BIST 10.086
DOLAR 35,33
EURO 36,73
ALTIN 2.995,17
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

Bahçeli'nin önerisi destek buldu

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin çocuk mahkûmlar için af teklifi yankı uyandırdı.

Abone ol

Öneriye AK Parti ve BDP'den destek gelirken, hukukçular, affın yeterli olmadığını, gerekli yasal düzenlemelerin de yapılması gerektiğini savundu. Çocuklar İçin Adalet Çağırıcıları üyesi Avukat Mehmet Uçum, "Önce anayasa değişikliği kesinleşmeli, sonra Terörle Mücadele Kanunu değişmeli, sonra da af düzenlemesi yapılmalıdır." dedi.

Zaman'dan Emine Dolma'nın haberine göre MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, 23 Nisan resepsiyonundaki 'Hükümet, çocuklara affı gündemine almalı.' yönündeki çağrısı, sivil toplum kuruluşları ve siyasi çevrelerde tartışılıyor. AK Parti ve BDP'den destek gelirken CHP lideri Deniz Baykal, doğrudan bir açıklama yapmamayı tercih etti. Çocuk hakları alanında çalışan aktivistler ve hukukçularsa Bahçeli'nin sözlerinden memnun. Çocuklar için temiz bir sayfa açılmasının önemli olduğunu söyleyen hukukçular, affın yeterli olmadığını, bunun arkasından da gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini savundu.

Çocuklar İçin Adalet Çağırıcıları (ÇİAÇ) üyesi Avukat Mehmet Uçum, Türkiye'de suçla ilişkilendirilmiş çocuk sayısının da, tutuklu çocuk sayısının da fazla olduğunu dile getirdi. "Çocuklar adına bir af çalışması yapılırsa bunu biz de destekleriz. Son derece isabetli olur." diyen Uçum, hukuk açısından bazı sorunlar bulunduğuna işaret etti. Sadece 12-18 yaş grubu için getirilecek bir affın Anayasa'nın 10. maddesindeki eşitlik ilkesi ile ilgili bir tartışmaya sebep olabileceğini söyledi. Anayasa paketinde bu maddenin değiştirildiğini ve geçtiğimiz günlerde Meclis'te oylanarak kabul edildiğini hatırlatan Uçum, "Önce anayasa değişikliği kesinleşmeli, sonra Terörle Mücadele Kanunu değişmeli, sonra da af düzenlemesi yapılmalıdır." görüşünü savundu.

Bir başka ÇİAÇ üyesi Avukat Canan Atabay da afla birlikte köklü çözümler getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Yasa değişiklikleri yapılmalıdır. Afla şu an yargılanan ve ceza almış ve cezaevinde bulunan çocuklar kurtarılır ama bundan sonra yine benzer vakalar yaşanacak, çocuklar yargılanacak ve ceza alacak." diye konuştu. Terörle Mücadele Kanunu (TMK) mağduru çocuklardan S.A.'nın babası Arif Akkaya, "Cezaevlerindeki çocuklar affedilmeli ancak olduğu gibi sokağa bırakılmamalı, rehabilite edilmelidir." diyerek aynı noktaya vurgu yaptı.

Cezaevlerinde 2.629 çocuk bulunuyor

Adalet Bakanlığı'nın nisan ayı istatistiklerine göre cezaevlerinde toplam 119 bin 82 kişi bulunuyor. Bunların 2 bin 629'unu ise 12-17 yaş arasındaki çocuklar oluşturuyor. Bu çocuklardan 2 bini tutuklu, 373'ü hükmen tutuklu ve 256'sı da hükümlü. Ayrıca cezaevinde olmadığı halde tutuksuz yargılanan ve davası devam eden binlerce çocuk var. Kamuoyunda, 'taş atan çocuklar' olarak bilinen Terörle Mücadele Kanunu'ndan (TMK) yargılanan ve sayıları 4 bini bulan çocuk da tartışma konusu.

BDP: Afla birlikte infaz sistemi de değişmeli

BDP Grup Başkan Vekili Bengi Yıldız, Devlet Bahçeli'nin önerisiyle ilgili olarak, "Bu problemin afla bitecek bir problem olmayacağını düşünüyoruz. Af ile birlikte infaz sistemini değiştirmek lazım." değerlendirmesini yaptı. "Çocuk, çocuktur." diyen Yıldız, çocukların normal cezaevlerinde kaldığına ve rehabilite olamadığına dikkat çekti. Mevcut kanunların, çocukları terörist olarak gören bir yaklaşımı olduğunu savundu. BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras ise Bahçeli'nin önerisini olumlu bulduğunu söyledi.

[Siyasetçiler ne dedi?]

Deniz Baykal (CHP Genel Başkanı): Çocukların çocuk oldukları dikkate alınarak onlara özel çocuk mahkemelerinde yargılanma imkanı ve cezalarını yine çocuklara özel kurumlarda çekmelerini sağlayacak düzenlemelerin yapılması, bence asıl öncelikli konudur. Bu konuda var olan mutabakatın gereğini hükümetin bir an önce yerine getirmesini bekliyoruz.

Masum Türker (DSP Genel Başkanı): Çocuklar için genel affı biz zaten düşünüyorduk. Başka partiler şimdi buna adım atmış oldular. Bizim Parlamento'da önerimiz var, MHP bu durumda bizim önerimizle birleşsin. MHP bugüne kadar yanaşmıyordu, yanaşmış oldular. Geç kalınmış bir adımı attılar. Memnuniyetle karşılıyoruz, Sayın Bahçeli'yi tebrik ederiz.

Eyüp Fatsa (AK Parti Ordu Milletvekili): Sayın Devlet Bahçeli, var olan düzenlemelerin daha da genişletilmesini istiyor. İktidar ve muhalefet bunları değerlendirecektir. Bu önemlidir.

Mehmet Domaç (AK Parti İstanbul Milletvekili): Bunun için zaten bir yasa hazırlığı var. Bunların cezalarını hafifletmek gibi durum var. Gruplar anlaşırsa partimiz buna sıcak bakar.

Cihan Paçacı (MHP Genel Sekreteri): Bunun hükümet tarafından tartışılıp, gündeme getirilip, gerçekleştirilmesinin, 90. yılda çocuklara çok iyi bir armağan olacağı kanaatindeyiz. Çocuk, çocuktur. Taş atan da suç işlemiştir, baklava çalan da suç işlemiştir. Bunları birbirinden ayırmamak gerekir. Tabii sadece afla değil, çocukları suça iten sebepleri de ortadan kaldıracak tedbirler geliştirilmelidir.