Eczacılar ile hükümet arasındaki sorun aşılabileck mi? Bakan Faruk Çelik 2.5 saat eczacıları dinledi ve 'çözeriz' dedi...
Abone olZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER
ANKARA- Eczacılar ile hükümet ararısnda yaşanan protokol krizi, vatandaşların ilaçsız kalmasına yol açacak boyuta geldi. Eczacılar, Maliye ve Sağlık Bakanlıklarına; 'örgütümüzü devre dışı bırakamazsınız" dilekçesi verdi. Kriz daha da büyüdü. Eczacıların asıl muhatabı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise randevusuz kapısına dayanan eczacıları 2.5 saat boyunca dinledi ve sonunda, "vatandaşlarımızı ilaçsız bırakmamak için ne gerekiyorsa yaparız. Hükümet olarak her türlü önlemi alırız. Eczacılarla sorunun çözülebileceğini düşünüyorum. Ama aksi olsa bile kimseyi ilaçsız bırakmayız" dedi.
KRİZİN NEDENLERİ
Kriz aslında 2008 yılının Temmuz ayında başgöstermişti. Kesintilerin ve geri ödemeler konusunda sıkıntısı olan eczacılar kepenk kapatma noktasına gelmiş ancak maliye, Çalışma ve Sağlık bakanlarının katıldığı bir toplantıda Eczacılarla anlaşmaya varılmıştı. Bir protokol imzalayan taraflar, barışmesajı vermişti. Üç bakanın attığı imzanın gereğinin yerine getirilmesi halinde sorunun çözüleceğine bildiren eczacılar SGK'nın imzalanan bu protokolün gereğini yerine getirmemesi üzerine sıkıntıya düştü. 2009 yılı ocak ayı içinde yeni sözleşme yapılma ayşamasına gelindiğinde Eczacılar bu kez daha sert ve kararlı bir tutuma girdi.
MİTİNG-KEPENK KAPATMA VE TEK TEK ANLAŞMA
Eczacılar sorunlarını anlatmak için 21 Aralık'ta Ankara'da bir miting gerçekleştirdi. Ardından da istekleri yerine getirilmediği takdirde Şubat ayı içinde kepenk kapatacaklarını ilan ettiler. Bunun üzerine; SGK eczacıların örgütü ile anlaşamadıklarını bunun yerine eczacılarla tek tek anlaşmaya gideceklerini duyurdu. Bu Türk Eczacılar Birliği'nin (TEB) ve Eczacı odalarını devre dışı bırakılması anlamına geliyordu. SGK bu yolla eczacıların odalara ödediği aidattan da kurtulacağını savundu.
ÖRGÜTSÜZ KALMAYIZ
Ancak eczacılar örgütssüz kaldıkları takdirde, SGK'nın bu güne kadar gösterdiği katı tutumun daha da sertleşeceğini ve haklarını tümüyle yitirebilecekleri endişesiyle 'Örgütsüz anlaşma yapmayız' diye ortak eyleme geçtiler. Bunu göstermek için de tüm ülkedeki 23 bine yakın eczacının ortak dilekçesini toplayan TEB, eczacıların dilekçelerini sağlık, çalışma ve Maliye bakanlıklarına iletti.
BAKAN 'BUYUR' ETTİ
Eczacıların asıl muhatabı olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, eczacılarla sorunu çözmek için yoğun bir çalışma içine girdi. Ekonomik kriz ve IMF ile anlaşma noktasındaki hükümetin; eczacıların istediği iyileştirmeleri yapabilmesi pek mümkün görülmüyor. Ancak Bakan Çelik umutlu. Randevusuz kapısına dayanan ve 'TEB ile varılmayan bir anlaşmayı tek başıma yapmam' diyen eczacıların dilekçelerini iletmek isteyen 35 kişilik TEB yöneticilerini hemen makamına aldı. Randevusuz gelen eczacıları, tüm programını iptal ederek kabul eden Bakan Çelik, 2.5 saat süresince eczacıları dinledi ve "Bu sorun çözülür. Eczacılarımız da vatandaşımız da sıkıntı yaşamayacaktır" dedi.
ÇÖZÜLMEZSE NE OLUR?
Bakan Çelik'in çabaları snuç vermezse Şubat ayından itibaren eczanelerden ilaç alınması mümkün olmayacak. kepenk kapatmaya kararlı olan eczaneler yeni sözleşme yapılmayacağı için ilaç satamayacak. Vatandaş da ilaç alamayacak.