BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Bakan Fikri Işık'tan kriptolu telefon bombası

Cemaate yönelik Emniyet operasyonu sarsıntısı sürerken Bakan Fikri Işık açıklama yaptı, 164 kriptolu telefondan 84'ü aktif olarak dinlenmiş.

Abone ol

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, üst düzey devlet adamlarına verilen 164 kriptolu telefondan 80’inin dinlenildiğini tespit ettiklerini bildirdi. Bakan Işık, dinlenenlerin hepsinin üst düzey devlet yetkilileri olduğunu, Genelkurmay ile Başbakan ile MİT Müsteşarının da dinlendiğini açıkladı.

Bakan Işık, TÜBİTAK'ta düzenlenen iftarda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kriptolu telefonlarla ilgili soruşturmanın seyrine yönelik soru üzerine Işık, TİB'in dinlemeyi tek başına yapma şansının olmadığını söyledi.

TÜBİTAK'TA KRİPTOYU YAZAN MI ÇÖZDÜ?

"Kriptoyu yazmayan, çözemez" diyen Işık, kriptolu telefonların dinlenebilmesi için mutlaka kriptoyu yazanın da işin içinde olması gerektiğini ifade etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir konuşmasının internete yansıdığını hatırlatan Işık, bundan sonra kriptolu telefonların dinlendiğine net olarak emin olduklarını bildirdi.

164 KRİPTOLU TELEFONDAN 80'İ DİNLENMİŞ

Bu aşamadan sonra ise söz konusu telefonların nasıl dinlendiğine ilişkin araştırma yaptıklarını anlatan Işık, şunları kaydetti:
"Arkadaşlarımız uzun bir çalışma yaptı. Öncelikle sistemin güvenliğini inceledik, ciddi güvenlik açıkları gördük. Daha sonra sistemin tasarımına ve yazılımına baktık. Sistemin yazılımlarında da bazı korsan satırlar tespit ettik ama aktif olup olmadıklarını henüz tespit edemedik. Daha sonra da donanıma baktık. Tüm bu çalışmaları yürütürken, özellikle TİB'de biliyorsunuz dinleme kayıtlarının silinmesiyle ilgili çok fazla haber çıkmıştı. TİB'in TÜBİTAK'tan talebi doğrultusunda, oraya TÜBİTAK'tan giden uzmanların yaptığı çalışmada bilgi kırıntılarından, yani silmişler, 30-40 defa silmişler ama böyle kenarda, köşede, diskin tamamına ulaşamıyorlar. Kenarında, köşesinde kalan bilgi kırıntılarından bir çalışma yapıldı ve TÜBİTAK'ın 164 üst düzey devlet adamına ürettiği telefondan 80 tanesinin IMEI numarasının yasa dışı olarak, oraya dinlenme maksadıyla kaydedildiğini gördük."

GENELKURMAY BAŞKANI DA BAŞBAKAN DA DİNLENMİŞ

Bakan Işık, bu 80 kaydı bizzat tespit ettiklerini, ancak silinen kısımlarda diğer telefonun kaydının olduğunun da kendilerinde kesin kanaat haline geldiğini bildirdi. Kimlerin dinlendiğine yönelik soruyu da yanıtlayan Işık, şunları söyledi:

-"Kabinenin tamamı neredeyse dinlenmiş. Bu tespit edilen 80 IMEI numarası Başbakandan, Başbakan yardımcıları, MİT Müsteşarı, bakanlar, Genelkurmay...O 80 numaranın içinde bunların hepsi var ama düşündüğümüz şu; 80'ine biz kırıntılardan ulaşabildik. Demek ki bunun tamamı kaydedildi ki bunun 80'ine biz ulaştık. Dolayısıyla biz tamamının bu sistemle dinlenildiğini düşünüyoruz. O 80 numara içinde benim gördüğüm, Cumhurbaşkanımızın numarası yok ama dediğim gibi, orada 164 numaranın içinde olduğu için ihtimal yüzde 99,9 o numaralar da vardır."

TİB'DEKİ DELİLLERİ KARARTMIŞLAR

Bunun, kendileri için çok kritik bir aşama olduğunu vurgulayan Işık, dinlemenin nerede ve nasıl yapıldığını bulmak durumunda olduklarını bildirdi. Şu an için ise üzerinde durdukları konunun, dinleme uçlarının nereye gittiği olduğunu anlatan Işık, bunların bazı yerlere servis edilmesi için uç verilmesi gerektiğini söyledi. Bakan Işık, şu anda bunun üzerine bir çalışma yürüdüğünü belirterek, "Bu tabii çok daha zor bir iş. Çünkü TİB'de pek çok şey karartılmış, silinmiş. Biz bu bilgi kırıntılarından ortaya çıkardık. Bir avantajımız şu; TİB'e savcılık baskın yaptığında tüm harddisklerin imajını almıştı, oradan sağlama yapma imkanımız var. Dolayısıyla bizim açımızdan nasıl dinlendiği ortaya çıktı" diye konuştu.
Dinlemenin kimler tarafından servis edildiğini ise yargının ortaya çıkaracağını anlatan Işık, bu konuda da Ankara Cumhuriyet Savcılığının soruşturmayı yürüttüğünü kaydetti.

KRİPTOLU TELEFON KULLANMIYORUZ

Kriptonun hangi kurum tarafından yazıldığının ve bu telefonları kimlerin kullandığının sorulması üzerine de Işık, kendisinin ve diğer bakanların şimdilik kriptolu telefon kullanmadıklarını bildirdi. TÜBİTAK'ta kriptolu telefonların yapıldığı birimde çalışan ekibi, olayın ilk ortaya çıktığı zaman görevden uzaklaştırdıklarını anımsatan Işık, "Şimdi orada kriptolu telefonların tasarımından yazılımına, güvenlik önlemlerinin alınmasına kadar, yazanın dahi dinleyemeyeceği bir kurgunun yapılması için çalışıyoruz. Arkadaşlarımın bana verdikleri bilgi, yıl başına kadar yeni kriptolu cep telefonlarını yine üst düzey devlet yetkililerinin kullanımına sunacağız" dedi.

İŞİN İÇİNDE YABANCI İSTİHBARAT ÖRGÜTLERİ VAR MI?

"Yargı, 'kim dinledi, niçin dinledi ve kime servis etti', bunları ortaya çıkarmak durumunda"
Kriptolu telefonların dinlenmesinde yabancı istihbarat örgütlerinin de işin içinde olup olmadığına yönelik soruyu da yanıtlayan Işık, bunu ortaya çıkarmanın kendilerinin işi olmadığını söyledi. Yargının bunu mutlaka ortaya çıkaracağını belirten Işık, bir ülkenin Başbakanını, MİT Müsteşarını veya Genelkurmay Başkanını kimin, niçin ve ne amaçla dinlediğini herkesin sorması gerektiğine dikkati çekti.

Işık, şöyle devam etti:
"Biliyorsunuz geçenlerde önemli bir tartışma yaşandı. Amerika'nın Merkel'i dinlediği ortaya çıktı ve kıyamet koptu. Şimdi Amerika'nın Almanya Başbakanını dinlemesinin bir mantığı var ve 'biz yapmadık' da demediler değil mi? Fakat Türkiye'de, kendi içinde bir illegal yapının Başbakanı, Genelkurmay Başkanını hatta Cumhurbaşkanını dinlemesinin bir mantığı yok. Dolayısıyla bu bir, kamuoyu vicdanında karşılığını bulacak. İkincisi de yargı, 'bunu kim dinledi, niçin dinledi ve kime servis etti' bunları da ortaya çıkarmak durumunda. Ümit ederim ki bunlar bir bir ortaya çıkar ve Türkiye de bu dönemi bir daha yaşanmayacak şekilde kapatır."

"Bunlar birbirlerini rüyalarında tanımadılar herhalde"

Bakan Işık, 164 kriptolu telefonun sayı olarak çok olup olmadığını yanıtlarken de Türkiye gibi bir ülkede bu sayının çok olmadığını söyledi. Kendisinin Bakanlık görevine geldiğinden bu yana kriptolu telefonları hiç kullanmadığını, çok gizlilik gerektiren bir görüşmesinin de zaten olmadığını anlatan Işık, "Bizim hedefimiz yıl sonuna kadar yeni bir yazılım, yeni bir tasarım ve yeni bir donanımla ve bir daha kesinlikle birbirleriyle irtibat kurmalarını mümkün kılmayacak şekilde kriptolu telefonu hizmete sokmak" dedi.

Bugünlerde paralel yapıyla ilgili operasyonların yapıldığına işaret eden Işık, şöyle konuştu:
"Herkes 'biz masumuz' diyor. Tabii kimin suçlu, kimin suçsuz olduğuna yargı karar verecek. Temel bir ilke de kişinin suçu ispat edilene kadar suçsuzdur ama takdir edersiniz ki bir kriptolu telefonun dinlenebilmesi için işin içinde TÜBİTAK'ın, Emniyetin, TİB'in, hatta bazen yargının olması gerekiyor. Şimdi bunlar da birbirlerini rüyalarında tanımadılar herhalde. Organize bir yapının olduğu su götürmez bir gerçek. Dolayısıyla bundan sonra böyle bir organize yapının kurulamaması teminat altına alınmalı ve böyle bir yapının kesinlikle Türkiye'de kuruluşuna müsaade etmeyecek mekanizmanın oluşması önemli."

NE KADAR SÜREYLE DİNLEDİLER?

Bakan Işık, dinlemelerin ne kadar süreyle yapıldığına ilişkin ise şu anda bir tespitin olmadığını ifade etti. Yeni yapılacak kriptolu telefonların kaç kişiye verileceğinin sorulması üzerine de Işık, buradaki sayının kendilerinin belirleyeceği bir konu olmadığını söyledi. Bu konuda Başbakanlık, Milli Güvenlik Kurulu ve ilgili diğer kurumların, ihtiyaçlarını kendilerine bildirdikleri noktada bu ihtiyaca cevap vermekle mükellef olduklarını anlatan Işık, "Bu sayı 150 olur veya 200 olur. O bizim bileceğimiz bir şey değil" dedi.

Kriptolu iletişim konusunda tüm dünyadaki genel kuralı da açıklayan Işık, "Kriptoyu üretenle sertifikayı üreten aynı yer olmaz. Genelkurmay buna dikkat etmiş ama onu da farklı bir yöntemle by-pass etmişler. Bunların artık bir daha böyle bir organize yapının eline geçmemesi için mutlaka güvenlik tedbirlerinin alınması önemli" diye konuştu.