Bahreyn hükümeti reform yanlısı protesto gösterilerinin başladığı Mart ayında uygulamaya konan olağanüstü hale son verdi. Muhalefet gösterilere yeniden başlamayı umuyor.
Abone olBahreyn hükümeti reform yanlısı protesto gösterilerinin başladığı Mart ayında uygulamaya konan olağanüstü hale son verdi.
Bahreyn Kralı Hamad bin İsa el Halife de gelecek ay muhalefet ile bir araya gelerek reform konusunda diyalog başlatmak istediklerini dile getirdi.
Muhalefet ise gösterilere yeniden başlama çağrısı yaptı. Ancak olağanüstü halin kaldırılmasına rağmen çok sayıda insanın toplanmasına yönelik sınırlamalar devam ediyor.
Hükümetin uygulamaya son verme kararında, ülkede turizm ve iş hayatının normale dönmesi arayışının etkili olduğu belirtiliyor.
Yöneticiler özellikle Mart ayında yapılması planlanan ancak gösteriler nedeniyle iptal edilen Formula 1 yarışlarını tekrar takvime almayı umuyor.
Bahreyn hükümetinin demokrasi yanlısı gösterilere müdahalesinde yaklaşık 20 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlercesi gözaltına alınmıştı.
İnsan hakları gruplarının tespitlerine göre, keyfi olarak gözaltına alınan bu insanların bazılarına işkence yapıldı.
Ayrıca çok sayıda insan hakları savunucusunun gizli bir şekilde askeri mahkemelerde yargılanarak hapse atıldığı belirtiliyor.
Bahreyn'in farkı
Bahreyn bölgesel güçlerin çatışan çıkarlarını sembolize ettiğinden, Arap Baharı olarak adlandırılan süreçte farklı konumuyla dikkat çeken bir ülke.
Nüfusun çoğunluğu Şii olan Bahreyn Sünni Halife ailesi tarafından yönetiliyor.
Bahreyn'deki başkaldırı sadece Şiilerin katıldığı bir hareket değil. Ancak Bahreyn kraliyetine göre gösterileri Şii İran organize ediyor.
İran'ın bölgedeki nüfuzunu artırmasından kaygı duyan Suudi Arabistan da asker göndererek gösterileri bastırması için Bahreyn hükümetine yardımcı olmuştu.
Ülke 5'inci filosuna ev sahipliği yaptığı Amerika Birleşik Devletleri için de önemli.
Ancak ABD Başkanı Barack Obama ülkesinin bölge politikalarını açıkladığı bu ayki konuşmasında, muhalefete yönelik baskıları eleştirmiş ve Bahreyn hükümetine muhalefet ile diyalog kurma çağrısında bulunmuştu.
Gösteriler yeniden başlar mı?
Olaganüstü hal uygulamasına son verilmesinin ardından, bazı muhalif gruplar Şii köylerinden başlayarak gösteriler düzenlemeyi umuyor.
İnternetteki çağrılarda, "Şehitlere sadakatimizi gösterelim" deniyor.
Bazı gruplar da başkent Manamada'ki İnci Meydanı'na dönmeyi hedefliyor.
Protestocuların yaklaşık bir ay boyunca kamp kurduğu Manama Meydanı ordu tarafından işgal edilmiş, buradaki ünlü heykel kaldırılarak toplanmaları önlemek için yeni bir düzenleme yapılmıştı.
Ancak Çarşamba sabahı itibarıyla buradaki askeri kampın söküldüğü, sadece birkaç zırhlı aracın kaldığı bildiriliyor.
Yine de birçok gözlemci, yoğun katılımlı gösterilerin tekrar başlaması durumunda rejimin sert müdahale etmekten çekinmeyeceği görüşünde.