Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ile yaşanan gerilime ve Türkiye'nin dış politikasıyla ilgili yaptığı değerlendirmede çok kritik açıklamalarda bulundu.
Abone olDışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD ile gerileme sebep olan olası S-400 yaptırımları ile ilgili yaptığı değerlendirmede, ''ABD'de anlaşmazlık var. Trump istemiyor. Trump verdiği sözü tutmak için uğraşıyor, Türkiye'ye önem veriyor. Ama yine de temkinli olmak lazım'' ifadelerini kullandı.
Bakan Çavuşoğlu, TGRT Haber televizyonunda İhlas Medya Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar'ın sorularını yanıtladı.
İşte Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları;
ABD Başkanı Trump, Türkiye ve Erdoğan ile ilişkilere önem veriyor. S-400, F-35, Münbiç konusunda ABD içinden çok farklı sesler geliyor. Ama Trump'ın Osaka'daki görüşme sonrası yaptığı açıklamaların ardından bu sesler azaldı. ABD'liler S-400 ile F-35'ler bir arada olamaz diyor. Komite kuralım dedik ama henüz cevap vermediler. Trump, Türkiye'ye yaptırım uygulamak istemiyor. Hava savunma sistemleri bizim olmazsa olmazımız. Bu anlaşma bitti. Trump'ın Türkiye'ye yaptırım uygulamamak için çaba sarf ettiğini biliyoruz. S-400'ler önümüzdeki yılın başında aktif olacak. S-400'ler Patriot'lardan çok daha ileri bir teknoloji. S-400'ler aktif bir şekilde kullanılacak.
CAATSA yaptırımları
Şu anda herhangi bir netlik yok. Ama Trump yaptırım uygulamak istemiyor. Trump'ın bunu erteleme hatta uygulamama yetkisi var. ABD'nin Türkiye'ye olası yaptırımı uygulaması kabul edilemez.
Olası yaptırım durumunda Türkiye ne yapacak?
ABD'nin bize yönelik adımları olursa bizim de ABD'ye vereceğimiz cevaplar olacaktır, bu gayet doğal ama bu bizim tercihimizdir, tercih etmeyiz. İki NATO müttefiki olarak sürdürmek isteriz. Bize yönelik hasmane tavır sergilerlerse biz de karşı adımları atarız.
F-35 projesi
F-35 projesinden çıkarılma konusunda bir adım yok. Tüm ortaklar F-35 projesinden Türkiye'nin çıkarılmasına zaten karşı. Türkiye çıkarılırsa, her bir F-35'in maliyeti 7-8 milyon dolar artacak. Ancak Türk pilotlara bazı kısıtlamalar getirildi.
Rusya'nın SU-35 teklifine yanıt
F-35 projesinin ortağı olarak 1.4 milyar dolar para ödedik. Diyelim ki en kötü senaryo oldu o zaman nasıl S-400 için başka arayışlara girdiysek Türkiye kendisi üretinceye kadar ihtiyacını başka kaynaklardan gidermek en doğal hakkıdır.
Türkiye NATO'dan çıkarılacak mı?
Türkiye'nin NATO'dan çıkarılması mümkün değil. Kararlar oy birliğiyle alınır.
Türkiye eksen kayması mı yaşıyor?
Avrupa ve NATO toplantılarında da söylüyoruz "Eksen kayması" nedir? Türkiye'nin AB'nin kapısında 50 yıl beklemesi mi gerekiyor? Afrika, Latin Amerika açılımımız ortaklık politikasına dönüşüyor. Ortaklık politikalarımız devam da edecektir. Eksen, Türkiye'nin kendisidir.