Bahreyn'de askeri bir mahkemede yargılanıp mahkum edilen ve yaralanan muhalif protestocuları tedavi ettikleri için cezalandırıldıklarını öne süren 20 sağlık çalışanı, yeniden yargılanacak.
Abone olBahreyn başsavcısı, geçen hafta hırsızlık, yönetimi devirmeye çalışma ve mezhep gerginliği yaratma suçlamalarıyla 15 yıla kadar hapis cezalarına çarptırılan 20 sağlık çalışanının yeniden yargılanacağını duyurdu.
Sağlık çalışanları başkent Manama'daki Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde askeri hakimlerce yargılanmış, aralarından bazıları işkence sonucu gerçekleri yansıtmayan itiraflarda bulunmaya zorlandıklarını söylemişti.
20 mahkum, hükümet aleyhtarı gösteriler sırasında, güvenlik kuvvetlerinin açtığı ateş sonucu yaralanan protestocuları tedavi ettikleri için cezalandırıldıklarını savunuyordu.
Başsavcı Ali el Buayneyn ise doktor ve hemşirelerin bu kez sivil mahkemeler önünde yeniden yargılanacağını duyururken hiç bir sağlık çalışanının insani görevlerini yerine getirdikleri için ya da siyasi görüşleri dolayısıyla cezalandırılamayacağını söyledi.
Ancak başsavcı, söz konusu vakalarda protestoculara yardım edildiği için hapis kararı alındığı suçlamalarını reddederek, mezhep gerginliği yaratma ve benzeri suçlamaları yineledi.
Hepsi başkentteki Salmaniye Hastanesi'nden çalışan 20 kişi, yeniden mahkeme önüne çıkana dek tutuklu kalmaya devam edecek.
Yeniden yargılama sürecinin ne zaman başlayacağı açıklanmadı.
Yeni hapis cezaları
Bu arada Şiilerin öncülük ettiği protestolarda oynadıkları rol dolayısıyla 19 kişi hakkında daha mahkumiyet kararı alındı.
Olaylar sırasında bir karakola saldırı girişimini de içeren şiddet suçlamaları dolayısıyla 13 kişi 5'er yıl, altı kişi birer yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Associated Press ajansı bu kişiler arasında 16 yaşındaki Iraklı futbolcu Zülfikar Naci'nin de olduğunu bildiriyor.
Bahreyn devlet güvenlik mahkemesi son bir kaç günde toplam 80 kişiyi muhalif eylemlerdeki rolleri dolayısıyla çeşitli uzunlukta hapis cezalarına çarptırdı.
Doktor ve hemşirelerin durumu, insan hakları örgütlerinin tepki gösterdiği yargılamalar arasında en dikkat çekici olanıydı.
Azınlıktaki Sünnilerin yönetimindeki Bahreyn'de, Şubat ve Mart aylarında demokrasi ve siyasi reform çağrıları ile düzenlenen gösteriler, hükümet kuvvetleri ve Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin sevkettiği askerlerce bastırıldı.
Göstericilerin İnci Meydanı'ndaki kampı dağıtılırken, burada eylemlerin simgesi haline gelen anıt da yıkıldı.