BIST 9.390
DOLAR 34,38
EURO 36,50
ALTIN 2.830,79
HABER /  POLİTİKA

Bakan Davutoğlu KİK toplantısında

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, KİK Genel Sekreteri Abdurrahman Bin Hamad Al-Attiyah ile basın toplantısı düzenledi.

Abone ol

''Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Yüksek Düzeyli Stratejik Diyaloğu 1. Dışişleri Bakanları Toplantısı'' kapsamında Davutoğlu ile KİK Genel Sekreteri Abdurrahman Bin Hamad Al-Attiyah basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Dışişleri Bakanı sıfatıyla Bahreyn'i ziyareti sırasında 30 Mayıs 2005 tarihinde imzalanan ''Türkiye-KİK Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşması'' onay belgeleri teati edilerek, yürürlüğe kondu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu basın toplantısında, Türkiye ve KİK olarak çok önemli ve tarihi bir adım atmak üzere bir araya geldiklerini ifade ederek, bu adımın hem iki taraf ilişkileri, hem de bölge için son derece büyük imkanlar oluşturacak yepyeni bir dönemin işareti olduğunu söyledi.

Türkiye ile KİK arasında Eylül 2008'de Cidde'de bir mutabakat zaptının imzalandığını hatırlatan Davutoğlu, bu dönemde yapılan çalışmalar neticesinde bugünkü toplantının gerçekleştirildiğini belirtti.

Toplantının birçok açıdan ilke işaret ettiğini kaydeden Davutoğlu, ''KİK, ilk defa tek bir ülkeyle bu çapta stratejik diyalog mekanizması kurmaktadır'' dedi.

Davutoğlu, KİK Dönem Başkanı olan Umman'ın Dış İlişkilerden Sorumlu Bakanı Yusuf Bin Alavi Bin Abdullah ile KİK Genel Sekreteri Al-Attiyah'a teşekkür ederek, toplantıda Türkiye ile konsey ülkelerinin tarihi ve kültürel bağları konusunda son derece güzel açıklamalar yaptıklarını kaydetti.

KİK ülkeleri ilgili bakanlarının Türkiye ile konsey ülkeleri halkları arasında gerçek bir tarihi dostluk köprüsü olduğu konusunda ortak görüşe sahip olduklarını bildiren Davutoğlu, ''Tarihimiz ortaktır. Bugünkü meselelere bakışımız, vizyonumuz ortaktır. Geleceğe yönelik bakışımız da gelecek planlamamız da bundan sonra bu mekanizmalar üzerinden ortak olacaktır'' diye konuştu.

Davutoğlu, KİK ülkeleri ile bundan sonra oluşacak mekanizmaların 3 boyutu bulunduğuna dikkati çekerek, bunlardan ilki olan ''siyasi ve stratejik boyut konusunda Türkiye ile KİK ülkeleri arasında üst düzey bir siyasi ve stratejik diyaloğun başlatıldığını'' bildirdi.

Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin KİK ülkeleriyle daha önce de iyi siyasi ilişkilerinin var olduğunu, hiçbir konuda siyasi ihtilafın bulunmadığını kaydederek, ilişkilerin birkaç yıl içinde büyük bir ivme kazandığını, şimdi de kurumsal olarak Türkiye ile KİK arasında bu mekanizmanın ihdas edildiğini belirtti.

''ULAŞIM, ENERJİ VE SAVUNMA SANAYİSİNDE İŞBİRLİĞİ''

Bakan Davutoğlu, Türkiye'nin, Orta Doğu ve bölgede, ''üst düzey siyasi diyaloglara, ekonomik karşılıklı bağımlılığa, kültürel uyuma dayalı bir perspektifle bölgesinin bir refah, istikrar ve barış alanı haline dönüşmesini hedeflediğini'' söyledi.

KİK üyesi ülkelerle bu ortak vizyonu paylaştıklarını ve bu doğrultuda birlikte her türlü adımın atılması konusunda tam bir mutabakat içinde olduklarını dile getiren Davutoğlu, ''Bundan sonra siyasi stratejik açıdan bölgemizin ve dünyadaki siyasi gelişmeler konusunda Türkiye ile KİK arasında çok yakın bir işbirliği olacaktır'' dedi.

Davutoğlu, ilişkilerde ikinci önemli boyutun ekonomik alanı kapsadığını belirterek, geçen yılki ekonomik krizin bütün dünyaya, ülkeler arasında ekonomik açıdan tam bir etkileşimin söz konusu olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Türkiye ile KİK havzasının Orta Doğu bölgesinin en önemli ve istikrarlı iki ekonomisini oluşturduğunu ve iki ekonominin birbirini tamamlama özelliğine sahip olduğunu belirten Davutoğlu, bu iki ekonominin birlikte çalışıldığında çok büyük bir ekonomik potansiyeli harekete geçirecek imkanlara da sahip olduğunu söyledi.

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Artık biz bölgemizin krizlerle, savaşlarla anılan bir bölge olmasını istemiyoruz. Aksine bölgemizin refahla, istikrarla ve halkların refah düzeylerinin yükseldiği, birbirlerini daha yakın tanıdığı, ekonomik havzanın giderek genişlediği bir bölge olmasını istiyoruz. Bu çerçevede teati ettiğimiz Türkiye-KİK Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşması'nın onay sürecinin tamamlanmasından büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Çerçeve anlaşmayla birlikte birçok mekanizma harekete geçirilecektir. Ortak deklarasyonda çok kapsamlı bir işbirliği çerçevesi öngördük. Serbest ticaret anlaşması görüşmelerinin bir an önce tamamlanması, KİK üyesi ülkelerin oluşturduğu havza arasında tam bir ekonomik entegrasyon gerçekleşmesini hedefliyoruz.

Benzer şekilde ulaşım alanında çok ciddi atılımlar yapılmasını hedefliyoruz. Demiryolu projeleri dahil olmak üzere kargo ulaşımını artıracak her türlü tedbiri almaya karar verdik. Enerji alanında, özellikle savunma sanayi olmak üzere sanayide, turizmde kapsamlı projeleri geliştirme kararı verdik.''

''ORTA DOĞU BARIŞ SÜRECİNDE BENZER YAKLAŞIMLAR''

Bu ekonomik alanın ve siyasal işbirliği çerçevesinin harekete geçmesi için kültürel boyutun mutlaka güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, Türkiye ile KİK arasında kapsamlı sosyal ve kültürel programlar uygulanacağını, özellikle eğitim alanında öğrenci değişimleri, bilimsel çalışmalar da dahil olmak üzere çalışmalar yapılacağını kaydetti.

Önümüzdeki yıl Kuveyt'te yapılacak ikinci toplantıya kadar çalışma grupları oluşturulacağını ve bunların bir takvime bağlanmasına karar verdiklerini ifade eden Davutoğlu, toplantıda bölgeyi ilgilendiren konuları da ele aldıklarını söyledi.

Davutoğlu, ''Orta Doğu barış süreci, Irak, İran, Afganistan, Kıbrıs gibi konularda gördük ki Türkiye ile KİK arasında çok yakın perspektifler, benzer yaklaşımlar söz konusu'' dedi.

GEMİ KAÇIRMA OLAYLARI

Bugün Somali açıklarında kaçırılan Türk gemisiyle ilgili olarak, konuk bakanların Türkiye ile tam bir dayanışma içinde olduklarını da söyleyen Davutoğlu, görüşmelerde bu konuda yapılabilecekleri de ele aldıklarını kaydetti.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde son dönemde yaşanan gelişmeleri de görüştüklerini anlatan Davutoğlu, bu gelişmelerde duyulan kaygıyı paylaştıklarını belirterek, ''Oradaki Uygur Müslümanlarının bir an önce sükunete ve hak ettikleri barış ortamına kavuşmaları için neler yapılması gerektiği konusunda da fikir alışverişinde bulunduk'' diye konuştu.

''GELECEKTE KENDİ SORUNLARIMIZA KENDİMİZ ÇÖZÜM BULACAĞIZ''

KİK Dönem Başkanı bin Abdullah da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, onurlarına verdiği yemekte yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Arapları ilgilendiren meselelerde yapmakta olduğu çalışmaları ve gayretlerini dile getirdiğini söyledi.

Abdullah, ''Gelecekte bu bölgede işbirliği daha yaygınlık kazanacak, el ele vermek suretiyle kendi sorunlarımıza kendimiz çözüm bulacağız'' dedi.

Ahmet Davutoğlu'nun dile getirdiği hususlarda KİK ülkelerinin tamamının Türkiye ile hemfikir olduğuna işaret eden Abdullah, ''Bu çok önemli ve başarılı bir toplantıydı. Tarih buna gelecekte işaret edecektir. Bu, Türkiye ile KİK arasında atılan çok önemli bir adımdır'' diye konuştu.

KİK Genel Sekreteri El Atiyyah da Cumhurbaşkanı Gül'ün yemekteki konuşmasında kendilerine yardımcı olacak yol haritasını ortaya koyduğunu söyledi.

El Atiyyah, ''Bu çerçeve içerisinde bir irade ve ortak kararlılık vardır, ta ki gerçek bir ortaklık gerçekleştirebilelim'' dedi.

Ekonomik alanda ulaştırma, altyapı, enerji, yatırımlar ve benzer konuların, Türkiye için olduğu kadar KİK için de büyük öneme haiz olduğuna işaret eden El Atiyyah, ''Türkiye'nin üstlenmiş olduğu yapıcı rolü ve bölgedeki bıkkınlık ve bedbinlik duygularının ortadan kaldırılması için çabalarını da takdire şayan görüyoruz'' diye konuştu.