Bakan açıkladı: Tam gün geliyor!
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Tam Gün Yasası düzenlemesinin yapılan değişikliklerle önümüzdeki hafta TBMM gündemine geleceğini söyledi.
Abone olSağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bir aksilik olmazsa Tam Gün Yasası ile ilgili düzenlemenin yapılan değişikliklerle gelecek hafta TBMM gündemine geleceğini belirterek, "Düzenlemeyi yalnız tıp fakülteleri ve diş hekimlikleri için yaptık ve bu düzenlemeyi inşallah önümüzdeki hafta Genel Kurula indireceğiz" dedi.
Bakan Müezzinoğlu, Cibuti Sağlık Bakanı Kassım İssak Osman ve beraberindeki heyetle bir araya geldi.
Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında soruları yanıtlayan Müezzinoğlu, "Genel Sağlık Sigortasının kapsamının daraltılması ve bazı tedavi ve işlemlerden ilave ücret alınması konusunda bir çalışma olup olmadığı"nın sorulması üzerine, bu yönde bir çalışma yürütmediklerini, konunun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yetkisinde olduğunu söyledi.
Çalışma ve Sosyal Bakanlığının, bu yetkisini Sağlık Bakanlığı ile çalışma yapmadan kullanmadığını ve düzenlemeye gitmediğini ifade eden Müezzinoğlu, "Dolayısıyla bu günlerde son 15 gündür zaman zaman kamuoyuna yansıyan bu haberlerin kasıtlı olduğu kanaatindeyim. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında da böyle bir çalışmanın olduğunu zannetmiyorum. Kamuoyunda farklı bir imaj oluşturmaya çalışan bir şeyi hissediyorum son bir aydır" diye konuştu.
Müezzinoğlu, ne kendi bakanlığının ne de Çalışma ve Sosyal Bakanlığının böyle bir gündemi olduğunu ifade etti.
İLAÇ ALIMINDA AVRO KURU
"İlaç alımında avro kurunun sabit tutulması nedeniyle kalitesiz ilacın arttığı" iddiasının sorulması üzerine ise Müezzinoğlu, gerek yerli üretimde gerekse yurt dışından gelen ilaçlarda belirli bir standardın söz konusu olduğunu anımsattı.
Türkiye'nin "GMP" denilen bu uluslararası standardı uygulayan ve kontrollerini yapan bir ülke olduğunu vurgulayan Müezzinoğlu, ilaç gibi bir konuda "kalitenin düştüğü" iddiasının, kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesine yol açacağını söyledi.
Avronun kurunun sabitlenmesi konusunu da değerlendiren Müezzinoğlu, ilaçla ilgili fiyat artışlarının enflasyon oranında paket şeklinde yapıldığını anlattı.
Enflasyonla orantılı artış alınırken bunun üzerine avro artışı talebinin Ekonomi Koordinasyon Kurulunda değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Müezzinoğlu, 2007-2008 sonraki süreçte enflasyon artışının toplu olarak uygulandığı, bunun maliyeti karşıladığı kanatinin oluştuğunu bildirdi.
"SİGARAYLA İLGİLİ YENİ YASAKLAR GÜNDEMDE DEĞİL"
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Sigarayla ilgili park ve benzeri yerlerde yeni yasaklar getirilmesi" konusundaki haberlerin anımsatılması üzerine de tütünle mücadelede çalışmaların aksamadan kesintisiz devam ettiğini, ancak şu anda kamuoyuna "ilave şu tedbirleri aldık, bunları da uygulayacağız" şeklinde açıklanacak yeni bir çalışmanın söz konusu olmadığını aktardı.
Elektronik sigara ve kapalı mekanlarla ilgili kısa bir süre önce gerekli yasal düzenlemelerin yapıldığını anımsatan Müezzinoğlu, bunların takip edileceğini belirtti. Müezzinoğlu, "Yoksa 1 hafta 10 gündür basına yansıyan boyutuyla herhangi bir çalışmamız söz konusu değil" dedi.
"Tıbbi görüntüleme cihazlarının radyasyon yaydığı, görüntüleme kalitesinin düşük olduğu" şeklinde bir raporun söz konusu olup olmadığı sorusuna karşılık da Müezzinoğlu, lüzumsuz tetkiklerin gereksiz ışın alma gibi riskler doğurduğuna dikkati çekti.
Müezzinoğlu, Sağlık Bakanlığının verileriyle ilgili bu konudaki bir raporun kendisine gelmediğini belirtti.
TAM GÜN YASASI
Tam Gün Yasası ile ilgili bir soru üzerine ise Bakan Müezzinoğlu, çalışmaların bu hafta sonladırılacağını, tasarının gelecek salı veya çarşamba günü Genel Kurula indirilmesinin planlandığını söyledi.
Müezzinoğlu, şunları kaydetti:
"Olağanüstü bir aksilik olmazsa önümüzdeki hafta tam gün ile ilgili son değerlendirmeleri de içeren düşüncelerimizle ilave bazı değişikliklerle Genel Kurula indireceğiz. Genel Kurulun takdiri nasıl olacak geçince göreceğiz. Şu anda kamuoyuna ilkesel olarak söyleyebileceğimiz, 2010'daki Tam Gün Kanunu YÖK'ün de talebiyle bütün fakültelerin bütün dallarını ilgilendiriyordu. Yani bunun içinde yalnız tıp ve diş hekimlikleri değil mimarlık, mühendislik ne kadar fakültemiz varsa buralardaki bütün öğretim üyelerini ilgilendiren ve tam günü içine alan bir düzenlemeydi. Sonra gerek Anayasa Mahkemesi'ndeki iptaller, KHK ile yeni düzenleme ve Anayasa Mahkemesi'nin bununla ilgili bazı maddelerini yetkisizlik yani 'KHK ile değil kanunla yapmanız gerekir' dediği iptaller dolayısıyla yeni bir düzenleme yaptık."
Bu yeni düzenlemeyle ilgili diğer fakültelerden gelen itirazlar dolayısıyla tekrar değerlendirme yaptıklarını belirten Müezzinoğlu, "Hükümet olarak veya AK Parti Grubu olarak son kararımız 'buradaki düzenleme kamouyunu ilgilendiren ve üniversitelerdeki dinamikler açısıdan önemli olan tıp fakülteleri ve diş hekimliği' diyerek diğerlerini kapsam dışında bırakarak düzenlemeyi yalnız tıp fakülteleri ve diş hekimlikleri için yaptık ve bu düzenlemeyi inşallah önümüzdeki hafta genel kurula indireceğiz" diye konuştu.
Müezzinoğlu, düzenlemenin mesai sonrası çalışma, kurum dışında sözleşmeli çalışma gibi konular içerdiğini bildirdi.