BIST 10.013
DOLAR 35,42
EURO 36,48
ALTIN 3.049,64

Bakan Albayrak Rüzgarı

Bana göre Türkiye’deki geleneksel siyasetin çok alışık olmadığı bir Bakan. Niye mi? Cevap çok kısa ve net: Az konuşuyor, çok iş yapıyor..

Bazı paradokslardan kurtulmamız lazım. Hem devlet ve millet olarak kalkınma peşindeyiz, hem de kısır tartışma konularına kendimizi boğuyoruz. Bunu muhalefetin yapmasına bir şey demiyorum ama iktidar partisi ve onu destekleyenlerin kısır tartışmalardan daha fazla kaçınması lazım.

John Bass’a cevap vermeyelim demiyorum. Verelim. Hem de sonuna kadar.. Ama güzel gelişmeleri ve iyi iş yapanları da konuşalım, mukayese edelim, örnek gösterelim ve yazalım.

Bakan Albayrak’ı konuşalım mesela.

Bana göre Türkiye’deki geleneksel siyasetin çok alışık olmadığı bir Bakan. Niye mi? Cevap çok kısa ve net: Az konuşuyor, çok iş yapıyor..

Ne yapıyor mesela?

Türkiye’nin enerji politikasında revizyon değil reform yapıyor. Ezberleri bozup bilinmeyenleri öğretiyor. Çarşamba günü Müsiad Vizyoner’17’de konuştu Albayrak. YEKA yani Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları benzeri yeni bir projenin daha yolda olduğunu söyledi. Bu müjdeli bir haber ama müjdeyi anlamak için yenilenebilir enerjinin niye önemli olduğunu bilmek lazım. Çok kısa şekilde şudur: Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için yerli ve yenilenebilir kaynaklardan daha fazla yararlanma. Mesela rüzgar, güneş, jeotermal, hidrolik enerjisi. Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak önemli mi? Kesinlikle. Bir devletin varoluş dinamiklerinden biridir bu mesele.

Nükleer Enerji Santrali diyor Bakan Albayrak mesela. Sufleyi dışarından alan yarı cahiller hemen karşı çıkıyorlar. Oysa çok basit bir istatistik araştırması ile nükleer enerjinin ne kadar önemli bir ihtiyaç olduğu ortada. Toplamda 31 ülkede 400’den fazla nükleer santral var. Yarı cahillerin söylediği gibi de durduğu yerden radyasyon saçan bir merkez değil bu santral. Öyle ki Fransa ve İtalya’da sebze-meyve tarlalarına bitişik olarak inşa edilmiş nükleer santraller var. Mrem birimi üzerinden yapılan ölçümler televizyon, bilgisayar ve cep telefonunun redyasyon açısından çok daha tehlikeli olduğunu gösteriyor. Enerji üretimi açısından ise nükleer santral ve diğerleri ile kabili kıyas değil. Akkuyu ile uğraşanlara tavsiyem Ermenistan’da kullanım tarihi geçmiş bi tane var. Oraya gidin. Türkiye sınırına 15 km uzaklıktaki Metsamor Santralinden bahsediyorum. Süresi dolmuş olmasına rağmen Ermenistan kullanım süresini 11 yıl daha uzatmıştı 2015’te..

Türkiye’nin ilk yenilenebilir enerji lisesini kurdu Bakan Albayrak. Revizyon değil reform derken bunu kastediyorum. Ülkemiz siyasetinde ve bürokrasisinde bir devrim. Mükemmel bir proje. Keşke diğer bakanlıklardan da böyle projeler gelse. Spesifik bir alana yönelik ve büyük bir boşluk dolduran türden.

Hedef koyuyor Bakan Albayrak. İlk nükleer santralimiz için 2023 diyor. 2018’de doğalgazsız şehir kalmayacak diyor. Yılda 55 milyar dolar enerji ve maden ithalatı yapan ülkeden enerji ihraç eden ülkeye geçiş yapacağız diyor 10 sene sonra.

Önlem alıyor Bakan Albayrak. İki adet yüzer LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) deposu var artık Türkiye’nin. Ne işe yarıyor bu dev terminaller? En basitinden ucuza gaz getirme imkanı ve arz güvenliğine katkı sağlıyor. Yani hayati öneme sahip.

Çok çalışıyor Bakan Albayrak. Çevresindekileri de çalıştırıyor. Tıpkı örnek aldığı Erdoğan gibi. Bu enerjik ve disiplinli Bakan bazı yatmaya ve gezmeye alışmış bürokratları yoruyormuş. Ankara kulis bilgileri katıldığı bilimsel toplantının raporu istendiği için serzenişte bulunan tembel bürokrat serzenişlerini de getiriyor kulağımıza. Sayın bürokrat; gittiğin adı üstünde bilimsel toplantı. Gezmeye gez Paris’i Londra’yı da, iki saat de olsa toplantıya katıl bi zahmet. Sadece gezip gelirsen o bilimsel değil gezisel toplantı oluyor..

Yaklaşık iki senedir Bakanlık görevini başarı ile yürütüyor Bakan Albayrak. Genç, enerjik, profesyonel, çalışkan ama en önemlisi bir dava adamı.. 15 Temmuz’daki vakur duruşunu unutmadık. Hemen akabinde verdiği röportajlardan birinde irticalen gelen bir soru darbe gecesi ölümle burun buruna gelindiği anlarla ilgili. Korktunuz mu diye sordu muhabir? Kahraman bir babanın oğlu olarak bu soruya güldü ve ‘asla!’ dedi.

Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz demiş eskiler. Bir grup aklı evvel damat muhabbetine devam ederken bir grup profesyonel de yakından takip ediyor Bakan Albayrak’ı. Geçen AK Parti muhalifi bir enerji uzmanı ile tesadüf ettik. ‘’Sizinkiler Berat Albayrak’ın kıymetini daha tam anlamadı. Adam enerji politikasında tarihi reformlara imza atıyor’’ dedi. Ben de ‘’her kesim için cevap veremem ama bu millet alim olmadığı yerde ariftir’’ dedim. Bizim mahalleye duyurulur..