BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Bakan Dinçer'den işsizlik açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, bütçe görüşmelerinde konuştu, işsizlik oranlarıyla ilgili açıklama yaptı.

Abone ol
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Türkiye'nin, ekonomik ve sosyal politikalar sayesinde işsizlikle mücadelede başarılı olan nadir ülkelerden biri olduğunu söyledi.
TBMM Genel Kurulunda, Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bütçeleri üzerinde görüşmelerde söz alan MHP Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici, taşeronlaşmanın emek sömürüsü olduğunu belirterek, taşeron çalışan sayısının 300 bini aştığını ifade etti. Ekici, kayıt dışı çalışmanın yüzde 45'i geçtiğini kaydetti.

MHP Antalya Milletvekili Tunca Toskay, Türkiye'nin dünyada akaryakıttan en fazla vergi alan ülke durumunda olduğunu ifade ederek, ''Benzin istasyonları vergi tahsil eden bürolarına dönüşmüştür'' dedi.

MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının ''yolsuzluğun sembolü haline geldiğini'' öne sürdü. Varlı, Bakanlık bürokratlarına kiralama yoluyla lüks makam araçlar tahsis edildiğini, bu kişilerin araçlarla alışverişe ve memleketlerine gittiklerini iddia etti.
KÜRESEL KRİZ VE İŞSİZLİK

Konuşmaların ardından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, kriz döneminde dünyada yaklaşık 34 milyon kişinin işsiz kaldığını söyledi. Dinçer, uzmanlara göre, bazı ülkelerde önümüzdeki yıllarda da bu durumun devam edeceğini ifade etti.
Bakan Dinçer, uygulanan ekonomik ve sosyal politikalar sayesinde Türkiye'nin, Almanya ile birlikte, işsizlikle mücadelede başarılı olan nadir ülkelerden birisi olduğunu vurguladı.
Türkiye'de krizin etkilerinin en düşük seviyede hissedildiğine dikkati çeken Dinçer, şöyle devam etti:

''Siyasi istikrar ve yapısal reformlar sonucu, 2002 yılından 2008 yılına kadar kesintisiz büyüme sağlanmıştır. 2008 yılının ikinci çeyreğinden itibaren ekonomi daralmaya başladı ve 2009 yılında küresel krizin getirdiği belirsizlik ortamında işsizlik oranı yükseldi. İşsizlik oranındaki artış, iş gücü piyasasına yeni giren sayısına eşdeğer istihdam yaratılamamasından kaynaklanmıştır. İstihdam edilenlerin sayısında herhangi bir azalma yaşanmamıştır.

Bizim ülkemizdeki işsizlik artışının temel sebebi, mevcut istihdamdaki azalmalar olmamıştır. Kriz döneminde bile biz istihdamı artıran bir politika izlemeyi başardık. Bizdeki işsizliğin artışı, iş gücü piyasasına istihdam kapasitesinin daha üzerinde iş gücü arz edilmesiyle söz konusu olmuştur. Şunu övünerek söyleyebiliriz ki 2004 ile 2010 yılları arasında her yıl ortalama net 433 bin yeni kişiye istihdam sağlanmıştır.''