BIST 9.472
DOLAR 34,55
EURO 36,00
ALTIN 2.998,29
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Baher Esmat: Türkiye mükemmel bir konumda!

ICANN başkan yardımcısı Baher Esmat, Türkiye DNS Forumu öncesi sorularımızı yanıtladı, etkinliğin amacını ve Türkiye'nin seçilme gereçlerini anlattı.

Abone ol
GAZETECİLER.COM - ÖZEL İÇERİK

18-19 Ocak 2016'da İstanbul'da İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN) tarafından organize edilen Türkiye DNS Forumu ikinci kez toplanacak. 

Türkiye'deki DNS endüstrisini daha fazla geliştirmek ve güçlendirmeyi kendine amaç edinen Forumda Türkiye'deki pazara ilişkin önemli konu ve başlıkları görüşmek ve ortaya çıkan fırsatları değerlendirmek için ilgili katılımcıları ve sektörün önemli oyuncuları bir araya getirecek.

ICANN başkan yardımcısı Baher Esmat, Türkiye DNS Forumu öncesi sorularımızı yanıtladı, etkinliğin amacını ve Türkiye'nin seçilme gereçlerini anlattı.

İşte Esmat'ın sorularımıza verdiği yanıtlar:


- Bize ICANN'den ve burada, İstanbul'da yer alan merkezden bahsedebilir misiniz?


- ICANN 1998 yılında küresel, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak, İnternetin alan adı sisteminin (DNS) yönetimini kamu yararı için koordine etmek amacıyla kurulmuştur. Bu amaçla, ICANN İnternetin "isimler ve sayılarının", "baştan aşağıya, fikir birliğini esas alan, çok paydaşlı bir süreçten" nasıl geçmesi konusunda politikalar belirler. En çok, İnternetin tek küresel bir İnternet olarak çalışmasını sağlayan, İnternetin Alan Adı Sistemi'nin teknik koordinatör görevi ile tanınır. Görevimiz sürekli, emniyetli ve birleşmiş küresel bir İnternet sağlamaktır.

- İstanbul'da bir merkez açacaksınız öyle değil mi?

-Nisan 2013'te, ICANN Başkanı ve CEO'su Fadi Chehadé, kurumun İstanbul'da ilk merkezini açacağını duyurdu. Duyuru, operasyonel işlevlerini Los Angeles, İstanbul ve Singapur olmak üzere üç küresel ana merkezden yaymaya hazırlanan ICANN'in gelişimi için önem teşkil eden bir andı. Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'ya (EMEA) hizmet etmek için Türkiye mükemmel olarak konumlanmıştı. Bu sebeple de EMEA bölgesi merkezi olarak İstanbul seçildi. Şehir, inanılmaz şekilde aktif bir Bilişim ve İletişim Teknolojileri sektörüne ve kurumumuza güçlü uzmanlık getirecek genç, yetenekli iş gücüne sahip. Şu ana kadar, İstanbul merkezinde tüm türden ICANN operasyonel işlevlerini sağlayan 15 yerel çalışan var.

İnternet genişledikçe ve daha fazla bölge bağlandıkça, ICANN küresel, çeşitli ve gittikçe genişleyen topluluğuna bağlanmış durumdadır. Sonuç olarak, küreselleşmeyi en yüksek stratejik önceliğimiz yaptık.

- Şu andaki Türk İnternet ekosistemini nasıl tanımlarsınız?

- Bugün, mobil İnternet kullanıcıları önde olmak üzere neredeyse 40 milyon İnternet abonesi ile Türkiye'de hâlihazırda etkin olan İnternet kullanımı görüyoruz. Dijital ekonomi büyüyor ve bu yararlardan faydalanmak isteyen ülkeler, ulusal politikalarının İnternetin büyümesini destekleyebileceğinden emin olmalıdır.

- Orta Doğu ve Bitişiğindeki Ülkelerin olduğu bölgelerin geri kalanına kıyasla Türkiye'de alan adı sektörü nasıl karşılaştırılıyor?

- Türkiye, konu alan adı ekosistemi olduğunda MEAC (Orta Doğu ve Bitişiğindeki Ülkeler) bölgesindeki ülkeler arasında üst sıralardadır. Şu ana dek, 350.000'den fazla .tr altında kayıtlı alan adı ve bu sayının iki katından fazla kadar da, kayıtlı .com gibi genel üst düzey alan adları (gTLDler) var. İki yeni .istanbul ve .ist gTLDleri için başvuruda bulunması da dâhil olmak üzere, Türkiye yeni gTLD programına etkin bir şekilde ilişkili olmuştur. Aynı zamanda, Orta Doğu bölgesindeki 16 ICANN Ruhsatlandırılmış Yazmanlarından 8'ine sahip olmaktan gurur duymaktadır. Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise Türkiye'deki Ruhsatlandırılmış Yazmanlardan olan IHS Telekom Inc.'in, yaklaşmakta olan Türkiye DNS Forum'un bir sponsoru olduğudur. Dahası, Türkiye aynı zamanda ICANN Hükümet Danışma Komitesi'nin başkan yardımcılarından birisidir.

- Türkiye DNS Forum'u nedir ve neden ICANN bu forumu organize ediyor?

- Geçen sene, Kasım 2014'te ICANN Türkiye DNS Forum'unu başlattı. Bu da, etkinliği Türk İnternet topluluğunun bir araya gelmesi ve DNS ile ilişkili, kendilerini ilgilendiren sorunları tartışması için açık bir alan olarak hizmet veren, her yıl yapılan bir etkinlik olması amacı ile yapılmıştır. İkinci sürümü ilk olarak bu yıl Kasım ayı için planlanmıştı, ancak seçimler nedeniyle ertelendi ve gelecek ay 18-19 Ocak 2016 tarihleri arasında gerçekleşecek. Etkinlik, Türkiye'deki DNS sektörünün gelişimi ve güçlenmesi için deneyimleri paylaşma ve en iyi uygulamalar üzerine kurulması amacı ile İnternet Ekosisteminden ilgili paydaşlarla dünya genelinde bu alanda uzman olan kişilerin bir araya gelmesi gerektiğini anlayan yerel paydaşların desteğini toplamaya devam ediyor.

-Türkiye DNS Forum'una katılımı neden teşvik ediyorsunuz?

- Foruma kayıt olmaları ve katılmaları için çok fazla sayıda paydaşı teşvik ediyoruz. Alan adı sektöründen paydaşlar, aynı zamanda marka sahipleri, yasal ve Fikri Mülkiyet firmaları, hizmet sağlayıcıları, politika belirleyicileri vb. herkes, alakalı olmaları sebebiyle katılmaya teşvik ediliyorlar. İş yapma yöntemimiz devamlı olarak ve katlanarak gelişiyor. Hiçbir ülke olduğu yerde hareketsiz kalamaz. Global dijital ekosistem çok hızlı bir şekilde gelişiyor ve ICANN, DNS'in tüm Orta Doğu bölgesinde zorlukları olduğunun farkındadır. Forum, alan adı sektörü ile ilgili sorunlara ve sektörün sağlayabileceği iş imkânlarına, sektördeki önemli kişilerle ve bu alandaki uzmanlarla ilişki/bağlantı kurmaya meraklı olan herkese açıktır. Alan adı sektörünün potansiyeli konusunda anlayış oluşturmak için Türk topluluğu ile devamlı olarak çalışıyor, yerel uzmanlıkların ve alan adı ekosisteminin farklı yönleri hakkında teknik bilgilerin gelişimine yardım ediyoruz.