Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 6'ncı kez kapılarını açan Travel Turkey İzmir Fuarı’na katıldı.
Abone olBakan Günay, fuarın onur konuğu Kastamonu Valiliği tarafından düzenlenen şapka defilesini izlerken cep telefonuyla çektiği fotoğrafları twitter’dan 'Kastamonu şapka defilesi ile ilginç bir gösteri sergiliyor' diye paylaştı. Bakan Günay, 20 ülkeden 700’ü aşkın katılımcının yer aldığı fuarda, 2012 yılı sonundaki turizm rakamlarının coğrafyada yaşanan sıkıntılara rağmen 2011 yılının üzerinde olacağını söyledi.
Dünya turizm sektörü İzmir’de buluştu. 6- 9 Aralık 2012 tarihlerinde organize edilen 'Travel Turkey İzmir 6. Turizm Fuar ve Konferansı' İzmir Uluslararası Fuar Alanı’nda düzenlenen törenle kapılarını açtı. İZFAŞ, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ve Hannover Messe International İstanbul tarafından organize edilen 'Travel Turkey İzmir Fuarı’nın açılış törenine, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın yanı sıra Bosna Hersek Federal Hükümeti Çevre ve Turizm Bakanı Branka Duric, THY Yurtiçi Pazarlama ve Satış Başkanı Halil İbrahim Polat, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Başaran Ulusoy, Hannover Messe International İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Alexander Kühnel, İZFAŞ Genel Müdürü Mehmet Şakir Örs, üst düzey bürokratlar, iş dünyası temsilcileri ve yurtiçi ve yurtdışından birçok sektörün temsilcisi katıldı.
'ŞAPKA DEFİLESİ'
Açılış töreninde Kastamonu Valiliği Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in, merhum Başbakan Bülent Ecevit’in ve Sanatçı Filiz Akın’ın filmlerinde giydiği şapkalarla cumhuriyetten günümüze kadın ve erkeklerin giydiği şapka modellerini defile ile sundu. Bakan Günay, defileyi izlerken IPhone cep telefonu ile fotoğraf çekip twitter’dan 'Kastamonu şapka defilesi ile ilginç bir gösteri sergiliyor' diye paylaştı. Bakan Günay, twitter hesabına 'fuarın bu yılki onur konuğu ülkesi Karadağ, onur konuğu ili Kastamonu' diye yazdı.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, turizmin Türkiye’nin tüm bölgelerinde ciddi toplumsal destek gördüğünü, kıyılardan başlayan turizm hareketinin Anadolu’nun her yanına yayıldığını belirterek, 2012 yılındaki turizm rakamlarının 2011 yılının biraz üstünde olacağını söyledi. Günay şöyle konuştu:
"2012 yılı sonu itibariyle aldığımız sonuçlar, bizim turizm hareketimizin bir süreklilik içinde geliştiğini gösteriyor. 2011 yılı Türkiye için çok uygun bir yıldı. Kuzey Afrika destinasyonu kendi sorunlarına boğulduğu için dünya gözünü Türkiye’ye dönmüştü. Türkiye 2012 yılında kendi sınırları çerçevesinde sorunlarla karşı karşı kaldı. 2012 yılını da, 2011 yılının biraz üstünde rakamlarla tamamlama eşiğine geldik. 2013 yılına girerken coğrafyamızda sıkıntı var. Fiyatları abartmadan, temizliğe önem vererek, 2013 yılında da Türkiye gelişmesini sürdürecek. İnşallah 2023’e doğru 50 milyon turiste ulaşan bir ülke olma konusundaki hedefimizi yakalayacağız. Türkiye dünyadan turist aldığı gibi, dünyaya da turist çıkarıyor. Gelecek yılın Şubat sonuna kadar tüm Balkan ülkelerine 99 Euro’ya her şey dahil uçuş yapılıyor. Balkanları görmek isteyen vatandaşlar için uygun bir fırsat. Balkan coğrafyası görülmesi gereken önemli bir coğrafyadır. İlk kez yurtdışına çıkacaklar için gidecekleri yer, Avrupa’nın çok bilinen şehirleri değil Balkanlar olmalıdır."
FUAR EGE DENİZİ’NE HAREKET GETİRİYOR
İzmir’i Türkiye turizminin önemli çekim merkezlerinden biri olarak gördüklerini belirten Bakan Günay, bu yıl 6'ncısı düzenlenen Travel Turkey’in tüm açılış törenlerine katıldığını, hatırlatarak fuarın önemini şöyle anlattı:
"Bu fuarın bölgeye, Türkiye’ye, hatta Ege Denizi’ne bir hareket getireceğine inanıyorum. Bu yıl 20’den fazla ülkeden 700’ü aşkın katılımcı var. İzmir Fuarı artık kendi ayakları üzerinde yürüyecek noktaya geldi. Doğu’da da benzer bir şey yapalım dedik. Van’da da bu yıl depreme rağmen turizm fuarına ara vermedik ve orada da 3'üncü fuarı gerçekleştirdik."
TRAVEL TURKEY’E SAHİP ÇIK
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Başaran Ulusoy da, 6 yıl önce fuara 130 katılımcı ile başladıklarını, geçen yıl 632 katılımcının yer aldığını, bu yıl 700’ü aşkın katılımcıya ulaşıldığını belirterek, "284 gemi gelmiş, 504 bin misafir ağırlamışız. İzmir Kent Müzesi’nin açılışına ve Efes Müzesi’nin yenilenmesine destek istiyoruz. Bu yıl benim son görev yılım. Gelecek arkadaşımın masasına şu notları bırakacağım. Travel Turkey’e destek çık, destekle. Bu fuarı İzmirliler’e emanet ediyorum. Bu emanete sahip çıkın" dedi.
ESKİ FUAR ALANI KONGRE MERKEZİ OLACAK
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Gaziemir’deki yeni fuar alanının ihalesinin gerçekleştirildiğini, temel atma töreninin yapılacağını belirterek şunları söyledi:
"Fuar alanı için Gaziemir’de 337 bin metrekare alanı kamulaştırdık. 113 bin metrekare teşhir salonu var. İhale bedeli 250 milyon 690 bin lira. Kamulaştırma bedeli ile birlikte 300 milyon lira. Bu yatırımın İzmir ekonomisine katkısı tartışılmaz bir boyuttadır. Bizim Türkiye’de İzmir Enternasyonal Fuarı’nın ismi duyuluyor ama mermer fuarı, gelinlik fuarı gibi 30’un üzerinde fuar var. Yılda 150 gün fuar gerçekleşiyor. Oranın inşaatı başladığında bu fuar alanında restorasyon çalışmaları başlayacak. Biz buraları da 50- 60 milyon liraya restore edip kongre merkezi olarak kazandıracağız."
20 ÜLKE VE 60 İL KATILIYOR
20 ülke 60 il ile 700 aşkın firmanın katıldığı ve 2013 sezonuna ilişkin bağlantılar kurulacağı fuarın bu yıl ki partner il listesinde Kastamonu, partner ülke olarak ise Karadağ yer alıyor. Fuara ilk kez katılan ülkeler ise Güney Kore, Endonezya, Maldivler, Makedonya, Özbekistan, Pakistan, Sri Lanka, Sırbistan ve Umman
OMBUDSMAN TEPKİSİNDEN GERİ ADIM ATTI
Açılışta basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bakan Günay'a, Mehmet Nihat Ömeroğlu’nun ombudsmanlığına daha önce 'Keşke tarafsız biri seçilseydi' diyerek, tepki göstermesi ve CHP’lilerin TBMM’deki protestosu hatırlatıldı. Bu konuda konuşmak istemeyen Bakan Günay, "Mecliste yemin etti, bitti."
GAZİEMİR'DEKİ ZEHİRLİ ATIK KONUSU
Bakan Günay, İzmir’in Gaziemir İlçesi’nde atıklarını toprağa gömdüğü için radyasyon değerleri normalin üzerinde olan kurşun fabrikasıyla ilgili soru üzerine de konuyu yakından izlediğini, Çevre İl Müdürlüğü’nün 2008’de çevreye verdiği zarar nedeniyle fabrikaya 300 bin lira ceza kestiğini hatırlattı. Bakan Günay şöyle dedi:
"Çok eski bir fabrika. Uzun yıllar çalışmış ama son yıllarda galiba depolama sisteminde bazı aksaklıklar var. Daha önceki yıllarda çevreye zarar verdiği kararına varılmış ki ciddi ceza verilmiş. Bununla ilgili Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’ndan bana yazılı bir açıklama göndermelerini talep ettim. Hala ulaşmadı. Ama ben daha ciddi bir incelemenin yapılması gerektiğini düşünüyorum. En azından insanların o tehlikeli bölgeye ulaşmasını engelleyecek çevre düzenlemelerinin yapılması gerekiyor. Çünkü raporda o tel örgünün zaman zaman yırtılmış olduğu, içine girip çıkılabilir olduğu ve çocukların bu tehlikeli bölgede oyun oynadığı ifadeleri yer aldı. Bu tür bir olay hiçbir ihmale, müsamahaya imkan vermez. Son derece titizlikler bir araştırma yapılması gerektiğini düşünüyorum."