BIST 9.891
DOLAR 35,37
EURO 36,59
ALTIN 3.024,84
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

Bahçeli pas verdi Akşener gole çeviremedi

MHP'de seçimli kurultayın yapılamayacak olması Meral Akşener'in Devlet Bahçeli'nin altın tepside sunduğu fırsatı 19 Haziran'da geri çevirdiğini ortaya koydu.

Abone ol

Oktay Sağlam
İNTERNETHABER.COM- Çankaya İlçe Seçim Kurulu, MHP Genel Merkezi'nin 10 Temmuz 2016 Pazar günü yapılacağını duyurduğu seçimli kurultayın yapılamayacağını açıkladı.

Peki bu ne anlama geliyor? MHP'de her gelişme her karar, her başvuru krizi daha da derinleştiriyor. Tarafların inadı ve uzlaşmaz tutumu, krizi çözülemez noktaya doğru sürüklüyor.

İNİSİYATİF MUHALİFLERDEYDİ

Oysa muhalifler kilidi açmak için ellerine iyi bir fırsat yakalamıştı. Nisan ayında Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nden "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi kararını çıkarttılar.

Yargıtay'ın 24 Mayıs'ta Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin MHP'de olağanüstü kurultay toplanmasına ilişkin kararını oy birliğiyle onayınca, inisiyatif muhaliflerin eline geçmiş oldu. Bundan sonra yapılacak şey Bahçeli'nin "hatalı pasını" gole çevirmekti sadece...

19 HAZİRAN'DAKİ KURULTAY YASALDI AMA

Bahçeli "korsan kurultay" dese de, 19 Haziran'daki olağünüstü kurultay yasaldı ve alınacak kararlar bağlayıcıydı. Ancak o gün muhalifler, MHP liderinin kendilerine verdikleri gollük pası değerlendiremedi. Özellikle de Meral Akşener ve ekibi.

AKŞENER "SALT ÇOĞUNLUK" DEDİ

Kurultaydan iki gün önce önce kameralar karşısına geçen Akşener, Siyasi Partiler Yasası'nın 14'ncü maddesine dayanarak, "Delege sayısına göre 595 sayısı salt çoğunluktur. Bu sayıyla toplanır, kararlar da gelen delegenin salt çoğunluğu ile alınır." diyordu.

TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN ÜÇTE İKİ ŞARTINA UYULMADI

Kurultaya noter onaylı 656 delege katıldı. Muhalifler salt çoğunluğun yeterli olduğunu düşündü. Türk Medeni Kanunu'nun 78 ve 81. maddeleri açıktı. Tüzük değişikliği için toplantı ve karar sayısında üçte iki katılım şarttı. Yaklaşık 1200 delegenin olduğu MHP'de, değişiklik için 800 delegenin katılımı ve onayı gerekliydi.

İKİNCİ TOPLANTIDA ÇOĞUNLUK ARANMAZ

78. maddede "tüzük değişikliği ve derneğin feshi hâllerinde üçte ikisinin katılımıyla toplanır; çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz." ifadesi yer alıyor.

Yakın bir tarihte yapılmak üzere kurultayı erteletmeyen üstüne üstlük 13 tüzük değişikliği yaparak genel merkeze kapı aralamış oldu.

DERNEKLER KANUNU VE SİYASİ PARTİLER KANUNU NET

Yine Dernekler kanununun 34. maddesi ile Siyasi Partiler Kanunu'nun 121. maddesi de muhaliflerin itirazlarını boşa çıkartıyor. Nitekim bir deleğenin başvurusuyla geçtiğimiz cuma günü, Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi alınan kararların yürütmesini durdurdu.

Kurultayı kimin toplayacağı sorulan YSK, topu Çankaya İlçe Seçim Kurulu'na atmıştı. İlçe seçim kurulu da Ankara 3. Asliye'nin kararına dayanarak, "10 Temmuz'da seçimli kurultay yapılamaz" kararını verdi.

MHP'DE KÖR DÖĞÜŞÜ

MHP'de aylardır süren "kör döğüşü" şeklinde geçen iktidar savaşında itiraz sırası şimdi muhaliflerde. 19 Haziran için delegeleri kurultaya çağıran Çağrı Heyeti'nin ne yapacağı da merak konusu.