BIST 9.915
DOLAR 35,33
EURO 36,53
ALTIN 3.041,53
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

Bahçesi esti gürledi MHP'de korkulan oluyor

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tüzük kurultayında alınan kararları tanımadı. Kriz derinleşirken taraflar köprüleri atmış görünüyor.

Abone ol

Oktay Sağlam
İNTERNETHABER.COM- MHP tam anlamıyla göbekten ikiye bölündü. Bir yanında Bahçeli, diğer yanında muhalifler.

Çok değil 1 yıl önce yüzde 16'lara demir atmış bir partinin genel başkanı için bugünlerde gün sayan partililer var.

MHP'DE FAY HATTI UZADI

1 Kasım seçim sonuçları MHP'de taşları yerinden oynattı. Kimilerine göre bugün yaşanan kavganın fitili aslında 7 Haziran seçimlerinden sonra Bahçeli'nin tavrıyla ateşlendi.

Tırmanan gerilim var olan ayrılığı daha da derinleştiriyor. Son tüzük kurultayı partideki "fay hatlarını" uzattı. Dolayısıyla MHP'deki her yeni sarsıntı hasarın boyutlarını büyütüyor.

Fırtınalı sularda yüzen gemisini sağ salim limana yanaştırmak isteyen Bahçeli'nin kararları, bu süreçte partiyi rotasına sokamadı. "İnatlaşma" ve "restleşme" ortamında tarihlerinin en kötü dönemlerinden birini yaşıyorlar.

YA "TASFİYE" YA "BÖLÜNME"

19 Haziran ve sonrası gösterdi ki MHP'de, artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. İktidar savaşı "tasfiye" ya da "bölünme" ile sonuçlanabilir. Peki son aylarda neler yaşandı isterseniz bir bakalım.

MHP'YE KAYYUM

MHP'li muhalifler, partinin olağanüstü kurultaya gitmesi için topladıkları 543 imzanın işleme konulması için 5 Şubat'ta yargıya gitmişlerdi.

Meral Akşener, Koray Aydın ve Sinan Oğan, imzaları önce MHP Genel Merkezi'ne teslim etmiş, ancak herhangi bir yanıt alamamışlardı. Muhaliflerin Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne verdiği dilekçede 16 il başkanı "davalı" olarak yer almıştı. Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesine karar verdi.

BAHÇELİ: KOLAY KOLAY TESLİM EDEMEYİZ

Karara itiraz edeceklerini söyleyen Bahçeli, "Kolay kolay partiyi teslim edemeyiz. " diyordu. Ancak sonrasında yaşananlar hiç de Bahçeli'nin dediği gibi olmadı.

AKŞENER'E "MÜKEMMEL DOSYA" NEREDE?

Nisan ayında muhalif adaylar hakkında disiplin soruşturması başlatıldı. Bahçeli 17 Mayıs'ta muhalif adayların ihracıyla ilgili soruya “Biraz sabırlı olursak mükemmel bir dosya hazırlanacaktır” cevabını verdi. Sonrasında ise hedefteki isimlere ilişkin ne bir dosya, ne de bir başka gelişme çıkmadı.

KRİTİK KARAR 24 MAYIS'TA GELDİ

Tüzük kurultayının yapılıp yapılmayacağına ise yüksek yargı noktayı koydu. Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, olağanüstü tüzük kongresi yapılması için çağrı heyeti görevlendirilmesini hukuka uygun buldu.

Bu aynı zamanda Bahçeli ve ekibinin gitmesinin önünü açabilecek kararın ta kendisiydi aslında.

Genel merkez "seçimli kurultay" derken, muhalifler "önce tüzük kurultayı" dedi. Yasal bağlayıcılığı olan Çağrı Heyeti, MHP olağanüstü büyük kurultayının, 19 Haziran 2016 Ankara Büyük Anadolu Oteli'nde toplanacağını açıkladı.

BAHÇELİ TANIMADI AMA

Genel merkeze göre "bu darbe teşebbüsüydü", ama MHP'de macun tüpten çıkmıştı. "Bu darbedir" diyen Bahçeli, "19 Haziran bizim için yok hükmündedir" açıklamasını yapsa da takvimler işliyordu.

BAHÇELİ VE GENEL MERKEZE DARBE

"Korsan kongre", "yasal değil" propagandası altında gidilen kurultaya katılan 656 delege, tüzükte 1 değil tam 13 madde değiştirdi.

Meral Akşener ve hukukçu ekibinin aldığı kararlarla genel merkezin yetkilerini tırpanlandı, disipline sevk edilen isimlere "özgürlük alanı" açıldı.

Değişiklikler arasında olaganüstü kurultaylarda seçim kararı alınabilmesi de var. Karar alınması halinde partiyi kurultaya götürecek bir heyet oluşturulacak. Heyet genel başkan ve MYK'ya ait tüm yetkiye sahip olacak.

"ALAYI GEÇERSİZ"

Bahçeli, 19 Haziran kararları için "tüzük değişikliklerinin alayı geçirsiz" ifadelerini kullandı. Dahası muhaliflerin 10 Temmuz kurultayını yapmak üzere 3 kişilik komite kurmasını, MHP lideri, "bunun geçerliliği yok ve muhatap alınmayacak" sözleriyle değerlendirdi.

KÖPRÜLERİ ATTI

Ve bugün MHP Grup toplantısında konuşan Bahçeli, "MHP Genel Başkanı olarak davanın namusunu kendi namusum olarak biliyor, müptezel ellere bırakmayacağımı ilan ediyorum" dedi.

KONGREYİ KİM TOPLAYACAK?

Bahçeli yine grup toplantısında tüm delegeleri 10 Temmuz'daki kurultaya çağırdı. Oysa 19 Haziran'da yapılan değişikliğe göre partiyi 10 Temmuz’a kongrenin seçtiği heyet götürecek. Tüzük değişiklikleriyle genel merkezin yetkilerinin tırpanlandığını da hatırlatalım.

Parti içi muhaliflerin hamlelerine karşı Bahçeli'nin aldığı karşı tedbirler, şu ana kadar sonuç vermiş değil. Görünen tabloda MHP, bölünme mecrasına doğru sürükleniyor.