Hükümet aleyhtarı protestoları komşularından asker desteği ile bastırmaya çalışan Bahreyn Kralı'nın 'komplo' suçlamalarında hedef İran olabilir.
Abone olSon haftalarda devam eden hükümet aleyhtarı protestoları Suudi askerlerin desteğiyle kontrol altına almaya çalışan Bahreyn Kralı, ülkesini hedef alan dış mihraklı bir komplonun başarısızlığa uğratıldığını söyledi.
Kral Hamad bin İsa el Halifa, geçen hafta protestoları önlemek için ülkeye sevkedilen komşu ülkelerin askerlerine teşekkür etti.
Ülkeye Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden 1.500 kadar asker gönderilmiş; Şii muhalefet bu uygulamaya tepki göstermişti.
Kral, sözünü ettiği komplonun arkasında kimlerin olduğuna açıklık getirmedi.
Ancak Bahreyn'in Sünni liderleri son günlerde bir çok kez İran hükümetini içişlerine karışmakla suçlamıştı.
Bahreyn ve İran'ın diplomatik restleşmesi
İki ülke arasındaki gerilim geçen hafta hükümet aleyhtarı eylemler yapan bazı Şii göstericilerin
öldürülmesini takiben iki ülke arasındaki ilişkiler kötüye gitmişti.
İran, maslahatgüzarının Bahreyn'den sınır dışı edilmesini takiben, Bahreynli bir diplomatın ülkeyi terketmesini istedi.
Nüfusunun büyük bölümü Şii olan İran, geçen hafta da ölümleri protesto etmek amacıyla ülkedeki büyükelçisini geri çekti. Bahreyn de İran yönetimini içişlerine karışmakla suçlayarak Tahran'daki büyükelçisini geri çağırmıştı.
İran ayrıca protestoları bastırmak için Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkelerinden askerleri davet ettikleri için Bahreyn'in Sünni yöneticilerini kınamıştı.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest, son gelişmeler ardından "Bahreyn hükümetinin mantıksız ve anlaşılmaz" eylemlerine tepki göstererek halkın meşru taleplerine kulak verilmesi gerektiğini savundu.
Mihmanperest, "barışçı gösterilerin bastırılması krizi tırmandırıp yaraları derinleştirmekten başka bir işe yaramayacaktır" dedi.
Bahreyn makamları Çarşamba günü başkent Manama'nın merkezindeki muhalif eylemcilerin kampını dağıtmış, olaylarda üç kişi ölmüştü.
Cuma günü ise eylemlerin simgesi haline gelen İnci Meydanı'ndaki heykel, iş makinaları ile yıkıldı.
Çoğunluğunu Şiilerin oluşturduğu protestocular, Sünni yönetimin kendilerine ayrımcılık yaptığını söylüyor ve anayasal reform istiyor.
Ülkede nüfusun yüzde 60'dan fazlasını Şiiler oluşturuyor.
Kendisi de Şii olan Bahreyn Sağlık Bakanı göstericilere karşı güç kullanılmasını protesto için istifa etti. Ülkedeki Şii yargıçların da aynı gerekçeyle toplu halde istifalarını sunduğu haber veriliyor.
800 bin nüfusu olan ve Amerikan 5'inci filosuna ev sahipliği yapan Bahreyn, Arap dünyasındaki protesto dalgasından etkilenen ilk Körfez ülkesi oldu.