Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, internetten yasak olmasına rağmen korsan film izleyenleri etkileyecek çalışma ile ilgili bilgi verdi. İşte o açıklama...
Abone olKültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, telif kanununa ilişkin değişiklik önerilerini bugün saat 12.00 itibarıyla ilgili bütün tarafların görüş ve değerlendirmelerine açtıklarını belirterek, "Önümüzdeki dönemde kamuoyundan gelecek eleştirileri, beklentileri ve önerileri aldıktan sonra taslağımıza son şeklini verip Meclise sevk edeceğiz." dedi.
Bakan Avcı, Gölbaşı Vilayetler Evi'nde, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun değiştirilmesine yönelik hazırlanan taslak hakkında, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyelerine bilgi vermesinin ardından basın toplantısı düzenledi.
Avcı, bugün saat 12.00 itibarıyla telif kanununa ilişkin değişiklik önerilerini ilgili bütün tarafların görüş, değerlendirme ve eleştirilerine açtıklarını ifade ederek, görüş, değerlendirme ve önerilerin Kültür Bakanlığı ve komisyon üyelerine ulaştırılabileceğini açıkladı. Bakan Avcı, komisyon olarak toplandıklarında, bunları bilerek ve üzerinde çalışmış olarak yasama faaliyetini başlatacaklarını kaydetti.
Telif Hakları Genel Müdürlüğünün pek çok çalıştay ve sempozyum düzenlediğini ve ilgili bütün taraflarla bu konunun enine boyuna tartışıldığını dile getiren Avcı, dünyada bu konuların nasıl ele alındığı ve başka ülkelerin mevzuatında bu konuların nasıl çözümlendiğine ilişkin geniş kapsamlı bir çalışma da yapıldığını söyledi.
Avcı, Türkiye'deki telif haklarına ilişkin yasal düzenlemenin, Avrupa Birliği (AB) müktesebatıyla uyumlu hale getirilmesi için neler yapılması gerektiğine ilişkin de çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Herhangi bir sanat eserinin gerek üretimi gerek çoğaltımı gerekse yayınında kullanılan teknolojilerin çok hızlı değiştiğinin altını çizen Avcı, bunun, sanatın demokratikleşmesi, halka yayılması açısından, gençlerin özellikle sanat eserleri ile ilişki kurmalarını kolaylaştırması bakımından sevindirici olduğunu ama aynı zamanda üreticilerin haklarının kaybına yol açtığını aktardı.
Sanat eserlerinin internet üzerinden veya başka elektronik ortamlarda yasa dışı kullanımı konusunda ciddi tedbirlere ihtiyaç olduğunu vurgulayan Avcı, yaptıkları bütün sempozyumlarda bu konuların enine boyuna görüşüldüğünü bildirdi.
AB ile Türk müktesebatı arasında, uyumsuzluklardan kaynaklanan içtihat farklılıkları olduğuna dikkati çeken Avcı, "Telif haklarına ilişkin açılan pek çok davada yargının verdiği birbiriyle uyumlu olmayan farklı kararlar var. Dolayısıyla ortak bir içtihat oluşmadığı zaman bunlar ciddi sıkıntı oluşturuyor. Bu nedenle zaten yaptığımız çalışmalardan bir tanesi de Yargıtay Başkanımızın bizzat katkıda bulunduğu sempozyumdu." dedi.
Avcı, kamuoyundan gelecek eleştirileri, önerileri aldıktan sonra taslağı, son şeklini verip Meclise sevk edeceklerini açıkladı.
Toplantıda ayrıca Sinema Kanunu'nda yapmayı düşündükleri değişikliklere ilişkin bilgilendirme yapıldığını kaydeden Avcı, "Bu konuda epey bir mesafe aldık ama birkaç çalıştay daha yapmamız gerekiyor. O çalıştayları gerçekleştirdikten sonra benzer bir şekilde sizlerle bunları paylaşacağız." şeklinde konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, tüm bunların aynı zamanda Üçüncü Milli Kültür Şurası kararlarının da uygulamaya geçmesi anlamına geldiğini vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Şuranın hemen hemen ilgili tüm komisyonlarında, bilhassa telif hakları konusu çok şikayet konusuydu. Bu konuyla ilgili yasal boşluklar dile getirilmişti. Özellikle sinema sektöründe televizyonlarda gösterilen pek çok popüler filmin üreticileri, rol almış sanatçılar bundan gerekli payı alamıyorlardı. Orada haklı bir şikayet vardı. Bütün bunlara çözüm getirmeyi öngördük. Bundan sonraki süreçte Kültür ve Turizm Bakanlığını ilgilendiren her türlü yasal düzenlemede benzer bir yöntemi izlemenin doğru olacağını düşünüyoruz. Şura kararlarını kitap haline getiriyoruz. Bugün değerli üyelere dosya halinde sunduk. Bir hafta, 10 gün içerisinde kitap olarak da çıkacak ve bütün kamuoyu ile paylaşacağız.
Üçüncü Milli Kültür Şurası sümen altı edilmiyor. Orada konuşulan her şey, bakanlığımızın ilgili birimlerince değerlendiriliyor. Bunlar bir eylem planına dönüştürülüyor. İşte bugün telif kanunuyla ilgili yaptığımız çalışma bunlardan bir tanesidir. İnşallah bütün sanatçılarımız, emekçilerimiz için hayırlı bir yasal zemin oluşturacağımızı ümit ediyorum."