Doğalgaz krizi ile birlikte Türkiye'nin gazı Rusya'dan pahalıya aldığı yönünde eleştiriler vardı. Enerji Bakanı Hilmi Güler bu sözlere karşı oldukça iddialı bir cevap verdi.
Abone olEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ''Karşı taraf (Gazprom) kabul ederse Türkiye'ye satılan doğalgaz fiyatını açıklamaktan yanayım'' dedi.
Güler, Türkiye'nin Rusya'dan aldığı doğalgaz konusunda bir basın toplantısı düzenledi. Türkiye'nin doğalgaz konusundaki faaliyetlerine 1986 yılında başladığını ve Türkiye'ye Rusya'dan ''Batı hattı, Turusgaz ve Mavi
Akım'' olmak üzere 3 çeşit hattan doğalgaz geldiğini anlatan Bakan Güler, Rusya'dan alınan doğalgaz alım sözleşmelerine uygulanan fiyat formülü ile ilgili değişikliğin AK Parti hükümetinden önce yapıldığını ve fiyatın üzerine 12 dolar ilave edildiğini söyledi.
2002 yılı Kasım ayında göreve geldikten sonra Rusya ile yaptıkları pazarlıklar sonucu geçen yılın Kasım ayı itibariyle bugüne kadar 339 milyon dolarlık avantaj sağladıklarını ifade eden Güler, ayrıca ''al ya da öde'' yükümlülüğünde 40 milyar metreküp avantaj sağladıklarını
ve aradaki Turusgaz şirketini ortadan kaldırdıklarını vurguladı.
-''BİZ FORMÜLÜ DÜZELTMEDİK''-
Gazetelerde birkaç gündür hayretle izlediği rakamlar ve haberlerin yanlış olduğunu ifade ederek, ''Ben Türkiye'de bu kadar doğalgaz uzmanı olduğunu bilmiyordum'' diyen Güler, yanlış haberler nedeniyle halkın da yanlış yönlendirildiğini kaydetti.
Bakan Güler, ''(AK Parti döneminde şöyle arttı, böyle arttı) deniliyor. Biz formülü düzeltmedik, indirim sağladık, 'al ya da öde'yi düşürdük'' dedi.
Turusgaz lafının hiç edilmediğini, hep Mavi Akım üzerinde durulduğunu ifade eden Güler, oysa Turusgaz'ın Mavi Akım'ın referansı olduğunu, Turusgaz'daki FO1 formüllü Mavi Akım anlaşmasının imzalandığını vurguladı.
-''BUNLAR GİZLİ ANLAŞMALAR''-
Gizlilikten yana olmadıklarını, halkın bu anlaşmaları tüm açıklığıyla bilmesinden yana olduklarını belirten Güler, ''Fakat bu anlaşmalar bizden önce gizli olarak imzalanmış. İstemediğimiz halde bu anlaşmalar gizli. Biz icabında Anayasa'yı dahi değiştirebiliriz ama bu gizli anlaşmalar öyle konulmuş ki bunları değiştiremiyoruz, çok arzu etmemize rağmen'' dedi.
Bakan Güler, artık bu anlaşmaları açıklamak istediklerini, bunu da sağlamaya çalışacaklarını, çünkü açıklıktan yana olduklarını vurgulayarak, ''Neticede bunu kullanan, parasını veren sizsiniz, dolayısıyla bunların aslında gizli olmaması lazım'' diye konuştu.
Enerji Bakanı, kendisinin açıklıktan yana olmasına rağmen BOTAŞ'ın bir şirket mahremiyeti olduğunu, karşı şirketinhassasiyetleri bulunduğunu, Rusya ile iyi komşuluk ilişkilerinin bulunulduğunu, ayrıca bazı konular yargıya intikal ettiği için kendilerinin de hassasiyetleri bulunduğunu da vurguladı.
Bakan Güler, ''En ucuz doğalgaz kullanan ülkeyiz, bu da
sihirbazlıkla, bilmem neyle olmuyor, bunlar hesap kitap işi'' dedi.
-''TAKDİR GÖRECEĞİMİZ YERDE, ELEŞTİRİ ALDIK''-
Petrol fiyatlarıyla doğalgaz fiyatalrının birbirine paralel olduklarını, yalnız doğalgaz fiyatlarının ülkesine göre 6-9 ay geriden geldiğini anlatan Bakan Güler, AK Parti hükümetinin iktidara geldiği 2002 yılı Kasım ayından bu yana dünya petrol fiyatlarının yüzde 150 arttığını, buna rağmen doğalgazda konuta yüzde 40, sanayiye ise yüzde 25 zam yapıldığını bunu da indirimler sayesinde sağladıklarını bildirdi.
Takdir görecekleri yerde eleştiri aldıklarını ifade eden Güler, Türkiye'nin Rusya'dan aldığı doğalgazın fiyatıyla ilgili haber yapan basın mensuplarına yönelerek, ''Bu bilgileri size verenler ortaya çıkmıyor, çıksınlar oturup bu rakamları berebarce ortaya çıkaralım. Kim doğru yapıyor bu görülsün. Milletin kafasını bulandırmaya ve bize çamur atmaya kimsenin hakkı yok. İspat etsinler ben bu sorumluluğu olduğu gibi üzerime alırım'' diye konuştu.
-ANLAŞMANIN GİZLİLİĞİ-
Bir basın mensubunun, ''(Anayasa dahi değişebilir, ancak anlaşma
gereği sır olduğu için fiyatlar açıklanamaz) dediniz. Ama Gazprom
fiyatları açıklıyor, bu şart onlar için geçerli değil mi? Onlar açıklamasına rağmen siz neden hala açıklamıyorsunuz?'' şeklindeki
sorusu üzerine Bakan Güler, şunları söyledi:
''Bununla ilgili görüşmeler yaptım, arkadaşlarımız da yaptılar.
Bununla ilgili bir açıklama bize gelecek. Biraz da bu basın toplantısını evvelki gün ve bugün yapmayışımın sebebi buydu. Biz bununla ilgili bir açıklama istedik. ve anladığım kadarıyla bu noktada bir açıklama gelecek ama geldiği zaman çok kişi mahçup olacak. Orada bahsedilen şey (biz diğer ülkelerle görüşmeler yaparken bir mertebeden bahsettik, fiyat açıklamadık) diyorlar. Ben buna rağmen karşı taraf da kabul ederse bunları açıklayalım diyorum.'' Gazetecilerin, ''Fiyat açıkladığınız zaman bir tazminat ödemek durumunda mı kalacaksınız?'' şeklindeki soruları üzerine Güler, anlaşma maddesinde gizlilik maddesinin olduğunu, bu maddenin sonunda da zarar-ziyan söz konusu olursa tazminat olacağını, karara uymama durumunun bir mahkeme konusu olacağını söyledi.
''Sizce ihlal oldu mu?'' sorusu üzerine Güler, ''Hayır bana göre olmadı, çünkü açıklamaya inanmak durumundayız. Karşımızdaki dünyanın
sayılı firmalarından bir tanesidir, üstelik çok iyi ilişkilerimiz olan
komşumuz bir ülkedir. Dolayısıyla ben onların doğru söylediğine
inanıyorum'' dedi.