BIST 9.420
DOLAR 34,41
EURO 36,30
ALTIN 2.840,72
HABER /  GÜNCEL

Bahreyn'de muhalefet diyalog çağrısını reddetti

Bahreyn'de bir haftadır süren gösteriler ardından Sünni yönetimin yaptığı milli diyalog çağrısı Şii muhalefet tarafından reddedildi.

Abone ol

Olayda en az 25 kişinin yaralandığı belirtiliyor

Yönetimin Sünni olduğu Bahreyn'de ana muhalefetteki Şii bloku, Kral Hamad'ın protesto gösterilerine son vermeye yönelik milli diyalog önerisini reddetti.

Yönetim karşıtı gösterilerin bir haftadır sürdüğü ülkede muhalif Vifak bloğunun önde gelen isimleri hükümetin istifasını ve askerlerin sokaklardan çekilmesini istedi.

Siyasi hakların artırılmasını isteyen gösteriler şiddetle bastırılmıştı.

Perşembe günkü gösterilerde ölenlerin cenazesi sırasında dün yapılan protestolarda en az 50 kişinin yaralandığı söyleniyor.

Protestocuların büyük kısmı kraliyet ailesinin devrilmesini isteyen sloganlar atıyordu.

İktidarı protesto için önceki gün parlamentodan ayrılan Şii Vifak blokunun üyesi İbrahim Mattar, yetkililerin, "anayasal monarşi fikrini kabul etmesi" ve herhangi bir diyalog başlamadan önce askerleri sokaklardan çekmesi gerektiğini belirtti.

Mattar, "Diyalog konusunda ciddi niyetleri olduğunu düşünmüyoruz, çünkü ordu sokaklarda" dedi.

Yönetimin, ancak anayasal monarşiyi kabul etmesi ve askerleri sokaklardan çekmesinden sonra yeni isimlerden oluşacak geçiş hükümeti için gayret edebileceklerini ifade eden Mattar, bu hükümette mevcut içişleri ve savunma bakanlarının yer almaması gerektiğini kaydetti.

Bahreyn'de bir haftadır süren gösterilerin ardından Kral Hamad Bin İsa El Halife'nin, Veliaht Prens Salman Bin Hamad El Halife'den, gösterilerle krallığı sarsan krizin çözümü için "bütün taraflarla" ulusal diyalog başlatmasını istemişti.

Veliaht Prens Şeyh Salman bin Hamad el Halifa devlet televizyonunda yaptğı açıklamada, sükunetin sağlanmasının ardından ulusal diyaloğa girileceği sözü verdi.

Prens ayrıca herkesin sokakları terk etmesi çağrısında bulundu.

Çoğunluğu Şii olan Bahreyn, Sünni bir iktidar tarafından yönetiliyor ve Şiiler ayrımcılığa uğradıklarını savunuyorlar.

Bahreyn'de muhalif gruplar hanedanın, parlamentoya daha çok yetki devretmesini istiyor.

Bahreyn, diğer Körfez ülkeleri kadar büyük petrol ve doğalgaz zenginliğine sahip değil ve komşuları kadar cömert sosyal programları karşılayamıyor.

Yüzölçümü New York'tan daha küçük olan ada ülkesi Bahreyn, Batı açısından stratejik öneme sahip bir müttefik.

Ülke, ABD Donanması'nın 5. Filosu'na da ev sahipliği yapıyor.