BIST 9.932
DOLAR 35,16
EURO 36,67
ALTIN 2.971,11
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

Bahçeli'nin yol haritası 1 evet 1 hayır

MHP başkanlık sistemi düzenlemesi için Meclis'te 'evet' referandumda ise başkanlığa 'hayır' diyecek.

Abone ol

Başkanlık sistemi tartışmasının fitilini ateşleyen MHP lideri Bahçeli'nin yol haritası netleşti.

El Cezire'nin MHP kulislerinden edindiği bilgilere göre MHP, başkanlık sistemi düzenlemesi için Meclis'te AK Parti'ye destek olacak, referandumda ise "hayır" diyecek.

11 Ekim Salı günü partisinin Meclis grup toplantısında konuşan Devlet Bahçeli'nin konuşması AK Parti'ye kapı araladığı şeklihnde yorumlanmıştı.

BAHÇELİ NE YAPACAK?

Bahçeli, Cumhurbaşkanı’nın millet tarafından seçilmesini gerekçe göstererek fiili başkanlık sistemini dayattığını söylemişti.

Bu sözler hafta boyu tartışıldı, Bahçeli’nin ne demek istediği konuşuldu. Çünkü Bahçeli aynı konuşmada başkanlık sistemine karşı olduğu, partisinin reforme edilmiş bir parlamenter sistemden yana olduğunu da belirtmişti. En çok da merak edilen de bu sözlerin, MHP’nin bir anayasa değişikliğini referanduma götürmek için gereken 330 sayısını tamamlamak üzere AK Parti’ye 14 kişilik bir destek verip vermeyeceğiydi.

Bu tartışmalar sürerken 17 Ekim Pazartesi günü Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı süresi bir saati aşan bir görüşme yaptılar. Bu görüşmeden bir gün sonra yine Meclis’te partisinin grup toplantısında konuşan MHP lideri Devlet Bahçeli, sözlerinin anlaşılamadığı yönündeki değerlendirmelere tepki gösterdi, “Anlamayan varsa, sözüm söz olsun, heceleye heceleye, yeni baştan alfabeyi öğretir gibi anlatmaya varım ve hazırım” dedi.

MİLLETE GİTMEKTE SAKINCA YOK

Bahçeli bu defa biraz daha netleştirdi açıklamasını, “Millete gitmekte bir sakınca yok. Biz millete gitmekten korkmayız.” dedi. Zaten kamuoyu üzerinden AK Parti’ye sunduğu iki seçenek içinde teklifin referanduma gitmeden Meclis’te reddi yer almıyordu. MHP lideri, bu açıklamasının altını “Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın” sözleriyle çizdi.

Ancak Bahçeli’nin sözlerinin satır aralarında AK Parti’ye yaptığı uyarı da referandum için verilebilecek destek konusunda önemli. Bahçeli, “ilke ve hassasiyetleri gözeten bir anayasa değişikliği” vurgusunu şu sözlerle yaptı: Türk milletine güveniyorum. AKP’nin anayasa hazırlığını TBMM’ye getirmesi, ilke hassasiyetlerimizi gözetmesi halinde sağlıklı ve makul bir neticenin alınacağına yürekten inanıyorum.

BAHARDA REFERANDUM

MHP kulislerinde bahar aylarında Türkiye’yi başkanlık sistemi konusunda bir referandumun beklediği havası hâkim. Başkanlık önerisinin gündeme nasıl getirileceği konusunda ayrıntılar net değil, bu konuda AK Parti tarafından bir adım bekleniyor.

Ancak MHP kaynakları önümüzdeki haftalardan itibaren bu konuda iki parti arasında görüşmeler yapılacağını belirtti.

BAŞKANLIK SİSTEMİNE HAYIR

Ancak referanduma destek olma duruşu MHP’nin başkanlık sistemine olan yaklaşımını değiştirmiyor. MHP Genel Başkanı’nın son iki konuşmasında ısrarla “Milliyetçi Hareket Partisi parlamenter sistemin revize edilip reforma tabi tutularak devamından yanadır” mesajı vermesinin sebebi de bu. Bu durum, AK Parti’ye Meclis’te ihtiyacı olan eksik oyu vermek için el kaldıracak MHP’li vekillerin referandum mitinglerine çıktıklarında başkanlık sistemini değil parlamenter sistemi savunacakları anlamına geliyor. Yani MHP Meclis’te kısmen de olsa evet diyecek ama meydanlarda başkanlık sistemine “hayır” demeye devam edecek.