Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın başlatacağı uygulamayla, atıl ve metruk binalara ''turizm amaçlı kullanılabilir'' belgesi verilebilecek.
Abone olÇevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, Yapı Denetim ve İmar Kanunu'nda yapılacak değişiklikle, yapı denetim firmaları, teknik müşavirlik kuruluşlarına dönüştürülecek.
Teknik müşavirlik kuruluşları bünyesindeki turizm uzmanları, Türkiye'nin her köşesinde incelemelerde bulunarak, metruk yapılar dahil, yılın her döneminde tam kullanılmayan binaları tespit edecek.
Tespitler sonucunda, kullanım amacı değiştirilecek turizm amaçlı binalar için ''atıl konut sertifikası'' verilecek. Ayrıca yapıların mevcut durumu, getirilebilecek yeni fonksiyonlar belirlenerek rapor oluşturulacak.
Çalışmanın ardından, eski özellikleri bozulmayan atıl ve metruk yapılara, yapı ruhsatı, yapı kullanma izni, yapı denetim belgesi, enerji kimlik belgesi ve turizm belgesi verilebilecek.
ANADOLU'NUN KIRSALINDAKİ EVLER DE TURİZME KAZANDIRILACAK
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yeni düzenlemeyle, metruk ama tasfiye edilmeyen yapıları yeniden kent hayatına kazandırmayı amaçlıyor. Uygulamayla, atıl durumda bekleyen yapılar ekonomiye de kazandırmış olacak.
Düzenleme, sadece büyükşehirler ve turizmin geliştiği bölgeleri kapsamayacak. Anadolu'nun kırsalındaki evler de turizme açılacak. Özellikle Doğu Karadeniz ve Toros yaylalarındaki kullanılmayan evler, restorasyonlarının ardından, yöresinin fiziksel ve kültürel özelliklerinin tanıtılmasına da katkıda bulunacak.
UYGULAMA BAŞARILI OLMAZSA...
Bakanlık, uygulamanın başarılı olması durumunda, mülkiyet sorunu bulunan metruk yapı ve atıl konutları ekonomiye kazandırmak için gerekirse Kat Mülkiyeti Kanunu'nda değişiklik yapacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, konuyla ilgili, bütün bölgelerde turizme büyük önem verdiklerini belirterek, ''Yayla turizmine ayrıca önem vermeliyiz. Bu konuda Turizm Mastır Planı çerçevesinde çalışmalarımız var'' dedi.