BIST 9.958
DOLAR 35,20
EURO 36,72
ALTIN 2.976,87
HABER /  EKONOMİ

Baharatın tadı kaçacak

Vietnam, Hindistan ve Çin'de ekim ve hasat zamanı meydana gelen aşırı yağış ve kuraklık, baharat üretimini vurdu. Karabiberden çörek otuna fiyatlar iki kat arttı

Abone ol

Sabah'ın haberine göre ,son dönemde aşırı yağış ve kuraklık şeklinde meteorolojik olaylarda meydana gelen değişimler, baharat üretimini vurdu. Karabiberden çörek otuna, kişnişten kimyona birçok ürünün fiyatı yılbaşına göre yüzde 50'nin üzerinde arttı. Vietnam, Hindistan, Çin gibi baharatın anavatanı ülkelerde ekim ve hasat zamanlarında meydana gelen aşırı yağışlar üretimi büyük ölçüde azalttı.

VİETNAM'I YAĞIŞ VURDU

Dünyanın en fazla ticareti yapılan ürünü olarak bilinen karabiberde hasat zamanındaki aşırı yağışlar üretimi düşürdü. Fiyat ocak ayına göre yüzde 50 pahalandı. Yılbaşında kilosu 16 TL olan tane karabiber temmuz itibarıyla 25 TL'ye yükseldi. Orgin Agro Yönetim Kurulu Başkanı Alper Önel, bu yıl karabiber dışında çörek otu, kişniş, kimyon, çemen, hindistan cevizi ve tarçında da fiyat artışları olduğunu söyledi. Karabiberin yıllık 1.5 milyar dolarlık ticaret hacmiyle dünyada en çok talep edilen baharat olduğunun altını çizen Önel, "En büyük üretici olan Vietnam'da ekim ve hasat zamanında aşırı yağışlar oldu. Üretim de bundan olumsuz etkilendi. Az ürün alındığı için fiyat arttı" dedi. Fiyatı iki katına yakın artan bir diğer baharat da çörekotu oldu. Ocak ayında kilogramı 4 TL olan ürünün fiyatı 7'ye çıktı.

ÇÖREK OTU İKİNCİ

Alper Önel, çörek otunun anavatanı olan Hindistan'da şubat sonu olan hasatta yine aşırı yağış etkisiyle üretimde ciddi kayıplar meydana geldiğini söyledi. Önel, "Türkiye iki yıldır Hindistan'dan çörek otu alıyor. Suriye de önemli bir üretici. Ancak son dönemdeki siyasi karışıklıklar nedeniyle buradan ithalatımız azaldı. Bu nedenle şu anda Hindistan'a bağımlıyız" diye konuştu. Kişnişte, yine yüzde 80'lik üretim gücünü elinde bulunduran ülke Hindistan. Şubattaki yağışlardan dolayı yüzde 35 verim kaybına uğrayan kişnişte fiyat, yılbaşına göre iki kat arttı. Ürünün ocakta 2.5 TL olan fiyatı 5'e yükseldi.

SUSAM PİYASAYI ŞAŞIRTTI

Geçen yıl kilogramı 4'ten 9 TL'ye çıkarak simitçileri isyan ettiren susam, bu yıl üretim rekoru kırdı. Hindistan'da ara mahsulün mayıs itibarıyla beklenenin 5 katı çıkması üreticiyi sevindirdi. Ancak geçen ay yapılması gereken ekim muson yağmurları nedeniyle gerçekleştirilemeyince susam fabrikaları paniğe kapıldı. Talep artışı fiyatı bir miktar yükseltti. Susamın kilogram fiyatı Türkiye'de 8 TL seviyesine oturdu.