Milli Eğitim Bakanı Avcı, gelecek yıldan itibaren SBS'nin yerine, okullarda dönem içi yapılan yazılı sınavların değerlendirilmesinin merkezi bir sistemde gerçekleştirilmesinin öngörüldüğünü söyledi.
Abone olMilli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “Seviye Belirleme Sınavı (SBS) gelecek yıldan itibaren kalkıyor, dershaneler de dönüştürülecek" dedi.
Bakan Avcı’nın açıklamalarına göre, önümüzdeki yıldan itibaren SBS'nin yerine dönem içi yapılan yazılı sınavların değerlendirilmesinin merkezi bir sistemde gerçekleştirilmesi öngörülüyor.
MEB’in denetimini artıran yeni sistem şimdilik sadece 8. sınıflar için düşünülüyor. 5., 6. ve 7. sınıflarda uygulanması için de çalışmalar sürüyor.
Bu konuda belirli bir mesafeye geldiklerini ifade eden Avcı, “Sene içi yazılıları disipline etmek istiyoruz” dedi. Bunun nasıl olacağını ise şöyle açıkladı:
“En azından bütün okullar için tek bir sınav olmayacak. Kapısında ciddi yığılmalar olabilecek olan, alabileceğinden daha fazla talebe maruz kalan okullar için ayrı bir sınav, küçük ölçekli bir sınav yapılacak. Ama asıl büyük değerlendirmeyi, müfredatın gereği olarak yapılması gereken sınavlara, sene içerisinde yapılacak olan sınavlara bir disiplin, çeki düzen getirerek sağlamayı ümit ediyoruz.”
Bakan Avcı, dershanelerin özel eğitim kurumlarına dönüştürülmesi için de yasal alt yapı çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Avcı, “Önümüzdeki ders yılından itibaren yürürlüğe girecek şekilde hazırladık. Amacımız nitelikli kuruluşların özel eğitim kurumlarına dönüşmesinin önünü açmak. Ne kadar müfredata önem verirsek dershanelere olan ihtiyaç o kadar azalacak demektir" dedi. Avcı, dershaneye kayıt konusunda velilerin çok acele etmemesi gerektiğini hatırlattı.
Diğer yandan “Öğrencilere dershanelere kayıt yaptırmayın diye 1,5 yıldır konuşuluyor. Ben şu anda yürürlükte olan mevzuat yürürlükte kaldığı sürece çağrı yapamam. Ama söylediklerimden çıkan sonuç belli” diyerek yeni tartışmaları da beraberinde getirdi.
Aileler tedirgin
Bu yıl çocuğu SBS’ye girecek olan Eczacı Şule Yılmaz, Bakan Avcı’nın son açıklamayla birlikte tereddüde düşen velilerden. Yılmaz, sorularımıza “Bakan’ın açıklamalarından siz ne anladınız? Dershaneye yazdıralım mı, yazdırmayalım mı” diye soruyla karşılık veriyor.
Birçok arkadaşının dershaneye devam ettiğini ancak kendilerinin 1 yılı aşkın süredir sınav olmayacak diye dershaneyi düşünmediklerini belirtiyor. “Ancak 2 ay önce sınav var dediler. Biz de bir dershaneyle görüşüyorduk. Şimdi bakanın açıklamalarıyla ne yapacağımızı şaşırdık” diyor.
Veli Lale Günaydın ise dershanelerin kapatılıp okula çevrilmesine karşı olduğunu belirtiyor. Çocuğunu, “başarısız olduğu için değil, sınav mantığını kavrasın diye” dershaneye gönderdiğini söylüyor. Günaydın, “Benim anladığım sınavlar kalkmıyor aksine çoğalıyor. Sınav olursa yine dershaneye göndermeye devam ederim” diyor.
Dershaneler kapanırsa ne olacak?
Ankara’nın en eski dershanelerinden Step Dershanesi sahibi Çetin Yazıcıoğlu, bu uygulamayla yasal olmayan dershanelerin sayısının artacağını öne sürüyor. Yazıcıoğlu, “Kapandı denirse ne olacak? Ben, sınıflarımı doldurdum, kayıtlarımı tamamladım. Bu eğitim ön kapıdan olmazsa arka kapıdan sürecek” diyor.
Okul ve dershanenin ayrı kurumlar olduğunu belirten Yazıcıoğlu, bir kurumun kapatılması için öncelikle onu oluşturan unsurların ortadan kaldırılması gerektiğini vurguluyor.
Yazıcıoğlu, dershaneleri okula çevirmenin anlamsızlığını olduğunu savunuyor ve “Okul, müfredatın uygulandığı yer. Dershane ise sınavlara hazırlık merkezleri. Sadece devlet okullarındaki öğrenciler dershaneye gitmiyor, özel okullarda okuyanlar da geliyor” diyor.
'Fırsat eşitliği ortadan kalkacak'
Milli Eğitim Bakanı Avcı’nın açıklamalarını BBC Türkçe’ye değerlendiren Eğitim-Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik de dershanelerin kapatılmasının fırsat eşitliğini ortadan kaldıracağını savunuyor. “Çünkü parası olan özel öğretmen tutacak ama orta halli ve fakir aileler bu imkânı yaratamayacak. Bu da eğitimde fırsat eşitliğini ortadan kaldıracak” diyor.
Bozgeyik, bir süre önce SBS’nin kalkmayacağının, bugün ise kalkacağının söylenmesinin bir tutarsızlık olduğunu belirtiyor. Bakan Avcı’nın “Daha fazla sınav olacak eleştirilerinin doğru olmadığı” şeklindeki açıklamalarına ise katılmıyor. Bozgeyik, “Açıklamalardan da anlaşılıyor ki bir sınav varken 4 hatta 5 sınav yapılacak” diyor.
Dershaneler kapatılacak denilerek kamuoyunun yanıltıldığını öne süren Bozgeyik, eğitimde özelleştirmenin hızlandırıldığını söylüyor.
Devletin, eğitim bütçesini artırmasını ve devlet okullarının kalitesinin yükseltilmesi gerektiğini savunan Bozgeyik, “Güçlü dershaneler özel okul olurken diğerleri kapanacak. Devlet, okullara yatırım yapmak yerine özel sektörü teşvik ediyor.
Eğitim giderleri bu sayede özel sektöre ve velilerin omzuna yükleniyor” açıklamasında bulunuyor.