BIST 8.664
DOLAR 34,35
EURO 37,38
ALTIN 3.015,56
HABER /  GÜNCEL

Bakan Çelik’ten o çiftçilere çağrı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Dicle Elektrik Dağıtım Bölgesi’nde, tarımsal sulama nedeniyle elektrik borcu bulunan çiftçile...

Abone ol

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Dicle Elektrik Dağıtım Bölgesi’nde, tarımsal sulama nedeniyle elektrik borcu bulunan çiftçilerin ödeme yapmak istememesi nedeniyle yaşanan sorunun giderilmesi için harekete geçti. Bakan Çelik, borcu bulunan çiftçilerin, zaman geçirmeden DEDAŞ’a gitmelerini ve borçlarını ödemek üzere anlaşma yapmalarını istedi.
Kısa süre önce geçirdiği ameliyat sonrası Şanlıurfa’dan yayın yapan bir TV kanalına telefon bağlantısı ile katılan Bakan Faruk Çelik, yöre çiftçisinin tarımsal sulamadan doğan elektrik borçları konusuna değindi. Son dönemde elektrikle ilgili sorunları takip ettiğini kaydeden Bakan Çelik, bu konunun önce Bakanlar Kurulu toplantısı, ardından da Başbakan ile yaptığı görüşmede gündeme geldiğini söyledi. Konuyla ilgili bölge milletvekilleri ve DEDAŞ yöneticilerinin katılımı ile önceki gün bir toplantı düzenlediklerini ve çözüm noktasında nihai bir noktaya geldiklerini açıklayan Çalışma Bakanı Çelik, “Geldiğimiz noktayı paylaşmak istiyorum. Pompaj ile sulamada yapan bir çiftçi, 100 dönüm pamuk ektiğinde ve 300-400 metreden su çektiğinde, kullandığı elektrik parası yaklaşık 30 ila 40 bin lira arasında değişiyor. Yaptığımız toplantıda, 100 dönümde pamuk eken bir çiftçimiz 30-40 bin lira değil, 9 bin lira ödemesi konusunda mutabakat sağladık. 2013 yılında pamuk eken çiftçimizin bu 3’te bir, hatta 4’te bir elektrik parası, 26 Haziran’da yatırılacak olan desteklemelerinden kesilecek. Mısıra gelinde, yine 100 dönüm mısır eken çiftçimiz 7 bin lira elektrik parası ödeyecek. Bu da yine mısır desteğinden kesilecek. 100 dönümde buğday eken çiftçimizden de 2 bin lira kesinti olacağını belirtmek istiyorum. 2013 yılında ekilen mısır ve pamuk için kesintiler desteklemeler 26’sında yattığı için, bu tarihten itibaren bu desteklerden alınacak. Yalnız anlaşmamıza göre, 2014 yılındaki buğday eken çiftçimizin 2 bin liralık kesintisi, yine 2014 yılı desteklerinden olacağını belirtmek istiyorum. Rakamsal olarak durum bu. Yani Yaklaşık 3’te bir, hatta 3’te birden az diyebileceğimiz oranlarda çiftçimizin bir elektrik ödemesi olacak” dedi.

“HEMEN ANLAŞMALARINI YAPSINLAR”
Bakan Çelik, bütün çiftçilerin DEDAŞ ile zaman geçirmeden anlaşma yapmalarını istedi. Bakan Çelik, “Bu bahsettiğim rakamlar çerçevesinde pamukta 9, mısırda 7 ve buğdayda 2 bin lira şeklinde hızlı bir şekilde anlaşma yapmalarını tavsiye ediyorum. Eğer elektrik sorunu yaşamak istemiyor isek, bu iş kökünde çözülsün istiyor isek, çiftçi kardeşlerimiz gitsinler. Bu rakamlar çerçevesinde hemen anlaşmalarını yapsınlar. Ve desteklerden bu çerçevede elektrik borçlarının kesilmesini sağlasınlar” diye konuştu.

“TARIMDA ELEKTRİKLER KESİLMEYECEK”
Sulamada elektriklerin kesinlikle kesilmeyeceğini vurgulayan Bakan Çelik, “Yalnız elektrikler kesilmeyecek derken, ilgili DEDAŞ firmasının uyguladığı kesintiler anlamında söylüyorum. Böyle bir şey kesinlikle olmayacak. Eğer biz elektrik kullanımını günün belli saatlerinde yüklenirsek, yani kuyulardan çektiğimiz suyu günün belli saatlerinde yoğunlaştırırsak, sistemi zorlarız ve korkarım ki sistemin zorlanmasından kaynaklanan, elde olmayan bazı kesintilerle karşı karşıya kalabiliriz. Bundan dolayı bütün çiftçi kardeşlerime söylüyorum 24 saate yayarak, yani gündüz sulama yapabilirsiniz, ama bir kısmını da gece yapacak şekilde yayarak yapabilirsek, bu anlamda sıkıntı yaratmamış oluruz. Aksi halde aynı saatlerde yığılma olursa bu sistemi zorlar ve bundan dolayı meydana gelecek kesintilerle karşı karşıya kalabiliriz. Yoksa sulamalarla ilgili kesinlikle elektrik kesintisi olmayacağını açıkça bir şekilde anlaşmamızın önemli bir maddesi olarak belirlemiş bulunuyoruz. Yarından tezi yok çiftçi kardeşlerimiz bu anlaşmayı yaptıktan sonra sulama devam edecek inşallah, 24 saate yayarak devam edecek” şeklinde konuştu.

“UYMAYAN OLURSA ELEKTRİKLER KESİLİR”
Anlaşmaya uymayanların elektriklerinin kesilebileceğine değinen Bakan Çelik, “Ancak bu anlaşmaya uymayan olur ise yani ödeme sistemine girmeyen olursa, girip ödemeyen olursa o zaman elektriklerin kesileceğini belirtmek istiyorum. Yani bu konuda bir müsamahanın olmayacağını ortaya konmuş olan bu prensipler çerçevesinde sistemin mutlaka oturtulacağını özellikle belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, 2015 yılı ile ilgili bir yasal düzenlemenin meclise geldiğini ve meclis tatil olamadan önce bunun çıkarılacağını da ifade ederek, “Büyük ihtimalle belirlediğimiz pamuk için 9 lira, mısır için 7 lira ve buğday için 2 lirayı mümkün mertebe aşmayacak bir elektrik düzenlemesini de uygulamasını da inşallah gelecek yıl yapmış olacağız. Böylece 2014’te başka ödeme olmayacak. Bu yapıldıktan sonra 2015’i de bu şekilde planlamış bulunuyoruz. İnşallah 2016’larda da cazibe sulama alanlarını genişletmeye devam edeceğiz. Ve böylece vatandaşlarımıza devletimizin uzattığı bu el son derece önemli rahatlama sağlıyor. Çiftçilerimizin bunun kıymetini bileceği inancı içerisindeyim. Yarından tezi yok herkes gitsin, bu kayıtlı sisteme girelim, özel sektör de 3’te 1 4’te bir kesintilerimizin gerçekleşmesini sağlayalım ve bu ihtilafa da artık son verelim” dedi.

“BAKANIN AÇIKLAMASI OLUMLU”
Dicle Elektrik sözcüsü Mehmet Gökay Üstün, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in, çiftçilerin tarımsal sulamaya ait elektrik borçlarını ödemelerine dönük açıklamasının olumlu olduğunu açıkladı. Üstün, düzenledikleri kampanya ile çiftçilerden 2013 yılında tarımsal sulama için kullandıkları elektriğin yaklaşık 4’te birini talep ettiklerini, 3 yıllık olarak imzalanabilecek olan söz konusu kampanya ile Dicle Elektriğin, bölge çiftçisine Türkiye’nin en ucuz elektriğini sağlamış olduğunu kaydetti.
Dicle Elektrik sözcüsü Üstün, anlaşma imzalamak üzere gelecek olan çiftçilere gerekli hizmeti sunmak üzere oluşturdukları Tarımsal Sulama İletişim Merkezleri’nin bu konuda çalışmalarını sürdürmekte olduğunu da sözlerine ekledi.
(İHA)