BIST 9.721
DOLAR 35,22
EURO 36,80
ALTIN 2.975,91
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Bakan Eker'den istifa açıklaması!

Bakan Eker, Diyarbakır İl Başkanı Advan'ın istifaya zorlanması gibi bir şeyin söz konusu olmadığını söyledi.

Abone ol

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, istifa eden AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Halit Advan'ın istifaya zorlanması gibi bir durumun söz konusu olmayacağını söyledi. Eker, "İl başkanımızın istifa verdiği doğru, istifa dilekçesi de genel merkezimiz tarafından değerlendiriliyor. Henüz onaylanmış değil. AK Parti, Türkiye'nin ve dünyanın en önemli teşkilat ve organizasyonlarına sahip. İlgili kurullar yeni başkanın kim olacağına toplanıp, karar verirler" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapımı tamamlanan 112 tesisin açılışlarından biri olan Kralkızı-Dicle Cazibe Sulaması ana kanalları ve Pamukçayı tesislerin açılışı Diyarbakır'da yapıldı. Törene katılmak üzere Diyarbakır'a gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ilk olarak Vali Mustafa Toprak'ı makamında ziyaret etti. Kralkızı-Dicle Cazibe sulaması ana kanalları ve Pamukçayı tesislerin Diyarbakır ve bölge için çok önemli olduğunu belirten Eker, iki büyük yatırımın toplam maliyetinin eski parayla yaklaşık 320 trilyon, yeni parayla ise 320 milyon lira olduğunu söyledi.

Burada gazetecilerin AK Parti İl Başkanı Halit Advan'ın istifaya zorlandığına ilişkin soruları üzerine Eker, istifanın AK Parti genel merkezi tarafından değerlendirildiğini belirterek, Advan'ın istifaya zorlanması gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirtti. Eker, "İl başkanımızın istifa verdiği doğru, istifa dilekçesi de genel merkezimiz tarafından değerlendiriliyor. Henüz onaylanmış değil. AK Parti, Türkiye'nin ve dünyanın en önemli teşkilat ve organizasyonlarına sahip. İlgili kurullar yeni başkanın kim olacağına toplanıp, karar verirler" dedi.

Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nde PKK'lılarla kucaklaşan BDP ve bağımsız milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması yönündeki soru üzerine Eker, "Dokunulmazlık konusu bildiğiniz gibi şu an Meclis'in gündeminde. Meclis, toplanıp kararını verecektir" dedi.

Bakan Eker, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın Doğu ve Güneydoğu bölge milletvekilleri, belediye başkanları, il başkanlarıyla yapmayı planlandığı toplantının önceden alınmış bir karar olduğunu söyledi. Eker, "Sayın başbakanımız çok sık istişare toplantısını düzenliyor. Bir süre önce Kızılcahamam'da istişare toplantımızı düzenledik. Sayın başbakanımız Kızılcahamam'da, bölgelerle de ayrıca bir toplantı yapacağını söylemişti. Yarın düzenlenecek toplantı, bu kararın bir parçasıdır. Başbakanımız tüm bölge milletvekilleri, belediye başkanları ve il başkanlarıyla görüşecektir. Türkiye siyaseti dinamik bir süreç. Bütün konularla ilgili ihtiyaç hissedildiğinde, Başbakanımız kamuoyumla paylaşıyor. Politikalar ihtiyaçlara göre belirleniyor ve hayata geçiyor. Bunlar da kamuoyuyla da paylaşılıyor" dedi.

MİRAS ARAZİSİNİN BÖLÜNMESİNDE 20 DEKAR SINIRI

Türk Medeni Kanunu'nda belirlenen miras yoluyla arazi işletilmesi engeli konusunda gazetecinin sorusu üzerine Eker, şunları söyledi:

"Türkiye'nin karşı karşıya bulunduğu ve eğer çözülemezse gelecekte Türkiye tarım sektörünü çok ciddi manada olumsuz etkileyecek olan mevzuatımız Türkiye'nin tarım arazileri, babadan evlada geçerken miras yoluyla bölünüyor. Bu bölünme öyle bir noktaya geliyor ki, sonuçta işletilemez hale geliyor. Ekonomik olarak da işletilemez hale geliyor. Bazı aileler, bu kadar bölük pörçük arazileri işletemedikleri için o arazi o şekilde kalıyor. Ne diğer hissedarına verebiliyor, ne de kendisi işleyebiliyor. Bu verimliliğin önünde en büyük problemdir. Dünyanın başka bir ülkesinde böyle bir şey yok. Gelişmiş ülkelerde tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesine izin verilmiyor. Onların uygulamalarında böyle bir şey yok. Bu sadece biz de var. Bizim Medeni Kanunu'muzda miras yoluyla tarım arazileri bölünebiliniyor. Buna bir çare bulunması lazım. Bakanlık olarak bunun üzerinde bir çalışma yürütüyor. Bölünme, bölünebilme sınırı, arazi kullanımı gibi bazı konularda kanun değişikliği yapmak üzere hükümetimiz bir alt limit getirdi. Şu an 20 dekarın altına arazi bölünmesi olmuyor. Bunu sağlayan da bizim hükümetimizdir."

ÇÖZÜM İÇİN TOPLUMSAL MUTABAKAT ŞART

Bakan Eker, Türkiye'de tapulaşma çalışmaları yaptıklarını belirterek, "Tapulaşma oranı yaklaşık 4,5 milyon hektar alanında tapulaşma yapıyor. Cumhuriyet tarihinin en büyük tapulaşmasını da biz yapıyoruz. Ama bütün bunlara rağmen, bunların hiç birisi gelecekte oluşacak bir tehlikeyi bertaraf edemiyor. Gelecekte bizim sorunlarla karşılaşmamız için mutlaka bir değişiklilik yapılması gerekiyor. Biz bu konu üzerinde çalışıyoruz. Şu an bir taslak hazırlıyoruz. Yakın bir zamanda Bakanlar Kurulu'nun gündemine getireceğiz. Sivil toplum örgütlerinin de içinde yer aldığı 50 bin kişiyle bu konuyla ilgili anket düzenledik. Bu konu, aynı zamanda sosyal bir mesele. Toplumda bunun kabul görmesi lazım. Uygulamanın ne şekilde olacağına dair toplumsal mutabakat olması gerekiyor. Toplumun yüzde 87'si bu böyle bir sorun olduğunu düşünüyor. Bu sorunun çözülmesini istiyorlar. Bu sorunun ne şekilde çözüleceğine dair bir mutabakatımız olmamız lazım. Bunun hazırlık safhasının uzun sürmesinin nedeni de budur. Bir karar alırsınız, toplumda kabul görmezse olmaz. Türkiye'nin, geleceği için mutlaka bu sorunu çözmesi gerekiyor. Gelecekte verimli bir tarımsal üretim gerçekleştiremez" dedi.

Bakan Eker ve beraberindekiler daha sonra Kralkızı-Dicle Cazibe sulaması ana kanalları ve Pamukçayı tesislerin açılışı törenine geçti. Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın telekonferans yoluyla bağlandığı törende butonlara aynı anda basılarak açılış gerçekleştirildi.