BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46

Bahar yorgunluğuna karşı ne yapmalı?

Bahar yorgunluğuna karşı ne yapmalı?

Bahar yorgunluğu çok eski zamanlardan beri bilinen bir sorundur. hipokrat bile bahseder bahar yorgunluğundan. başlıca belirtileri; bitkinlik, güçsüzlük, yorgunluk, isteksizlik, huzursuzluk, neşesizlik, aşırı sinirlilik, hafıza zayıflaması,kafamızın karışması, konsantre olmakta çektiğimiz güçlük ve...

Bahar yorgunluğuna karşı ne yapmalı?

Bahar yorgunluğu çok eski zamanlardan beri bilinen bir sorundur. Hipokrat bile bahseder bahar yorgunluğundan. Başlıca belirtileri; bitkinlik, güçsüzlük, yorgunluk, isteksizlik, huzursuzluk, neşesizlik, aşırı sinirlilik, hafıza zayıflaması,
kafamızın karışması, konsantre olmakta çektiğimiz güçlük ve uyku bozukluklarına kadar uzanan sıkıntılardır. Bunların yanı sıra kas ve eklem ağrıları, bazen sindirim sorunları da eklenir.

Bahar yorgunluğuna karşı ne yapmalı?

Uzun sözün kısası, ne kadar zayıf tarafımız varsa, baharla birlikte kendini hatırlatır! Özellikle mide hastalıkları, asabi kolit rahatsızlıkları, koroner damar hastalıkları, depresyon ve panik ataklar bu mevsimde artar. Astım krizlerini hiç saymıyorum bile. Çünkü baharla barışık bir astımlı tanımıyorum!

Bahar yorgunluğuna karşı ne yapmalı?

Uzmanlar, geçici bahar yorgunluğu ile bir hastalık olan kronik yorgunluk belirtilerinin birbirine çok benzediğini belirtiyorlar. Ne var ki bahar yorgunluğu kısa sürelidir. Aynı bahar yağmurları gibi! En fazla 1 ayda atlatılması gerekir. Eğer daha fazla uzayacak olursa, mevsimsel bir sorun olmaktan çıkar. Bu nedenle bahar yorgunluğunu küçümsememeli, önlem almalıyız.

Bahar yorgunluğuna karşı ne yapmalı?

Bahar yorgunluğunun birbirine bağlı birçok nedeni var. Bunları bio ritmimizin değişmesi şeklinde özetleyebiliriz. Kuşkusuz bağışıklık sistemi güçlü olanlar değişimi daha kolay atlatırlar. Günler uzuyor, güneş ışığının süresi ve şiddeti artıyor, hava ısınıyor ve aldığımız gıdalar değişmeye başlıyor. Vücudumuz doğadaki bu değişikliklere, özellikle artan ısıya intibak etmekte zorlanıyor.Kış süresince vücut ısısı yaz aylarına oranla daha düşük seyreder. Baharın ilk günleriyle birlikte artar. Bu nedenle kan damarlarının çapı biraz genişler. Bu da tansiyonumuzun düşmesine neden olur. Hissettiğimiz yorgunluk ve uyuşukluğun nedenlerinden biri de budur.