bölge müdürümüz ve diğer ekiple havadan yangını takip ettik. Özellikle Kuşadası ve diğer bölgelerde yangının enerjisi düşmüş durumda. Kontrol altına alınmadı ancak başladığı saatlerdeki yoğun bir yangın şiddeti de yok."

Selçuk'taki yangının küçük bir tarlanın olduğu bölgeden çıktığını hatırlatan Vali Elban, şu an için bir gözaltı olmadığını ancak jandarmanın konuyu detaylıca araştırdığını sözlerine ekledi.

ÇANAKKALE

Çanakkale'nin Ezine ilçesinde zirai alanda çıkan yangın havadan ve karadan yapılan müdahaleyle kısmen kontrol altına alındı.

Yeniköy ve Üvecik köyleri arasındaki tarım arazisinde henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı.

Bozcaada'dan da dumanı görülen yangının bildirilmesi üzerine Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ile Ezine Belediyesi ve Geyikli Belediyesine bağlı itfaiye ekipleri bölgeye sevk edildi.

Rüzgarın etkisiyle kısa sürede geniş alana yayılan yangın nedeniyle yazlık konutlar tahliye edildi, köylerdeki ağıllar boşaltıldı.

Üvecik köyünde küçükbaş yetiştiriciliği yapan Hamza Özkan'ın kışlası da yangın nedeniyle hasar gördü. Yangın başlayınca hayvanlarını sahile götüren Özkan, sürüsünü telef olmaktan kurtardı.

Ayrıca, bir çimento fabrikasının limanda bulunan tesislerinin girişindeki kapalı bölüm de yandı.

RÜZGAR ENERJİ SANTRALLERİNİ ETKİLEMESİ ÖNLENDİ

Ekiplerin yoğun çabaları sonucu rüzgar enerji santrallerine yaklaşması engellenen alevlerden bazı ağaçlar zarar gördü.

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş'ın yerinde koordine ettiği ekipler, köylülerin desteğiyle yangını kısmen kontrol altında aldıkları bölgede çalışmalarına devam ediyor.

Evleri tahliye edilen vatandaşların, soğutma çalışmalarının sürdürülmesi için evlerine henüz girmemeleri, teyakkuzda olmaları gerektiği belirtildi.