BIST 9.909
DOLAR 35,41
EURO 36,37
ALTIN 3.059,59
HABER /  GÜNCEL

Bakan Ergün'den tasarımcılara destek

Bakan Nihat Ergün, Türkiye'de tasarımcılara destek vereceklerini söyledi

Abone ol

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bakan yardımcılığı görevinin bakanlıklara yeni bir dinamizm ve ivme kazandıracağını belirterek, ''Bir arkadaşımızın kararnamesini Başbakanlığa gönderdik. Şu anda vekaleten görevi sürdürüyor, kararnamesi çıktığında da asaleten ataması yapılmış olacak. Böylece bizim bakanlığımız bakanlıklar arasında ilk defa bir bakan yardımcısı görevlendirmesi yapmış oluyor'' dedi.

Ergün, Türk Tasarım Danışma Konseyi'nin 4. toplantısında yaptığı konuşmada, konseyin çalışmalarının seyrinin, Türkiye ve Türk sanayisi adına memnuniyet verici bir şekilde ilerlediğini belirterek, konseyin kurulmasının, 60. hükümet programının eylem planında yer alan önemli hedeflerden biri olduğunu anımsattı.

Konseyin 2 yıllık süre içinde yaptığı çalışmaların, bu eylemin ne kadar isabetli bir karar olduğunu gösterdiğini ifade eden Ergün, toplantının gündeminde yer alan konulara değindi.

KONSEYİN AMACI

Türkiye'de tasarımla ilgili çalışmaların tarihinin sadece 2 yıldan ibaret olmadığını söyleyen Ergün, ''Ancak tasarım alanında faaliyet gösteren kişi ve kuruluşlar, kendi alanlarıyla sınırlı kalıyorlar, tek taraflı olarak belirledikleri strateji ve hedefler doğrultusunda hareket ediyorlardı. Tasarım faaliyetleri, belirli bir politika kapsamında değil, diğer strateji veya planların alt başlığı altında ele alınıyordu'' diye konuştu.

Ergün, Türk Tasarım Konseyinin, bu alandaki paydaşları bir araya getiren ve ortak karar alan bir yapı oluşturması bakımından çok önemli bir platform olduğuna işaret ederek, konseyin, kuruluş amacına yönelik olarak yaptığı en önemli çalışmalardan birinin Tasarım Strateji Belgesi ve Eylem Planı olduğunu vurguladı. Ergün, strateji belgesinde Türkiye'de tasarımın geleceğine ilişkin önemli hedef ve eylemlerin belirlendiğini, bu alanda önemli bir boşluğun doldurulduğunu ifade etti.

Strateji belgesinde ''Mevzuat'', ''Teşvik ve Finansman'', ''Eğitim ve Kültür'', ''İşbirliği ve Koordinasyon'' ile ''Bilinçlendirme ve Tanıtım'' alanlarına yönelik 5 temel hedef belirlendiğini anlatan Ergün, şöyle devam etti:

''Böylece, tasarımcılığa bir meslek statüsü kazandırmak, tasarımla ilgili destekleri çeşitlendirmek, tasarım projelerinin ticarileşmesine destek olmak, sanayicilerimizle tasarımcılarımızı bir araya getiren platformlar oluşturmak gibi eylemleri hayata geçireceğiz. Okul öncesi eğitimden mesleki eğitime ve yüksek öğrenime kadar, öğrencilerin bu alana ilgisini artıran, yeteneklerini keşfeden müfredatlar oluşturacağız. Yapacağımız çalışmalar, ülkemizde işletmelerin sürekli değişen küresel rekabet şartlarına daha iyi adapte olmalarını sağlayacaktır.

Konsey olarak amacımız, katma değeri yüksek tasarımların oluşmasını, tasarımın rekabet gücümüzde önemli bir konum kazanmasını, tasarımcılarla sanayicilerimiz arasında etkin bir işbirliği oluşmasını sağlamaktır.''

''BİLİM TEKNOLOJİ KONULARINA ODAKLANACAK BİR AKADEMİSYEN ATADIK''

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, konuşmasının ardından bir gazetecinin, ''İlk bakan yardımcısı atamasını siz yaptınız'' sözleri üzerine, bakan yardımcılığının, Türkiye idare sisteminde yeni bir konu ve bu hükümet dönemiyle birlikte yetki kanunda sonra bakanlıkların yeniden yapılandırılması sırasında kanun hükmünde kararname ile ortaya konulmuş ve kısa zaman içinde bütün bakanlıkların hayata geçireceği bir hadise olduğunu dile getirdi.

Ergün, şunları söyledi:

''Bakan yardımcılığı eminim bakanlıklarımıza yeni bir dinamizm ve ivme kazandıracaktır. Biz de çalışmalarımızı göreve atanmamızdan hemen sonra başlatmıştık ve bir neticeye ulaştırdık. Bir arkadaşımızın kararnamesini Başbakanlığa gönderdik. Bakan yardımcıları üçlü kararname ile atanıyor. Biz arkadaşımızı göreve başlatmış olduk şu anda vekaleten görevi sürdürüyor, kararnamesi çıktığında da asaleten ataması yapılmış olacak. Böylece bizim bakanlığımız bakanlıklar arasında ilk defa bir bakan yardımcısı görevlendirmesi yapmış oluyor.''

Bakan yardımcısı olarak daha çok bilim ve teknoloji konularına odaklanacak bir akademisyen atadıklarını ifade eden Ergün, ''Kararnamesi çıktıktan sonra basın mensupları ve kamu kurum ve kuruluşlarıyla da daha çok karşı karşıya gelecek. O zaman birçok konuda kendisine de elbette sorular soracaksınız. Bize sorduğunuz soruların yarısını en az ona sormuş olacaksınız. Böylece bizde biraz da sizin sorularınız karşısında rahatlamış olacağız'' dedi.