BIST 10.648
DOLAR 32,75
EURO 35,09
ALTIN 2.450,33
HABER /  GÜNCEL

Bakan Akdağ reformlarını anlattı

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlıkta orta çağı kapatıp yeni çağa geçtiklerini söyledi.

Abone ol

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlıkta dönüşüm reformunun başarıyla sonuçlandığını belirterek, sağlıkta orta çağı kapattıklarını, yeni çağa geçtiklerini söyledi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 8 yıldır süren sağlıkta dönüşüm programının sonuçlarını Mardin'de açıkladı. Akdağ, Grand-Yay Oteli'nde düzenlediği basın toplantısında, sağlıkta dönüşüm çalışmalarını değerlendirerek, sağlık alanında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Akdağ, 8 yıl içerisinde Türkiye'de çok büyük değişiklikler gerçekleştirdiklerini anlattı. Akdağ, "Yaptığımız birçok hizmeti, yeni nesil geçmişteki durum ile kıyaslamayı bilmiyor. 8 yıl önce insanların neler çektiğini bilmezler. İzmir'de hayatını kaybeden bir kişinin böbreği bağışlandı. Böbrek nakline ihtiyaç olan çocuğun evine telefon açılıyor. Helikopter ambulans ile alınıyor, götürülüyor ve böbrek nakli oluyor. Ailenin bir masrafı yok. Anne ölümleri, bebek ölümleri gittikçe makul seviyelere iniyor. Yaşama oranları yükseliyor. 112 acil ambulansları ile taşıdığımız vaka sayısı 2002'de 379'dan 2010 yılında 8 bine çıkmış durumda, ameliyat sayıları 2 binli rakamlardan 42 binli rakamlara çıkmış durumda, diş protezleri dolgularda 20-30 kat daha fazla hizmet veriyoruz. Personel sayımızı birkaç kat artırmış olduk. Ve çok ciddi yatırımlar yaptık. 13 yıl sonra Cumhuriyetin 100. yılında dünyanın ekonomisi en iyi ilk 10 ülke arasına gireceğiz. Bunun olması daha fazla zenginlik, refah ve çocuğumuzun rahat yaşamasıdır. Bu bize yansıyacak. Evimize, ekmeğimize yansıyacak." dedi.

Bakan Akdağ, konuşmasında AK Parti hükümetlerinin ciddi değişim hamlesi sayesinde 'Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın uygulandığını belirterek, ''Biz buna 'sağlık reformu programı' adını vermedik. Çünkü, Türkiye reform kelimesinden 2002 yılında biz geldiğimizde adeta bıkmıştı. Sözü edilen ama hiçbir şeyin değiştirilemediğini uzun yıllar yaşadık. Onun için reform kelimesini kullanmadık.'' diye konuştu.

Bakan Akdağ, yaptıkları işin ciddi bir reform olduğunu, bu dönüşümün Türkiye'de ciddi bir devrim olduğunu belirterek, ''Sağlıkta orta çağı kapattık, yeni çağa geçtik. Bunu, sağlık çalışanları ile birlikte yaptık. Ayrıca, bu konu ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yaptıkları kanunların çok önemli bir değeri var." şeklinde konuştu.

ALTERNATİF TIP

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ayrıca, alternatif tıp çalışmalarının, üniversitelerin ilgili bölümlerinde yapılması gerektiğini söyledi. Alternatif tıpla ilgili bir yönetmelik hazırladıklarını bildiren Bakan Akdağ, bu sayede bu piyasanın düzenleneceğini kaydetti.

Akdağ, 8 yıllık bir iktidarın, bir istikrar döneminin Türkiye'nin bütün bölgelerinde olduğu gibi Mardin'e de çok şey kazandırdığını, geçmiş yıllarda Mardin'de sağlık hizmetlerinin yok denecek seviyedeyken ve bir tek ambulans ile hizmet verilirken, bugün 26 ambulansın bulunduğunu söyledi.

Mardin'de sağlık alanındaki ihtiyaçların giderileceğini, personel açısından çok doyurucu çalışmalar yaptıklarını, bir seferde 85 pratisyen hekim atadıklarını aktaran Akdağ, aile hekimliği uygulamasının 15 Kasım'da başlayacağını kaydetti.

Bir gazetecinin, ''alternatif tıp ile ilgili çalışmalarınız var mı?'' sorusu üzerine Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ankara'da Hıfzıssıhha Merkezi'nde bu işle ilgili laboratuvar altyapısını hazırladıklarını bildirdi. Bütün müspet ilimlerde olduğu gibi modern tıp ve alternatif tıp yerine delile dayandırılmış tıp denilmesi gerektiğini belirten Akdağ, şöyle konuştu:

''Elbet geleneksel tıp alanında vatandaşımızın hizmetine sunabildiğimiz kadar sunmamız gerekir. Bununla ilgili çalışmalarımızı Türkiye'de gerçekleştiriyoruz. Bununla ilgili bir yönetmelik hazırlıyoruz. O da bu işin piyasasını biraz düzenlemiş olur. Alternatif tıp yapıldığı zaman bu işle ilgili üniversitelerimizin çalışması gerekiyor. Her üniversitede her tıp fakültesinin bölümlerinde böyle çalışmaların yapılması gerekir.''

BAKANIN GECE MESAİSİ

Dün gece geç saatlerde Mardin'e gelen Bakan Akdağ, Mardin Valiliğini ziyaret ettikten sonra Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ile Mardin Devlet Hastanesi'nde incelemelerde bulundu. Hastane bahçesinde doktor ve hemşireler tarafından karşılanan Bakan Akdağ, doktorlarla görüşüp tam gün yasası hakkında görüşlerine başvurdu.

Burada yatan hastaları da ziyaret eden Bakan Akdağ, kendilerine çiçek verdi. Ceylanpınar'dan MArdin'e tedavi olmak için gelen 78 yaşındaki Saime Atay'ı ziyaretinde, elini öpen Bakan Akdağ, kendisine acil şifalar dileğinde bulundu. Türkçe bilmediği için Bakan Akdağ ile Kürtçe konuşan Saime Atay, sağlık alanında yaptıkları hizmetlerinden dolayı kendilerine duacı olduklarını söyledi.