BIST 10.075
DOLAR 35,32
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Bakan Günay Karaman'da

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türk dilinin yayılmasında Karaman'ın özel öneme sahip olduğunu söyledi.

Abone ol

Gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Karaman'a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Karaman Valiliği'ni ziyaret etti.

Vali Süleyman Kahraman'dan şehir hakkında bilgiler alan Bakan Günay, uzun süreden bu yana arzu ettiği bir ziyareti gerçekleştirdiği için mutluluk duyduğunu ifade etti.

Karaman'ın Anadolu'yu vatan yapan bir kökü, bir geleneği, bir duruşu temsil ettiğini dile getiren Bakan Günay, "Bu topraklarda yerleşmeye başladığımızdan sonra küçük bir beylik dili olarak Anadolu'ya giren Türkçe, burada yaban bir kültür dili, bugün bir bilim dili haline gelen Türkçe yaşamışsa, bunu bence iki soya borçluyuz; birisi Karaman soyu, birisi de Osmanlı. Bu iki beylik Selçuklu sonrası beyliği Türkçe'yi Farsça egemenliğinden kurtarmışlar. Anadolu'da Roma İmparatorluğu egemenken Yunan dili egemenliğindeymiş. Roma imparatorluk olmasına rağmen kendi kültürünü, kendi dilini koruyamamış" dedi.

Köken olarak kendisinin Karamanlı olduğunu açıklayan Bakan Günay,"Ben köken olarak Karadenizliyim. Ailemin bir tarafı Kafkasya, Karadeniz'in içleri, baba tarafım oradan gelmiş. Ana tarafım Makedonya'dan Anadolu'ya cumhuriyetle birlikte gelmiş olanlardan. Ama ailenin en büyüklerinden Makedonya'ya gidenlerin aslının Karamanlı olduğunu çok yakından bizzat duydum. Bunu uydurması mümkün olmayan en yaşlılardan, 'Bizim aslımız Karamanlı, kökümüz Karamanlı' sözünü duydum. Böylece bu topraklarda kendime bir bağ
kurmanın övüncünü yaşıyorum. Bunu da bu vesile ile yüksek sesle ilk defa basının önünde söylüyorum. Bir anlamda Karaman sadece Anadolu'da Türkçe'nin yayılmasını, gelişmesini, bir egemen kültür dili olmasını sağlamış değildir. Aynı zamanda Osmanlı Anadolu'da Karamanı kendisinden sonra bir köprü, boy, soy, güç gördüğü için bu bölge halkını da büyük ölçüde ordunun önüne katıp Balkanlar'a göndermiş. Evladı Fatih'a Balkanları da bizim kültürümüze katmakta yine Anadolu toprağının, bu coğrafyasının çok büyük etkisi var. Karamanlılar Balkanlar'da da Evladı Fatih'a, yani Balkanları bizim kültürümüze katanları, soyu evladı olarak bilir" diye konuştu.

Ziyarette Vali Kahraman tarafından Bakan Günay'a Karaman'ın kültürel motiflerini taşıyan kilim hediye edildi.

TURİZMDE YÜKSEK GELİR HEDEFİ

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Valiliğin ardından Karaman Belediyesi'ni ziyaret etti. Belediye Başkanı Kamil Uğurlu'dan yapılan çalışmalar hakkında bilgiler alan Bakan Günay, bakanlığı ile Karaman arasında yakın işbirliği bulunduğunu kaydetti. Günay, Türk turizminin önemli bir noktaya ulaştığını belirterek, "Geçen yıl dünyada yılı artıyla kapatan ender ülkelerden birisi olduk. 2009 yılı sonunda Türkiye'ye gelen turist sayısı 27 milyon. 26'dan 27'ye çıktık. Geçen yıl İspanya, İtalya, Yunanistan hepsi
geriye gitti. Ama bunun üçte biri Antalya'ya geliyor. Yarıya yakını da Muğla, Antalya yöresine geliyor. Tabii bu, o bölgenin gelişmesi açısından son derece önemli.

Kesinlikle Anadolu içlerine de getirtmeye çalışalım. Sivil mimarlık örneklerimizi, ören yerlerimizi, tarihi kent merkezlerimizi yabancılar görebilsinler. Böylece Anadolu içlerine girdikleri zaman Türkiye'ye bırakacakları gelir de artıyor. Sadece deniz kıyısında denize girenlerin bıraktığıyla, ören yerlerinin. tarihi kent merkezlerinin müzeleri,
örenleri bıraktığı rakam farklı. Biz de sürdürülebilir bir turizm yapmak, onun için de yüksek gelir elde etmek istiyoruz. O yüzden Anadolu'da bazı noktaları kültür turizmi merkezi olarak işaret etmeye çalışıyoruz. Ben Karaman'da o potansiyelin var olduğunu biliyorum. Önceki yıllarda Karaman'a geldim. Buradaki tarihi eserlerin varlığını biliyorum. Buradaki halkın bu eserlere ilgisi, sizin bahsettiğiniz bu konulara katılma, kamuoyu duyarlılığı bizim açımızdan çok önemli. Çünkü Anadolu'da böyle
merkezlerimiz gelişmeye başladı. Var olan temel sorunumuz buraya ulaşımı kolaylaştırmak. Büyük turizm merkezlerinden içeriye rahatlıkla gelinebilmesini sağlamak. Antalya ile bir bakımdan daha kolay ulaşım sağlamanın bu bölgenin potansiyelini çok artıracağını düşünüyorum. Çünkü Antalya'ya giren turist, ulaşımın sağlanmasıyla Anadolu içlerine de girecektir. Bu yıl Antalya ve Muğla'ya gelen turist sayısında 10 milyona doğru gidiyoruz. Bu rakam Yunanistan'a gelenler kadar, hatta geçebilir de. Karaman'ın turizm potansiyelini artırması için Antalya, Mersin ve Konya bağlantılarını iyileştirerek burayı bir çekim merkezi haline getirmeliyiz. Ayrıca Karaman'ın çok acil yıldızlı bir otele ihtiyacı var. Bu konuda Karamanlı yatırımcılara büyük görev düşüyor. Karaman'ın kültürel izlerini taşıyan bir otel yaparsanız biz de bakanlık olarak Karaman'ın tanıtımına gerekli katkıyı yaparız. Çünkü ben Karaman'ın tanıtımını önemsiyorum" diye konuştu.

Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, ziyaretin sonunda Bakan Günay'a özel yapım bir tespih ile çeşitli hediyeler verdi. Bakan Günay, tarihi Yunus Emre Camii'ni de ziyaret etti.