BIST 10.095
DOLAR 35,34
EURO 36,64
ALTIN 2.993,64
HABER /  GÜNCEL

Bakan Dinçer'den 'İşletme belgesi' gafı

Çalışma Bakanı Ömer Dinçer'in OSTİM faciasıyla ilgili 'işletme belgesi yok' dediği belgeyi daha önce kendisinin kaldırdığı ortaya çıktı

Abone ol

Çalışma Bakanı Ömer Dinçer'in Ankara'daki patlamaların ardından "İşletme belgesi bile yok" diye suçladığı işyerlerinin belge alma zorunluluğunun Bakanlığı tarafından kaldırıldığı ortaya çıktı. 2009'da çıkarılan yeni yönetmelikle 50'den fazla işçi çalıştıran işyerlerine belge alma koşulu getirildi.

 ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in, 20 kişinin yaşamını yitirdiği Ankara'daki patlamaların ardından "İşletme belgesi bile yok" diye eleştirdiği işletmelerin, kendi bakanlığından belge alma zorunluluğunun, 2009 Aralık ayında kaldırıldığı ortaya çıktı.
Başkentin en büyük ve en eski sanayi bölgelerinde meydana gelen patlamalar, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini yeniden gündeme getirdi.

Çalışma Bakanlığı'nın, 2004'ten beri yürürlükte olan ve 10 kişi ve daha fazla işçi çalıştıran işletmelerin açılabilmesi için zorunlu olan 'işletme belgesi' şartını, 50 kişi ve üzeri işçi çalıştıran işyerleri olarak değiştirdiği ortaya çıktı.

Bakanlık Aralık 2009'da yayınladığı yeni yönetmelikle, 50 kişinin üzerinde işçi çalıştıran işletmeler için 'işletme belgesi' vermeye başladı.
îş müfettişlerinin denetimleri sonucunda, işyerinin iş sağlığı ve güvenliği açısından uygun bulunması halinde işletme belgesi veriliyor ve o işyeri faaliyete geçebiliyor.

SON MEVZUAT SORUNLU

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ali Ekber Çakar, işletme belgesi alınması hakkındaki yeni yönetmelikle 50'den fazla Ö-312 21BS037 işçi çalıştıran işyerlerinin İşletme Belgesi alması zorunluluğu getirildiğini belirterek, "Çalışma Bakanlığı'nın "işyerlerine yönelik denetimi ve yol göstericiliği yok edilmiştir" dedi.
Çakar, müfettişlerin işyerlerini iş sağlığı ve güvenliği açısından kontrol etmediğini belirterek, "Bir işyeri kurduğunuzda sağlık ve güvenlikle ilgili birtakım koşullar isteniyor, bunun için birtakım masraflar, yatırımlar yapmanız lazım.
İşverenler bu masraftan kaçınıyor. Bu belgenin verilmemesi de işverenleri masraftan kurtardı" diye konuştu.

DENETİMLER YETERSİZ

 İşyeri denetimleri ve iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin sanayi işletmelerinin ancak yüzde 1.6'smda geçerli olduğunu belirten Çakar şöyle dedi: "700-800 civarındaki iş müfettişlerinin sayısı çok yetersizdir. Çalışma yaşamıyla ilgili mevzuat yalnızca başlıca "sanayi ve ticaret" işlerini kapsamakta, tarım sektörünün tamamı, hizmet sektörünün bir bölümü ile KOBİ'lerin çok büyük bir bölümü kapsam dışında bırakılmaktadır. Özetle, 10 milyon kişiyi bulan kayıt dışı istihdamı teşvik eder tarzda bir 'iş sağlığı ve güvenliği' politikası söz konusudur."


Patlamanın bilançosu: 20 ölü

OSTİM ve İvedik organize sanayi bölgelerindeki patlamaların ardından kayıp olan Ahmet Özdemir'in cenazesinin de göçükten çıkarılması üzerine arama-kurtarma çalışmaları dün resmen sonlandırıldı. Ankara Valiliği, OSTİM'de 9, İvedik'te ise 11 kişi olmak üzere toplam 20 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
Cesedi günlerdir bulunamayan kaynak ustası 40 yaşındaki Ahmet Özdemir'in ise ilk patlamanın olduğu iş yerinde 16 yıldır çalıştığı öğrenildi. 2 çocuk babası olan Özdemir, Sincan'da bir gecekonduda yaşıyordu.
Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yoğun bakımda tedavi gören Mükremin Atmaca da hayatını kaybetti. İlk patlamada yaralanan 44 yaşındaki Mükremin Atmaca'nın başka bir şirkette sevkıyat görevlisi olarak çalıştığı ve patlamadan sadece birkaç dakika önce binaya girdiği öğrenildi.