BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  POLİTİKA

Bahçeli Erdoğana yüklendi

MHP lideri Bahçeli, Erdoğan'ın Lübnan'a asker tartışmaları ile ilgili sözlerini talihsiz buldu.

Abone ol

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'Türk askerlerinin ABD'nin davetine uyarak Lübnan'da görev alacağına' ilişkin son açıklaması, bütün endişelerimizin haklı ve meşru olduğunu gösteren çok talihsiz bir beyan olmuştur'' dedi.

Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in, Filistin ve Lübnan'a karşı başlattığı askeri saldırıların çok tehlikeli sonuçları olacak bir çatışma ve kriz ortamına davetiye çıkardığını belirterek, uluslararası topluma meydan okuyan İsrail'in, savaş hukukunun temel ilke ve kurallarını da çiğneyerek masum ve korumasız sivil halkı katlettiğini ifade etti.

Saldırıları ''utanç verici'' olarak niteleyen Bahçeli, trajedinin, dünyanın ''ilgisiz ve kayıtsız gözleri önünde yaşandığına'' ve krizin her geçen gün derinleştiğine işaret etti. ''ABD ve İsrail'in rehin aldığı, uluslararası toplumun vicdanı olması gereken BM'nin'', Lübnan'da görev yapan temsilcilerine karşı kasıtlı olarak girişilen ölümcül saldırıları bile kınayamadığını anlatan Bahçeli, şunları kaydetti:

''İsrail saldırılarının durdurularak, uluslararası barış ve güvenliğin korunması yönünde hiç bir adım atılamamıştır. Bu vahim gelişmeler BM merkezli kolektif barış ve güvenlik mekanizmalarının çatırdamaya başladığını ortaya koymuştur. Arap aleminin olayları tepkisiz bir seyirci olarak izlemesi ve her konuda uluslararası topluma ders ve fetva veren Batı dünyasının da Lübnan trajedisi karşısında derin bir sessizlik içine gömülmesi, İsrail'i cesaretlendiren diğer unsurlardır. Gelinen bugünkü noktada uluslararası toplumu bekleyen en acil görev ve sorumluluk, İsrail saldırılarının durdurularak tam ve kesin ateşkesin bütün unsurlarıyla sağlanmasıdır.''

BÜYÜK ORTADOĞU PLANI

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın, ''yeni bir Ortadoğu için zaman geldi'' şeklindeki sözlerinin iyi anlaşılması gerektiğini belirten Bahçeli, bu yaklaşımın, bölge ülkelerinin siyasi sınırlarını, siyasi rejimlerini ve devlet yapılarını hedef alan yeni bir bölgesel siyasi tasarının niyetine işaret ettiğini savundu. Bahçeli, şöyle devam etti: ''Bütün bu gelişmeler, AKP hükümetinin taşeronluk görevi almaya hazır olduğu görülen Büyük Ortadoğu Projesi'nin gerçek amacının daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacak niteliktedir. Bu durumda, Lübnan'a konuşlandırılacak uluslararası gücün ABD'nin stratejik bakış açısı ve çıkarları ile İsrail'in siyasi hedeflerine hizmet edecek bir vasıta olarak tasarlanacağı kabul edilmelidir. Ortadoğu bölgesinin siyasi coğrafyasını yeniden şekillendirme ve bölge ülkelerine yeni bir siyasi elbise giydirme düşüncelerinin Türkiye'nin güvenliğini ve hayati çıkarlarını doğrudan etkileyeceği tartışma götürmez bir gerçektir.''

TÜRK ASKERİNE GÖREV

MHP Genel Başkanı Bahçeli, Türk askerinin şartlar belli olmadan ve sonucu iyi değerlendirilmeden Lübnan'da görevlendirilmesinin doğru olmayacağını ifade ederek, şunları kaydetti: ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'Türk askerlerinin ABD'nin davetine uyarak Lübnan'da görev alacağına' ilişkin son açıklaması, bütün endişelerimizin haklı ve meşru olduğunu gösteren çok talihsiz bir beyan olmuştur.

Hiçbir konunun açıklığa kavuşmadığı bir ortamda kameraların karşısına geçen Başbakan, ABD'nin Türkiye'yi sorumluluk almaya davet ettiğini söylemiştir. Bu beyan nereden bakılırsa önü ve arkası düşünülmeden yapılmış sorumsuz bir beyandır. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı, gözü kapalı bir şekilde Türkiye'yi peşinen taahhüt altına sokmayı amaçlamıştır.'' Bahçeli, AK Parti döneminde ''milli olan her şeyin ucuzladığını ve ayağa düşürüldüğünü'' öne sürdü.

Türkiye'nin, Kuzey Irak'ta yuvalanan PKK terörüyle mücadeleyi ABD ve peşmerge gruplarının insafına terk ettiğini savunan Bahçeli, açıklamasını şöyle sürdürdü: ''Türkiye'nin karşı karşıya bulunduğu PKK terörü karşısında teslim olan hükümet, Türkiye'nin etkili ve güçlü bir ülke olduğunu Lübnan'da göstermek ve Türkiye'nin namusunu Lübnan'da kurtarmak gibi bir hedef saptırmadan medet umacak hale düşmüştür. AKP hükümeti, PKK terörüyle mücadele konusunda Türkiye'yi sürüklediği utanç verici durumdan hiç sıkıntı duymadan, şimdi de ABD'nin çağrısıyla Türkiye'yi Lübnan'da bir maceraya sürüklemeye hazırlanmaktadır.''