BIST 9.636
DOLAR 34,65
EURO 36,34
ALTIN 2.928,40
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Bakan Çelik'ten flaş Alevi açıklaması

Alevilikle ilgili bilgiler önümüzdeki yıl ders kitaplarında yerini alacak.

Abone ol

Alevilik din kültürü dersine giriyor.  Hükümetin başlattığı Alevi açılımında somut gelişme. İktidarın Alevi açılımını yürüten Devlet Bakanı Faruk Çelik,
çalışmanın önümüzdeki yıl yeni müfredatta yürürlüğe gireceğini açıkladı. 

''Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersleri Müfredat Bilgilendirme Toplantısı'', Bilkent Oteli'nde başladı. Çelik, açılış konuşmasında, Muharrem ayında yapılan toplantıya katılanlara teşekkür etti.

ÇÖZÜME HİÇ BU KADAR YAKIN OLUNMAMIŞTI

Toplantıda, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi müfredatının yeniden düzenlenmesi konusunda ilgili komisyonca hazırlanan raporların paylaşılacağını dile getiren Çelik, ''Alevi sorununun çözümüne hiçbir zaman bu kadar yakın olunmamıştır'' dedi.

Alevi uzmanlarca hazırlanan müfredat önerisinde, ders kitaplarında yer alması gereken temel konuların ele alındığını belirten Çelik, hazırlanan müfredat üzerinde Milli Eğitim Bakanlığının ilgili birimlerinin de teknik hazırlıkları yaptıklarını söyledi.

MÜFREDAT TASLAĞI TALİM TERBİYE'YE SUNULACAK

Bugün toplantıya katılanlara sunulacak metnin Talim ve Terbiye Kurulu'na sunulacak müfredat taslağı olduğuna işaret eden Çelik, ''Bu taslak metnin sizlerin katkılarıyla olgunlaşmasını ve müfredatın 2011-2012 eğitim ve öğretim dönemine yetiştirilmesini amaçlıyoruz'' diye konuştu.

ELEŞTİRİ VE İTİRAZLARI GİDERMEK ZORUNDAYIZ

Bu konuda yaptıkları çalışmalarda toplumun ortak değer ve kıymet ölçülerine bağlı kaldıklarını vurgulayan Çelik, şunları söyledi:

''Birlik ve beraberlik ilkesinden taviz vermeksizin kardeşlik bağlarımızı pekiştirecek şekilde ileri düzeyde cesur adımlar atıldığını tüm kamuoyu bilmekte, çalışmalarımız takdirle karşılanmaktadır. Gerek müfredat, gerekse din eğitimi ve öğretimi konusu, sorunun belki de en temel başlıkları arasında yer almaktadır. Aleviliğin yeni kuşaklara öğretilmesi, belli başlı ilke ve yöntemlerin belirlenmesi konusunda ne yazık ki çok büyük ihmaller vardır. Şimdi Alevi kardeşlerimizin mevcut din öğretimi müfredatıyla ilgili kaygılarını, eleştiri ve itirazlarını gidermek durumundayız.''

DERSTE NELER VAR?

Bakan Çelik toplantı sonrası NTV'ye müfredatın içeriğiyle ilgili önemli açıklamalar yaptı:

"Genelde Muharrem orucu işleniyor. Aşure ve Kerbela konusu ele alınacak. Bunun yanında Kurban tığlama duası diye Alevilikte önem arzeden bir konu başlığı var.

Nevruz konusu var. Cemevleri konusu var. Cem çeşitleriyle ilgili konu başlıkları ele alınacak. Semah konusu işlenecek. 12 hizmet diye konu başlığı olacak. Dua ve gülbentler olacak. Müsahiplik konusu son derece önemli.

Alevi ululalarıyla ilgili günümüze kadar yürümüş olanların özlü sözleri ve onların değerlendirmeleri konu başlıkları veya okuma bölümü olarak ele alınacak.

Yine dört kapı kırk makam son derece önemli. Bu nedir ne değildir bunlar kitapta yer alacak. Ayrıca Hacı Bektaş-ı Veli'nin tevhid inancı nasıl bu konuda bu kitapta yer alacak."

"OLMASIN DEMEK KOLAY"

'Nasıl tepkiler bekliyorsunuz?' yönündeki soruya da Çelik şu cevabı verdi:

Çok farklı görüşte olan kesimler var. Ama biz şunu açık ifade ediyoruz. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretimi bu coğrafyada olmalı. Biz hükümet olarak bu inançtayız. Bütün çocuklarımızın hangi inanca mensup olursa olsun bir kültür olarak almasında yarar görüyoruz. Çünkü en yoğun tartışılan bir coğrafyada yaşıyloruz. Bu olacaksa bunun müfredatının kuşatıcı olması gerekiyor, tüm kesimleri kapsaması gerekiyor. Olmasın demek yüzeysel görüşler ortaya koymak kolaydır. Olmasın da ne olacak o zaman? Yanlış algılamaları değerlendirmeleri, önyargıları nasıl kıracaksınız? Sağlıklı bilgi vererek kıracaksınız.

DİN EĞİTİMİ AYRICA GÜNDEMDE

Devletin eliyle sağlıklı bilgiler bilim insanlarının süzgeçinden geçtikten sonra müfredatta yer aldığı şekliyle çocuklarımıza okutulursa tüm bu yanlış değerlendirmeler ortadan kalkar inancındayız. Ama işin din eğitimi boyutu ayrı bir olaydır. Şu anda bizin yapmak istediğimiz din öğretimi boyutudur. Din eğitimi boyutu ayrıca bir tartışma ayrıca ciddi bir çalışma konusudur. O da gündemimizdedir. Ama şu anda öncelikli gündemimizde değildir."