BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

Bahreyn Grand Prix'sine devam kararı

Formula 1 yönetimi ülkedeki olayların güvenlik problemi yaratacağı ile ilgili tartışmaların ardından Bahreyn Grand Prix'sinin 22 Nisan'da başlayacağını duyurdu.

Abone ol

Bahreynli protestocular kraliyet ailesi tarafından desteklenen Grand Prix'nin iptal edilmesini istiyor.

Formula 1 yönetimi, Bahreyn Grand Prixsi'nin 22 Nisan'da başlayacağını duyurdu.

2011 Şubat'ındaki protestolardan bu yana ülkede devam eden olaylar yarışın iptal edilebileceği ile ilgili spekülasyonlara neden olmuştu.

Yarışı düzenleyen Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) güvenlik kaygıları nedeniyle yarışı iptal etmeyi düşünüyordu.

Fakat federasyon yaptığı son açıklamada ''Formula 1 Dünya Şampiyonası'nın yapılması için tüm güvenlik önlemlerinin alınmış olduğuna inanıyoruz'' dedi.

Bahreynli protestocular ise yarışın iptal edilmesini istiyor.

Şampiyona Bahreyn kraliyet ailesi tarafından destekleniyor.

Ülkenin çoğunluğunu oluşturan Şiiler, Sünni Kraliyet ailesinin ayrımcılık yaptığını düşünüyor ve bir çok alanda reform yapıp ülkedeki insan haklarını geliştirmesini talep ediyor.

Son haftalarda Şii mahallelerde devam eden protestolar Kraliyet ailesi üzerindeki baskıyı artırdı.

FIA açıklamasında Federasyon Başkanı Jean Todt'un geçen Aralık ayında ülkeye yaptığı gezi sırasında hem yönetimden hem de protestoculardan önde gelen isimler ile bir araya geldiği açıklandı.

Açıklamada ''Bu ziyaret sırasında her iki tarafın da 2012'de F1 Dünya Şampiyonası'nın ülkede gerçekleşmesin desteklediği görülmüştür'' dendi.

Ayrıca aynı açıklamada ''Federasyon Krallığın en kıdemli diplomatlarından ve diğer bağımsız kaynaklardan düzenli olarak ülkedeki güvenlik durumu ile ilgili rapor almaktadır'' dendi.

FIA herzaman birinci amaçlarının halkın, yetkililerin, sürücülerin ve takımların güvenliğini sağlamak olduğunun altını çizdi.

Kıdemli F1 yetkilileri konu ile ilgili açıklama yapmaktan kaçındı ancak birçoğunun kişisel olarak patlamaya hazır ve tahmin edilmesi zor bir durumdaki bir ülkeye bir yarış için binlerce insanı yollamaya çok da sıcak bakmadığı biliniyor.

Perşembe günü, Red Bull takımının sürücüsü Mark Webber konuyla ilgili detaylı açıklama yapan tek kişi oldu.

Weber ''Lafı dolandırmanın anlamı yok. Bahreyn'de durum oldukça nazik. Çatışmanın her iki tarafından da görüşleri dinliyoruz'' dedi.

Weber sözlerine ''Hepimiz bu konuda federasyona güveniyoruz. Sadece sürücülerden bahsetmiyorum. Siz basın mensuplarından, fotoğrafçılardan, aşçılardan... kısacası yarışlar için Bahreyn'e gidecek herkesten bahsediyorum. Hepimiz sorunsuz bir grand prix haftasonu yaşamak istiyoruz'' diyerek devam etti.

Bahreyn'de Sunni yönetimin ayrımcılık yaptığını düşünen Şii halk eşitlik istiyor.

Weber ayrıca ''Alınması gereken çok önemli kararlar var ve anladığım kadarıyla o kararlar biz konuştuğumuz sırada alınıyor. Umarım herşey planlandığı gibi gider'' dedi.

Avustralyalı sporcu ''Herşeyin sorunsuz gitmesini umuyoruz. Olaya taraf olmak gibi bir niyetimiz yok. Ancak yarışımızı destekleyen kişiler çatışmanın bir tarafında ve bu herşeyi oldukça hassas hale getiriyor'' diyerek sözlerini bitirdi.

Perşembe günü ayrıca 3 kez dünya şampiyonluğunu kazanmış olan Jackie Stewart ''Eğer F1 insanların onu bu şekilde tehdit ederek korkutmasına izin verirse hayal kırıklığına uğrarım'' dedi.

Stewart ''Bir yarışın iptal edilmesi her zaman sporun alehinedir. Hem zaten bu yarış iptal edilirse sırada ne var? Olimpiyatlar mı? Dünya Kupası mı?'' şeklinde konuştu.

Bahreyn Uluslararası Yarış Pisti yöneticisi Zayet Al Zayani Ortadoğu adasının yarışa ev sahipliği yapmaya hazır olduğu konusunda ısrar ediyor.

Zayani bu tarz karalama kampanyalarının Bahreyn'deki durumu dünyaya yanlış yansıttığı görüşünde.