Enerji Bakanı Güler, nükleer enerjinin bir teknoloji eşiği olduğunu ifade etti ve;
Abone olEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, TBMM Genel Kurulunda, Nükleer Güç Santrallerinin Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanunun tümü üzerindeki görüşmelerde Hükümet adına yaptığı konuşmada, nükleer santrallerin güvenlik meselesini kesinlikle ihmal etmediklerini söyledi.
Bunu, sadece Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) elemanlarıyla değil, aynı zamanda Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu uzmanlarının denetimiyle gerçekleştirmeye çalıştıklarını ifade eden Güler, ÇED raporlarıyla da konunun çevre boyutunun ele alınacağını kaydetti. Kömür, rüzgar enerjisi, derelerden elektrik elde edilmesi konusunda yapılan çalışmaları anlatan Bakan Güler, nükleer teknolojiye sahip olmak için bu düzenlemeyi yaptıklarını bildirdi.
-''HEDEFLERİMİZ BÜYÜK''-
Hilmi Güler, şöyle konuştu: ''Bu aslında bir santral kurma meselesi gibi görülebilir, buna da müsaittir yasa... Ancak bu, bir eşiktir, bir teknoloji eşiğidir. Bölgemizde de dünyada da güçlü bir devletiz.
Tarihi yapan bir milletiz. Tarihi biz yaptık. Dolayısıyla bu teknolojiye sahip olacağız. Bu teknolojiyi tıpta, mühendislikte, veterinerlikte, tarımda, sağlıkta kullanacağız. Hedeflerimiz büyük. Güvenlik de temel konumuzdur. Bu noktada hiç kimsenin şüphesi olmasın. TAEK de bu işin öncülerinden bir tanesidir.'' Milletvekillerinin sorularını da yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, nükleer santrallerle ilgili hiç kimseye ayarlama yapmalarının söz konusu olamayacağını söyledi.
Burada söz konusu olanın, en ucuzu, en kısa zamanda, en iyi teknolojiyi getirecek şirketlerin seçimi olduğunu ifade eden Güler, ''Bunu yapacak olan TAEK'dir. Biz bu tür ihaleleri yapmak niyetinde değiliz. İhaleleri yaparak, ülkemizin geleceğini bağlamak istemiyoruz'' diye konuştu. TAEK'in ortaya koyacağı teknoloji ölçütlerini aşan şirketlerin yarışacağını anlatan Güler, ''Dolayısıyla adrese teslim-meslim diye bir şey yok'' dedi.
Bakan Güler, Türkiye'deki uranyum miktarının yaklaşık 10 bin ton olduğunu, bunun yaklaşık bin megavat için 30 yıl yeteceğini ifade ederek, rezervlere ilişkin çalışmaların sürdüğünü de kaydetti. Türkiye'nin enerji kaynakları olmayan bir ülke olduğu halde, dünya enerji denkleminde çok önemli bir oyuncu haline geldiğini vurgulayan Güler, ''Figüranlıktan baş aktörler arasına girdik'' diye konuştu.