"3 Mayıs Türkçüler Günü"nde Bahçeli bir mesaj yayınladı. Ancak Bahçeli bir kelimeyi değiştirdi.
Abone olMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli "3 Mayıs Türkçüler Günü" yerine "3 Mayıs Milliyetçiler Günü" cümlesini kullandı. Milliyet yazarı Taha Akyol Bahçeli'nin bu değişikliğe gitmesinin nedenlerini yazısıyla ele aldı.
Yazı: Taha Akyol
Kaynak:
-MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli "3 Mayıs Milliyetçiler Günü" dolayısıyla bir bildiri yayımladı. Bu terimin aslı "3 Mayıs Türkçüler Günü"dür. 3 Mayıs 1944'te Nihal Atsız ve arkadaşları ile yüzbaşı Alpaslan Türkeş'in "Turancılık davası" sebebiyle tutuklandıkları günün yıldönümü...
Baktım, Bahçeli ısrarla "Türkçüler Günü" demiyor, "Milliyetçiler Günü" diyor.
Bahçeli'nin 2003 yılındaki açıklaması "3 Mayıs Nedeniyle Teşkilata Mesaj" başlığını taşıyor, mesajda "Türkçüler Günü" diye bir tabir geçmiyor. 2004 yılında bu konuda bir açıklamasını tespit edemedim. 2005 yılındaki mesajında yine "Milliyetçiler Günü" diyor, ilginç bir şekilde "milli ve akıllı bir siyaset" terimini savunuyor.
4 Mayıs 2005'te uzun bir basın toplantısı düzenleyen Bahçeli, "millet" kavramının tanımında "Kan ve soy birliği değil, vatandaşlık bağı esastır" diyor, çok doğru bir yaklaşımda bulunuyor.
"Türkçülük" terimi tarihte çok farklı anlamlarda kullanıldı. Başta Ziya Gökalp olmak üzere çok-uluslu Osmanlı toplumundaki Osmanlı Türkçüler, etnik farklılıkları suç değil doğal bir kültürel olgu sayan, modernist bir "milletleşme" sürecini savunuyordu. Cumhuriyet'le birlikte milli devlet kurulduktan sonra "Türkçülük" terimi ırk vurgusu güçlü, etnikliği ön plana çıkaran bir anlamda kullanılır oldu. Bahçeli'nin bundan sakınmasını çok isabetli buluyorum.
Mizacen içe kapanık, sosyal ilişkileri zayıf, otoriter ve dürüst bir kişiliğe sahip olan Bahçeli'nin "sağduyu"su, sanıyorum toplumun çok büyük bir kısmı tarafından da takdir edilmektedir.